Vaření

Lahodná cuketa

Jestliže patříte mezi milovníky cuket, přijdete si v tomto období na své. Kdo cukety pěstuje na zahrádce, rozdává je do širokého okolí, kdo zahrádku nemá, může si je koupit v obchodě. A věřte, že tahle zelenina určitě stojí za ochutnání a za kulinářské experimentování, protože z ní můžete připravit nepřeberné množství pokrmů.  

Patří mezi tykve a je k dispozici po celé léto. Nenecháváme ji dorůst do příliš velkých rozměrů, nebyla by tak chutná. Před přípravou ji nemusíte loupat, stačí odříznout oba konce a dále zpracovávat.
Můžeme ji konzumovat dušenou, pečenou, smaženou, syrovou (má ale poněkud planou chuť). Oloupanou a nastrouhanou ji můžeme přidávat do nejrůznějších slaných i sladkých moučníků, připravovat z ní karbanátky, placky, přidávat ji do polévek.
Záleží jen na vaší chuti experimentovat.

Oblíbenou pochoutkou čtenářek našeho magazínu je slaný cuketový koláč.
Suroviny: 60 dkg cukety, 20 dkg tvrdého sýra, 20 dkg šunky, 1 cibule, 3 vejce, 1 dcl rostlinného oleje, 1 prášek do pečiva, 18 dkg polohrubé mouky, česnek podle chuti, sůl a pepř podle chuti, majoránka podle chuti.
Postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. Eidam nastrouháme také najemno. Šunku a cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno smícháme ve velké mísy dohromady a přidáme dvě vajíčka, olej, prášek do pečiva, mouku, česnek, sůl, pepř a majoránku. Pořádně promícháme a rozetřeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč nebo plech (podle toho jestli chceme mít koláč spíše vysoký nebo tenký).
Pečeme do červena při 180 °C.

Další cuketové pochoutky, které určitě stojí za vyzkoušení...
Domácí Uncle Ben´s - výborná alternativa kupované omáčky na nudle či rýži. Do základního receptu můžete před použitím přidat třeba ananas, další čerstvou zeleninu nebo maso.

A co takhle polévku s exotickým názvem Puebla

Ratatouille - tradiční pokrm plný zeleniny.

Originální je recept na pizzu z cukety.

Sladké řezy z cukety - pro změnu trocha sladkého...

Co říkáte na sekanou z cukety?

Cukety nejsou oblíbeny jenom v naší zemi. Najdete je například v mexické  kuchyni, kde patří, spolu s patizony, k nejoblíbenější tykvovité zelenině...

Mexická zeleninová polévka
Suroviny:
250 g fazolí, 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 zelené feferonky, 1 lžíce sádla, 850 ml nakládaných rajčat, 2 cukety, 100 g sterilované kukuřice, 200 g klobásy, sůl, pepř, tabasco, koriandr.
Postup: Propereme fazole, přelijeme je 1 l vody a necháme přes noc stát.
Oloupeme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Feferonky nakrájíme na malé kousky. Vše osmahneme na sádle, přidáme fazole i s vodou a zvolna vaříme 90 - 120 minut. Podle potřeby přilijeme další vodu.
Rajčata rozmačkáme na kousky a asi po 60 minutách je dáme do polévky. Cukety očistíme. Oloupeme klobásy a nakrájíme spolu s kukuřicí a cuketou na kolečka. Dáme je do polévky, ale nevaříme déle než 10 minut.
Polévku ochutíme solí, pepřem a tabaskem. Posypeme lístky koriandru.
(ZDROJ)

Nebo také v čínské kuchyni, kde je také součástí velice chutné směsi zeleniny v tmavé marinádě. Je zde nakrájená na plátky, spolu s okurkou, zelím, mrkví popřípadě ještě jinou zeleninou. Přidává se do nudlí nebo k masu.

Další skvělé recepty průběžně probíhají na diskuzi V a ř e n í, kde si sdělujeme také své zkušenosti s vyzkoušenými recepty a zajímavé tipy do kuchyně.

                                                 
   
30.08.2005 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [35] jithule [*]

    cuketu mám moc ráda

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:27:59
  2. avatar
    [34] ivory [*]

    cuketový koláč je moc dobrý

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:29:06
  3. avatar
    [33] hubajda [*]

    ja ji delam na sladko aj na slano

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:07:15
  4. [32] lucsej [*]

    s cuketou bych doma asi neuspěla..

    superkarma: 0 18.07.2009, 22:20:21
  5. avatar
    [30] Meander [*]

    Odemětobě: Abych do ní inestovala takový prachy jenom proto, aby měla nějakou chuť? To radši investuju energii do cesty k popelnici a koupím si něco, co má chuť samo o sobě

    superkarma: 0 31.08.2005, 17:27:29
  6. avatar
    [29] Odemětobě [*]

    Jéžiš,tak je překlepů,pardon.

    superkarma: 0 31.08.2005, 17:04:29
  7. avatar
    [28] Odemětobě [*]

    Meander: Ale ona za to nemůže.Nevzdávej to,zkus ji na nějaký jiný způsob.Dnes je v "mé "restauraci měli zapečenou a brambory,květákem,sojovou šlehačkou a sojovým masem.Dala bych méně pepře,ale jinak to byla božské

    superkarma: 0 31.08.2005, 17:03:48
  8. avatar
    [27] Meander [*]

    Tak jsem poprvé měla co do činění s cuketou. Už nikdy víc! To je tak nudná zelenina... Radši si dám lilek.

    superkarma: 0 31.08.2005, 16:25:44
  9. avatar
    [26] Saturninka [*]

    dělám cuketu jen tak posypanou česnekem a osolenou a osmaženou, nebo v trojobalu jako řízek, dělám bramboráky-cukeťáky (vždy je lepší tam dát i nějakou tu bramboru), dělám štrůdl s cuketou, lečo s cuketou.... tedy dělám, dělala jsem občas, doma to mám ráda jen já .

    superkarma: 0 31.08.2005, 08:47:43
  10. avatar
    [25] *Kotě* [*]

    Z cukety dělám curry - ještě s kuřecím masem a houbami. S rýží je to mňam

    superkarma: 0 30.08.2005, 23:35:44
  11. avatar
    [24] mačka [*]

    Tak já mám taky nejraději slaný koláč. Dělala jsem ho právě včera a byl

    superkarma: 0 30.08.2005, 19:37:17
  12. avatar
    [19] Juana [*]

    esunad: co je to kulatá cuketa?

    superkarma: 0 30.08.2005, 14:03:19
  13. avatar
    [18] sara.l [*]

    jooo a ještě jsem jenom chtěla říct,že se mi zdá ten olej zbytečný,sýr je dost mastný a olej nedávám vůbec,když tak více sýra...

    superkarma: 0 30.08.2005, 13:52:10
  14. avatar
    [17] sara.l [*]

    jééé to se omlouvám,nechtěla jsem to kliknout dvakrát

    superkarma: 0 30.08.2005, 13:51:04
  15. avatar
    [16] sara.l [*]

    já sem dělala sladký koláč a vůbec se mi nepovedl ,ale jinak dělám sekanou z cuketou a do toho ještě přidám pohanku a je to supr...slaný koláč dělám taky je dobrý,ale minule jsem to přehnala se solí,nějak se tam rozležela

    superkarma: 0 30.08.2005, 13:50:28
  16. avatar
    [15] sara.l [*]

    já sem dělala sladký koláč a vůbec se mi nepovedl ,ale jinak dělám sekanou z cuketou a do toho ještě přidám pohanku a je to supr...slaný koláč dělám taky je dobrý,ale minule jsem to přehnala se solí,nějak se tam rozležela

    superkarma: 0 30.08.2005, 13:50:27
  17. avatar
    [13] sunnynka [*]

    Landriel: Já teda mám nejradši právě ten slaný cuketový koláč

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:45:32
  18. avatar
    [12] Luciš [*]

    Já dělám z mladé zapékaný mix s baklažánem, rajčetem a mozarellou, někdy udělám cukeťáky, mama ji umí zavařit jako ananas a nepoznáte rozdíl sice používá ananasovou tresť, ale

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:39:49
  19. avatar
    [11] Landriel [*]

    Luciš: přesně, to jsou dva názvy pro totéž. jinak já dělám cuketu nejradši dušenou, na troše olivového oleje, s česnekem, solí a bazalkou - v neděli jsem toho sama doslova sežrala celou pánev....

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:31:47
  20. avatar
    [10] gerda [*]

    Luciš: je to to samé.

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:27:01
  21. avatar
    [9] Luciš [*]

    Je nějaký rozdíl mezi cukinou a cuketou? Já myslím, že je to to samé, jen se tomu někde jinak říká

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:25:41
  22. avatar
    [8] sunnynka [*]

    Maldová: recept recept recept

    superkarma: 0 30.08.2005, 12:15:35
  23. avatar
    [7] Maldová [*]

    Taky miluju cuketu. Moje tchyně umí z cukety úžasné "zelí"

    superkarma: 0 30.08.2005, 11:29:08
  24. [6] esunad [*]

    musíte své chuťové pohárky trošku trénovat,stačí přidat trošičku soli a chuť se zvýrazní,letos pěstuji zelenou,žlutou a kulatou cuketu,a každá má uplně jinou chuť,ta kulatá mi syrová chuťově připomíná okurky.Kulatá cuketa je bezvadná na plnění,ale nejvíc mi chutná žlutá.

    superkarma: 0 30.08.2005, 11:00:09
  25. avatar
    [5] sunnynka [*]

    trdlo: opravdu to v originále nebylo anglicky ani nijak jinak A pokud jsi někdy jedla cuketu syrovou, tak bys měla vědět, že planou chuť opravdu má

    superkarma: 0 30.08.2005, 09:55:29
  26. avatar
    [4] Susina [*]

    díky za recept na cuketovej koláč, dostala jsem obří cuketu, tak to musím zlikvidovat.. cuketu miluju...

    superkarma: 0 30.08.2005, 09:28:00
  27. avatar
    [2] gerda [*]

    trdlo: myslím, že tentokrát je to výstižné a české. Planá chuť = jalová chuť, nevýrazná. Na druhé straně je to zas výhoda, cuketa bude mít přesně takovou chuť, jakou jí přísadami dodáme. Je univerzální.

    superkarma: 0 30.08.2005, 09:11:24
  28. avatar
    [1] trdlo [*]

    Ma planou chut... ze to bylo v originale anglicky a rikali tomu plain?

    superkarma: 0 30.08.2005, 01:11:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme