Vaření

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvem

„Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

ganache

Potřebujeme: Formu na koláč o průměru 26 – 28 cm a suroviny:

Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka

Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla,

4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky

Na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Těsto: Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na cca 20 – 25 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout.

Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, dokud hrušky nebudou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete rovnoměrně na těsto a nechte vychladnout.

Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Náš tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také ho můžete udělat více porcí a zamrazit.

ganache

Mohlo by vás zajímat…

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi.

Více informací na www.nebespan.cz.

   
29.10.2015 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. [29] kozeluhova [*]

    A ty kvítky na zdobení mi připomínají floxy. Je to tak???

    superkarma: 0 30.10.2015, 14:37:38
  2. avatar
    [28] gerda [*]

    kobližka — #27mně to teda voníSml80 - ale dávkovat přiměřeněSml58 přiměřeněSml58Sml52

    superkarma: 0 29.10.2015, 18:47:04
  3. avatar
    [27] kobližka [*]

    gerda — #26 Nepřehnala Sml23 mě už bylo šoufl,jak jsem přičichla k otevřenému sáčku.A pak,nejsem zase tak b.l.b.á. abych nevěděla,kolik mám asi tak dát kmínu..

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 29.10.2015, 18:03:42
  4. avatar
    [26] gerda [*]

    kobližka — #25však jsi měla dát do jídla jenom špetku! To je, jako by sis stěžovala na sůl, když něco přesolíšSml52Sml52Sml52 Nesváděj to na kmín, prostě jsi to přehnala. Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #27
    superkarma: 0 29.10.2015, 17:38:17
  5. avatar
    [25] kobližka [*]

    gerda — #24 Teda,římský kmín jsem si jednou koupila na doporučení známého,ale byl tak silně aromatický,že mě obracel žaludek.Letělo to do koše Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 29.10.2015, 17:29:57
  6. avatar
    [24] gerda [*]

    Kadla — #21jo, a ještě kardamom...pořád jsem nevěděla, na co je. Pak jsem ho zkusila přidat k dušenému masu, byla to prvně drůbeží játra. Dělá to fajn chuť. V poslední době zkouším to, co jsem nikdy nekupovala, třeba římský kmín. Taky je dobrý k masu. Když chceš koupit výbornou namíchanou směs, tak kup Adžiku. Ta je senzační do různých zapékaných míchanic naslano, třeba těstoviny s lilkem. Čubricu do sekaných určitě znáš, ta je známější. Teď, s příchodem chladných dnů, se vaří víc a chutě člověka víc pronásledují. A štve mě, že se nedělá mletý fenykl. Kupuju ho jednak do chleba a hlavně do červené řepy. Ale vždycky trpím, kolik ho musím umlít a bolí mě z toho palec.Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 29.10.2015, 17:15:20
  7. avatar
    [23] gerda [*]

    Kadla — #21přece do vánočního cukroví, do perníčků!!!Sml58 Je součástí perníkového koření, tj. hřebíček, skořice a badyán.Sml16

    superkarma: 0 29.10.2015, 17:09:54
  8. [22] kozeluhova [*]

    Kadla — #21 ted se bude hodit do svařáku

    superkarma: 0 29.10.2015, 17:01:39
  9. avatar
    [21] Kadla [*]

    gerda — #20Mně badyán strašně krásně voní, ale vůbec nevím, co čeho se dává Sml30 Máš nějaký tip?

    1. na komentář reaguje kozeluhova — #22
    2. na komentář reaguje gerda — #23
    3. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 29.10.2015, 16:27:53
  10. avatar
    [20] gerda [*]

    Kadla — #17tak to u mě bylo zmatení pojmů, když vidím suché koření, nejde mi to dohromady s pojmem "květ". Moje chyba! V tom případě už konečně chápu.Sml30

    1. na komentář reaguje Kadla — #21
    superkarma: 0 29.10.2015, 15:35:19
  11. avatar
    [19] paníliška [*]

    kozeluhova — #18 Taky si myslím.

    superkarma: 0 29.10.2015, 15:27:29
  12. [18] kozeluhova [*]

    gerda — #15 a nekvete badyán žlutě a pak z toho jsou plody - to známé hvězdicovité koření,kterému se,asi možná chybně,také říká květ badyánu. Myslím, že v receptu výše přidávají k hruškám pravě toto koření a ne kvítky.

    1. na komentář reaguje paníliška — #19
    superkarma: 0 29.10.2015, 15:21:12
  13. avatar
    [17] Kadla [*]

    gerda — #15Květ badyánu je hnědý, mám ho doma:

    http://davidkovokoreni.cz/jednodruhove-koreni/badyan-cely?id=100&vista=3

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 29.10.2015, 15:10:08
  14. avatar
    [16] paníliška [*]

    Jak víš, že to je růžové? Podle mě jde o to koření, to je přece malinký kvítek. Sml80Sml16

    superkarma: 0 29.10.2015, 15:06:52
  15. avatar
    [15] gerda [*]

    paníliška — #14 to jo, koření mám doma, mletý i celý, ale ten kvíteček nedostanešSml30 Dva květy badyánu stojí v textuSml58 - a je to růžovéSml80

    1. na komentář reaguje Kadla — #17
    2. na komentář reaguje kozeluhova — #18
    superkarma: 0 29.10.2015, 14:54:46
  16. avatar
    [14] paníliška [*]

    gerda — #2 Badyán koupíš v marketu mezi kořením. Nádherně voní.

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 29.10.2015, 14:51:04
  17. [13] Janea [*]

    Nadhera

    superkarma: 0 29.10.2015, 13:55:12
  18. [12] kozeluhova [*]

    Hrušky miluji a to dokonce i na slano, zapečené se sýrem typu Niva

    superkarma: 0 29.10.2015, 13:01:01
  19. [11] bobani [*]

    vypadá nádherně

    superkarma: 0 29.10.2015, 11:54:17
  20. avatar
    [10] Kadla [*]

    prababka — #3Vyzkouším, díky...

    superkarma: 0 29.10.2015, 09:38:27
  21. avatar
    [9] gerda [*]

    prababka — #8není za co, jsem ráda, když můžu něčím prospětSml48

    superkarma: 0 29.10.2015, 09:09:12
  22. [8] prababka [*]

    gerda — #6 Díky Gerdě za radu a dodatečně i za další rady a její zveřejněné osvědčené recepty.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 29.10.2015, 08:53:19
  23. [7] zlá teta [*]

    prababka — #3 taky je sem tam vařím a jsou fakt jednoduché a dobré

    superkarma: 0 29.10.2015, 08:53:01
  24. avatar
    [6] gerda [*]

    prababka — #3a ještě ze zkušenosti - je dobré nechat těsto chvilku odležet. Mouka nebo krupička s jablíčkama nabobtná a těsto se zpevní, proto taky není dobré navalit jí tam moc, bylo by to tvrdé.

    1. na komentář reaguje prababka — #8
    superkarma: 0 29.10.2015, 08:29:05
  25. avatar
    [5] gerda [*]

    prababka — #3ano, tohle jsem už vyzkoušela, je to geniálně jednoduché a opravdu to funguje, nerozváří se. Je to recept pro začátečníky, povede se zaručeně. A nic se neváží, prostě očima a rukama se pozná, kdy je těsto akorát.

    superkarma: 0 29.10.2015, 08:27:48
  26. [4] prababka [*]

    Dodatek : na cukr jsem zapomněla , taky lze doladit mletou skořicí.

    superkarma: 0 29.10.2015, 07:25:18
  27. [3] prababka [*]

    Do moře receptů přidám malou jablečnou kapičku. V českobudějovickém rozhlase jsem kdysi odchytila a mohu doporučit , chutná všem teplé i studené.Jablečné knedlíky: oloupaná jablka / třeba 5 kusů / nahrubo nastrouháme,přidáme hrubou mouku / i krupici jsem vyzkoušela /.Rukou zpracujeme těsto , samy asi odhadnete hustotu. Malé knedlíčky velikosti ping-pongového míčku zaváříme ve vroucí vodě s několika zrníčky soli.Když knedlíčky vyplavou , ponecháme je ve vodě asi 3 minuty. Vše.Bez tuku , vajec , cukru.Ochutíme máslem , tvarohem , kakaem , strouhaným perníkem , smaženou houskou...

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje gerda — #6
    3. na komentář reaguje zlá teta — #7
    4. na komentář reaguje Kadla — #10
    superkarma: 1 29.10.2015, 07:23:18
  28. avatar
    [2] gerda [*]

    Vypadá to velice jednoduše, ale mám problém. Kde vzít kvítky badyánu?Sml30 Hrušky jsem včera dostala darem, podobné recepty vítám.Sml16

    1. na komentář reaguje paníliška — #14
    superkarma: 0 29.10.2015, 07:13:07
  29. avatar
    [1] danca79 [*]

    Umm ganache je ta cokoladova poleva, ne ten kolac...ale kdyz se jim to prodava tak jako tak, tak neni co resit Sml24

    superkarma: 2 29.10.2015, 01:33:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme