Vaření

Lagenárie dlouhá aneb zapečená indická okurka se smetanou

indická okurka

Objevili jste už indickou okurku neboli lagenárii dlouhou? My nedávno a hned jsme s ní začali experimentovat. Její plody vypadají jako světle zelená, téměř bílá okurka. Dorůstají se až jednoho metru a hodí se všude tam, kam byste použili cuketu.

Na jedné krásné zahradě, s úžasným krbem a dokonalou podomácku vyrobenou chatkou, jsem dostala od kamarádových rodičů dárek. Bílou cuketu dlouhou asi 70 centimetrů. A prý to není žádná cuketa, ale indická okurka. V tu ránu jsem se necítila jako odborník přes jídlo, ale jako blbka. Cože?? Indická okurka?

A tak jsem tuhle mega úrodu rozdělila na poloviny. Polovinu jedné poloviny jsem použila do brambor zapečených s cuketou, druhou polovinu poloviny do zeleninové směsi k masu a celou jednu polovinu jsem spotřebovala na dnešní recept.

Inspirovala jsem se u mé oblíbené Šárky Škachové, Gurmánky v kuchyni. Ta podobně připravila cuketu, takže kdo nemá indickou okurku, nemusí být nešťastný. S cuketou sklidíte stejný úspěch.

indická okurka

Suroviny

  • 750 g indické okurky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g slaniny nebo kvalitního vepřového masa ve vlastní šťávě
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g nastrouhané goudy
  • čerstvé bylinky, ideálně petrželka
  • kousek másla

Postup

Indickou okurku jen velice lehce oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Ve velké pánvi rozpalte trochu olivového oleje, vsypejte nakrájenou okurku, ochuťte solí a pepřem a chvíli restujte.

Přidejte nakrájenou slaninu nebo na kousky nakrájené vepřové maso ve vlastní šťávě. Promíchejte a zaprašte lžící hladké mouky. Opět promíchejte. Zalijte smetanou, do které jste zamíchali hořčici. Míchejte asi pět minut, tekutina začne houstnout.

Nakonec přidejte nasekané bylinky, promíchejte a obsah celé pánve přesuňte do zapékací mísy vytřené kouskem másla. Posypejte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, asi na 15 minut.

Sýr bude upečený dozlatova, křupavý a okurka uvnitř krásně jemná a voňavá.

Dobrou chuť přeje Elly.

zapečená indická okurka

Čtěte také

   
09.09.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] 1anicka [*]

    kde sehnat semínka?

    superkarma: 0 09.09.2015, 19:52:34
  2. avatar
    [5] delfi.na [*]

    tak to zkusím, zrovna jsem vyfasovala obrovskou cuketu a nevím co s ní. Sml16

    superkarma: 0 09.09.2015, 09:48:59
  3. [4] prototype [*]

    S tou slaninkou může být moc dobré.Sml22

    superkarma: 0 09.09.2015, 07:31:17
  4. [3] theplana [*]

    Moc pěkné Sml16

    superkarma: 0 09.09.2015, 07:30:30
  5. [2] janavys [*]

    To je hodně zajímavéSml67

    superkarma: 0 09.09.2015, 07:30:09
  6. [1] manislava [*]

    vypadá to na fotce dobře,ale nevím jestli by mi to chutnaloSml80

    superkarma: 0 09.09.2015, 06:10:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme