Novinky

Lahodné řízky z bezu na všechny neduhy

Mám ráda bylinky a ráda se o nich dozvím další z kouzelných účinků, které pro naši duši a tělo mají, a o kterých jsem dosud neměla nejmenší tušení. To, že bez černý je výborným pomocníkem při léčbě horeček a nachlazení, jsem sice věděla, ale že z květů této bylinky je možné připravit řízky? Nevěříte? Naše čtenářka Vlaďka321 je umí!

Tak včera jsem si vyjela na kole. Byl krásný den, sluníčko svítilo, vše krásně provoněné a na stromech pro mne nepřekonatelné koláče květů bezu černého. Já osobně tyto květy vnímám jako jedny z nejkrásnějších, nejvoňavějších a nejúžasnějších a to především proto, že si při pohledu na ně vždy vybavím pochoutku, kterou mi dělala maminka – a to jsou bezové řízky (kosmatice). Manžel se vždy zasměje tomu, jak jen konstatuji – podívej se na ty úžasné řízky, a i když jemu tato pro mne lahůdka zrovna není po chuti, tak já si prostě vždy nějaké musím usmažit. Vyhlédla jsem si tedy krásný keř, daleko od silnice i od polí, aby byl co nejméně vystaven exhalacím a případným postřikům práškovacích letadel a už se řítila zpět k domovu pro košík a holínky, poněvadž byl opravdu dokonale posazen ve vysoké travní džungli.

bez

Při svém sběru mne vystrašil slepýš a pár ještěrek, ale dosáhla jsem svého a již si nesla své „řízky“ domů. A poněvadž jsem nasbírala opravdu plný košík, tak krom usmažení pochoutky v těstíčku připomínajícím těsto na palačinky (já tedy pouze na slano, na sladko mi to nejede), tak jsem naložila ještě bezinkovou limonádu, kterou jsem dnes ráno s láskou slila a samozřejmě jsem musela také předvařit květy bezu, společně s okvětními lístky růže a kolečky citrónu na výborný bezový med. Ten už pouze dnes svařím s cukrem a zavařím do drobných skleniček, aby až přijde chřipkové období, byl vždy po ruce, jako nejenom malé pohlazení léta, lahůdka, ale také přírodní lék proti horečkám a nachlazení.

Pěkný den všem Ženám–in

Vlaďka321

Pozn.red.: Text nebyl redakčně upraven

   
10.06.2014 - Čtenářské příspěvky - autor: Hana Novotná

Komentáře:

  1. [23] MarciZ [*]

    také jsem letos poprvé dělala med z květů a je opravdu vbornýSml67 Hezky napsáno Sml67

    superkarma: 0 23.06.2014, 23:18:00
  2. avatar
    [22] vladka321 [*]

    gerda — #19 Já jsem na takovémto

    webu poprvé a vlastně patrně moc ani nevím, co se smí a co nikoli. Vykání mi

    nevadí a tykání také ne. Takže budu ráda vykat i tykat, podle toho, co komu

    bude milé. Jen doufám, že se do toho dočista nezamotám.

    superkarma: 0 11.06.2014, 13:51:53
  3. avatar
    [21] paníliška [*]

    Na kosmatice slyším chválu ze všech stran, dokonce když jsem letos věty trhala, rozplývli se nad nimi rybáři, kteří tam zorvna chytali ryby. Sml16 Ale nenašla jsem zatím odvahu to zkusit.

    superkarma: 0 10.06.2014, 21:58:00
  4. avatar
    [20] HankaPU [*]

    K té diskusi o kosmaticích : Vlaďka to vystihla, květy bezu dají tomu těstíčku takové úžasné aroma. Taky jsou výborné v sýrovém těstíčku. Vlaďky bych se chtěla zeptat, jak dělá tu limonádu z bezových květů.

    superkarma: 0 10.06.2014, 18:42:21
  5. avatar
    [19] gerda [*]

    vladka321 — #18 tady je to takové zvláštní. my si mezi sebou samozřejmě tykáme, jak je zvykem na internetu vůbec, ale redakce si prosadila vykání. Trošku jako ve škole, že?Sml57

    1. na komentář reaguje vladka321 — #22
    superkarma: 0 10.06.2014, 16:50:39
  6. avatar
    [18] vladka321 [*]

    kobližka — #17 Aha, tak to jsem nevěděla - ráda Tě poznávám Sml22.

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 10.06.2014, 16:19:29
  7. avatar
    [17] kobližka [*]

    vladka321 — #16 Prosím nevykat - jsme na netu,takže mi klidně tykej Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #18
    superkarma: 0 10.06.2014, 16:06:01
  8. avatar
    [16] vladka321 [*]

    kobližka — #15 Vaše srdíčko mne vždy dostane a mimochodem máte názor jako můj muž a většina mé rodiny. Krom maminky samozřejmě Sml16.

    1. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 10.06.2014, 15:27:43
  9. avatar
    [15] kobližka [*]

    vladka321 — #13 Ale jo,neboj,každá na to máme svůj názor a co chutná tobě,nemusí chutnat mě Sml16 takže si to v klidu vychutnej.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #16
    superkarma: 0 10.06.2014, 15:18:35
  10. avatar
    [14] vladka321 [*]

    gerda — #8 Bezinkový likér a povidla také dělám, jen ještě není jejich čas. Recepty jsou to vynikající a já mám bez černý ráda opravdu v jakémkoli produktu. Vyrábím si ale vše sama a to smažené? No, jako když si někdo dá rád třeba palačinku se špenátem, což považuji také za výborné sem tam zhřešení, tak já mám ještě to aroma ráda ještě v té kosmatici - tak mě prosím hned nekamenujte Sml80.

    superkarma: 0 10.06.2014, 15:13:13
  11. avatar
    [13] vladka321 [*]

    kobližka — #5 Já si tomu jen "řízek" říkám - proto jsem v závorce upřesnila a napsala kosmatice.

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 10.06.2014, 15:06:47
  12. avatar
    [12] Eldridge [*]

    Jako malé holce mi to docela chutnalo, dnes přece jen preferuji kus  masa:-)

    superkarma: 0 10.06.2014, 13:26:47
  13. avatar
    [11] gerda [*]

    kobližka — #10 myslím, že většina lidí si to jednou ze zvědavosti udělá, aby zjistila, že to není nic moc.Sml80 Člověk jí hlavně ten smažený obal. To už je lepší si květ nasušit a dělat z něj v zimě čaj.

    superkarma: 0 10.06.2014, 13:10:26
  14. avatar
    [10] kobližka [*]

    gerda — #9 Dyk já vím,že se to dělá už dlouho - jednou jsem to taky zkusila a,pardon,nemám potřebu to opakovat.Fakt na tom nic není.Jako vitamínová bomba už vůbec ne,neb smažením se všechno vytratí a chuťově mě to k orgasmu taky nepřivedlo Sml30 Tudíž za mě - ať to klidně dál roste a voní v přírodě!

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 10.06.2014, 13:08:13
  15. avatar
    [9] gerda [*]

    kobližka — #5 "řízek" se dá dělat i z obalené hadry na nádobíSml52 Kosmatice jsou ale starý lidový recept, tehdy jim ale řízek nikdo neříkal.

    1. na komentář reaguje kobližka — #10
    superkarma: 0 10.06.2014, 12:40:28
  16. avatar
    [8] gerda [*]

    Mně vždycky chutnal bezinkový likér - ze zralých bobulek. Jen kdyby mi ho někdo udělal. I povidla jsou skvělá, mají nenapodobitelnou chuť.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #14
    superkarma: 0 10.06.2014, 12:39:09
  17. [7] Rikina [*]

    Kdysi jsem dělala bezinkovou šťávu, ale až z plodů. Smažené květy jsem zkusila jednou, neuchvátilo mě to, vepřový řízek je holt lepší. O limonádě z květů jsem slyšela, ale do ní se prý dává asi tuna cukru, to si nějakou tu barevnou sladkou vodu rovnou koupím a mám to bez práce. Jsem strašně přízemní a líná, mě ty dary přírody fakt moc neoslovují. Radši to nechám na stromě. Sml80

    superkarma: 1 10.06.2014, 12:17:41
  18. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    o smažených květech jsem slyšela, ale proč zabít něco tak zdravého a báječného tím, že to namočím do těstíčka a do oleje, aby jeho následná teplota zabila vitamíny  a tuk posléze dodělal i játra strávníka. Dělám z něho limonádu a sirup na zimu. Ale nepřevařený, aby měl co nejvíc vitamínů. Na kašel je jedinečný

    superkarma: 1 10.06.2014, 11:58:06
  19. avatar
    [5] kobližka [*]

    Ještě jsem chtěla poznamenat,že prostě tak nějak nechápu tu potřebu pořád něco něčím nahrazovat.Jo,bezinky jsou bezva léčivky,ale proč z nich dělat řízek? Moje babička to snad dělávala,ale to bylo za války,kdy náhražky byly na denním pořádku,to se všechno,čeho byl nedostatek,nahrazovalo čím to jen šlo.Dneska nechápu,proč by řízek nemohl být z masa Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 1 10.06.2014, 11:52:16
  20. avatar
    [4] glady [*]

    bez je perfektní na čaj, med, limonádu... Sml22Sml22Sml22

    ale jako řízek mám raději masíčko....Sml24

    superkarma: 0 10.06.2014, 11:47:35
  21. avatar
    [3] kobližka [*]

    Když chodím na procházky do přírody,květ bezinek krásně voní,někdy až omamně,teď zrovna se spojuje s rozkvetlými šípkovými růžemi,ale jako řízek mám fakt raději maso Sml16

    superkarma: 1 10.06.2014, 11:41:02
  22. [2] Hana Novotná [*]

    Ferdas — #1 Výborně! Potěšila by nás malá ochutnávka alespoň z fotografií. :) Hezký den.

    superkarma: 0 10.06.2014, 11:18:28
  23. avatar
    [1] Ferdas [*]

    Sml67 výborný nápad, dneska na ně jdu, chystám se na med a limonádu, tak k tomu budou ještě řízky, my tomu říkali kosmatice

    1. na komentář reaguje Hana Novotná — #2
    superkarma: 0 10.06.2014, 11:02:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme