Vaření

Lahodný a jednoduchý savojský tartiflette

„Toto velmi jednoduché, ale přitom lahodné a výživné jídlo pochází ze Savojských Alp. Dokonalost pokrmu je daná vyvážeností a kvalitou základních surovin – brambor, slaniny, cibule, zakysané smetany, bílého vína a především tradičního horského sýra Reblochon. Nesnažte se ho ničím nahradit, dá se sehnat a rozhodně nebudete litovat,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

brambory

Ingredience pro 4 osoby:

  • 900 g brambor (nejlépe typu A, aby se nerozvařily)
  • 400 g slaniny
  • 2 velké cibule
  • 2 velké lžíce creme fraiche (nebo creme fraiche + zakysané smetany) – nemělo by být moc tekuté, spíše pevnější konzistence
  • 1 roblochon (ve Francii se prodává kulatý menší roblochon o váze cca 500 g, tuto gramáž mají autoři receptu na mysli)
  • suché bílé víno cca 200 ml

Postup:

Oloupejte brambory, rozkrojte na poloviny a dejte vařit. Sledujte vaření, neměly by být moc měkké, tak akorát na zapíchnutí nože bez většího odporu. Sceďte vodu a nechte mírně zchladnout, aby byly vlažné, ne úplně studené.

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné nudličky a na pánvi nechte mírně zezlátnout (doporučuje se také připravit cibuli na lžíci kachního výpečku). Přidejte slaninu a opečte dalších několik minut. Na závěr zalijte bílým vínem a nechte mírně provařit.

Vymažte dostatečně zapékací mísu máslem a přejeďte ji několikrát pro vůni rozpůleným stroužkem česneku.

Roblochon nakrájejte na silnější plátky i s kůrou.

Nakrájejte brambory na silnější plátky a vyložte první polovinou dno zapékací nádoby, osolte, opepřete. Na vrstvu rozprostřete polovinu směsi cibule – slanina a zakryjte plátky roblochonu (nemusí být úplně u sebe). Opakujte s druhou polovinou brambor. Na směs cibule a slaniny rozetřete creme fraiche. Navrch rozprostřete roblochon a dejte zapéct do hodně teplé trouby (min. 210 °C) dokud nebude sýr úplně rozteklý a zlatavý.

Tajný tip:

„Toto jídlo je nejlepší podávat velmi teplé, třeba se zeleným trhaným salátem s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, bílého vinného octa, soli a pepře, které vyšleháte. Vše by mělo být hodně krémové a určitě ne suché. K jídlu se hodí suché bílé víno,” radí Sabina Kmecová.

Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna a můžete se zde i ubytovat – v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či v komfortních apartmánech.

Text a foto www.nebespan.cz

okurková polévka

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte i další recepty:

   
10.03.2016 - Vaření - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [6] luneta [*]

    vypadá to dobře,ale co je roblochon?Nemohly by jste dávat recepty na normální lehká jídla?

    superkarma: 0 10.03.2016, 08:51:02
  2. [5] Darmovzalova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 10.03.2016, 08:09:47
  3. avatar
    [4] řeřicha [*]

    Podobné ale se šunkou jsme měli včera k večeři.Sml16

    superkarma: 0 10.03.2016, 07:20:09
  4. [3] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 10.03.2016, 06:01:37
  5. avatar
    [2] gerda [*]

    Taková dražší selská omeleta - určitě výborná.

    superkarma: 2 10.03.2016, 05:41:44
  6. [1] manislava [*]

    Sml67Sml67

    superkarma: 0 10.03.2016, 04:32:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme