Bulvár

Láká mne ochutnat lanýže

Čtenářka Iva K. je exotickým jídlem nepolíbená a za největší exotiku považuje divočáka na víně. Chtěla by však ochutnat lanýže!

Dneska máme krásné téma. Tak  jsem neodolala a zase zasedla k PC.

Za celý svůj život jsem nevycestovala dál, než do Polska na tržnici. Takže z exotiky jsem neochutnala zhola nic. A abych pravdu řekla, ani mě to neláká. Pro mě načančané chobotnice, nebo veverky na talíři asi moc nejsou. Když slyším, jak si někdo pochutnává na broucích obalených v karamelu, nebo je strká do suši.... no dělá se mi akorát zle.

Jednou jsem se bavila jak Lucie Výborná jela se svým manželem do jeho domoviny a na trhu ochutnala cosi na grilu. Vonělo to široko daleko a jako gurmán to prostě chtěla zkusit. Oni to Japonci dokáží pěkně ochutit. No prostě to bylo nějaké malinké zvíře napíchlé na klacek, pořádně namarinádované pálivou omáčkou a před zraky kolemjdoucích ugrilované. Přišlo jí to výborné, ale když obešla stánek, tak zjistila, že ve škopku leží mrtvé krysy. Zručná japonka je v mžiku zbavila kůže, napatlala voňavou omáčkou a šup s nimi na gril. Jak sama psala moc dobře po tomto zjištění ji nebylo.

Jednou jsem měla pocit, že jím něco opravdu extra. Byla jsem na hodech zastřeleného divočáka. Měla jsem výborný guláš z divočáka na víně a opravdu byl jedinečný. S vepřovým, nebo s hovězím se nedá srovnat.

Co mě ovšem láká ochutnat je lanýž. Nikdy jsem ho neviděla a ani k němu nepřivoněla. Hřiby mám moc ráda a v kuchyni mají své stálé místo. Když je zima a nerostou, kupuji pravidelně aspoň žampiony. A jak jsem se dočetla, lanýže se nesmí vařit ani ohřívat. Dávají se do jídla po kouskách a spíš jako koření. To je můj sen..

Iva K.
text nebyl redakčně upraven


Děkuji Ivo K. za příspěvek. S vaším přístupem se setkávám velmi často. Neznám to, a tak mne to neláká a ani to nechci ochutnat. Také jsem byl takový. Ale nějak se to ve mně zlomilo a otevřel se mi tím neuvěřitelně nádherný a chuťově pestrý svět jídel. Protože ruku na srdce, česká kuchyně je chutná, ale příšerně omezená v pestrosti chutí.

A co se týče lanýžů, tak zrovna letos jsem pár dostal k Vánocům a už hledám na recepty, kde ta chuť vynikne… Pokud někdo nějaký máte, šup sem s ním. Děkuji…

Dnes máme téma: Já a exotická jídla!

  • Co jste jedla neobvyklého?
  • Co jste vařila neobvyklého?
  • Máte ráda exotickou kuchyni?
  • Pošlete recepty, fotky, úvahy, příběhy, prostě co vás k tomuto tématu napadne

Čekám a těším se na mailu

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás odměním. Napište mi do e-mailu, kterou exotickou pochutinu sháníte, a pokud to bude v mých silách, zkusím ji sehnat a doručit k vám domů. Mám poměrně slušný přehled, kde se dá co koupit…

   
19.01.2012 - Blog redakce - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [3] monkee [*]

    Ivo, kdyby měla jet L. Výborná se svým manželem do jeho domoviny, moc daleko by asi nedojela. Její muž se jmenuje Jaroslav Poříz.

    superkarma: 0 19.01.2012, 18:47:42
  2. [2] Lyoness [*]

    Pred vanocemi jsem mela tu moznost ochutnat lanyze. Je to tedy nekrestansky drahe, ale vynikajici.

    Mela jsem rostenou s omackou z lanyze a zazvoru a k tomu kokosovou ryzi.

    Musel jsem se moc drzet, abych neolizala i to prkenko a misticku Sml30

    superkarma: 0 19.01.2012, 15:22:37
  3. avatar
    [1] enka1 [*]

    Sml80myslím ( protože nemám zkušenost), že lanýže jsou drahou kuriozitou jen díky obtížnému vyhledávání.  Proti syrovince je lanýž kousek molitanu.

    superkarma: 0 19.01.2012, 12:41:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme