Když se řekne salát, většina z nás si představí zdravý pokrm, po kterém se nepřibírá. To je ale chyba lávky. I po takovém jídle mohou jít kila nahoru. Veškerá zelenina, zejména ta listová, je v pořádku, stejně jako lžička olivového či řepkového oleje na chuť a kvůli využití vitamínů. V pořádku je i tuňák, libová šunka, kuřecí prsa nebo vajíčko. Pozor si však dejte na různé krutony, lákavě vypadající čerstvou bagetku nebo obalované a smažené maso, varuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Opatrní buďte také při ochucování salátů kupovaným dresingem nebo majonézou. Raději si vyrobte vlastní nízkokalorický dresink.

  • Vyzkoušejte francouzskou zálivku připravenou ze 4 lžic olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce starodávné dijonské hořčice a mořské soli. Všechny suroviny na zálivku pečlivě rozmíchejte. Zálivku nechte vychladit a podávejte se zeleninovým salátem.

Letní salát s netradičními špízy

Ingredience:

  • 20 ks mini mozzarelly
  • 100 g parmské šunky
  • balsamiková redukce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g žlutého melounu (Cantaloupe)
  • směs listových salátů
  • 250 g cherry rajčátek

Postup: Listy salátu omyjte a dejte do větší mísy, přidejte na poloviny rozkrájená cherry rajčátka a olivový olej. Vše důkladně promíchejte, abyste propojili všechny chutě. Každou porci ozdobte špízem, který uděláte z kostek melounu, mozzarella kuliček a svitků parmské šunky.

Příloha k letnímu salátu

Salát můžete jíst bez přílohy nebo si k němu můžete udělat parmezánové proteinové vafle, které pro 4 osoby připravíte z 1 balení Cottage sýru, 3 vajec, 50 gramů ovesných vloček, 3 polévkových lžic jemně strouhaného parmezánu a 1 čajové lžičky prášku do pečiva. Ovesné vločky rozmixujte na mouku. Přimíchejte prášek do pečiva. Cottage sýr spolu s vejci a parmazánem umixujte do hladké konzistence. Smíchejte spolu a nechejte 10 minut odpočinout. Mezitím připravte vaflovač, popřípadě pánev s nepřilnavým povrchem. Těsto vlijte do vaflovače, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 8 minut, dokud nejsou vafle křupavé a propečené.

Letní ovocný salát

Ingredience:

  • 125 g ostružin
  • 125 g malin
  • 125 g borůvek
  • 300 g melounu (150 g žlutý, 150 g vodní)
  • 1 banán
  • 20 g semínek chia
  • 140 g řeckého jogurtu 0% tuku ( Milko)
  • na ozdobu dle chuti: kokosové lupínky, oříšky, dýňová semínka, hořká 85 % čokoláda nebo kakaové boby

Postup: Ovoce omyjte a nakrájejte na kostičky. V misce smíchejte jogurt a chia semínka. Ovoce rozdělejte do 4 misek, nahoru dejte 2 lžíce jogurtu s chia semínky. Podobné typy salátů si můžete dát ke snídani. Lépe chutnají, když je před podáváním vychladíte v lednici. Poslouží i jako zdravější dezert nebo třeba svačinka po tréninku.

Foto: Shutterstock.com

Uložit

Reklama