Po němčině a italštině je Iadinština třetím jazykem Jižního Tyrolska. Jeden z „nejmenších“ jazyků Evropy uslyšíte v Dolomitech a jejich okolí. K tomuto jazyku se vztahuje i kultura a dobré jídlo. Zveme vás na cestu.

Jazykem, který patří do rétoromanské jazykové skupiny, mluví dodnes třicet tisíc lidí. Jeho historie se vztahuje k Římanům, kteří dobyli alpská údolí v roce 15. před naším letopočtem. Jejich mluvená latina dala ladinštině základ. Později germánské kmeny zatlačily tento jazyk do neúrodných hornatých dolomitských údolí, a to je nejspíš důvod, proč zůstal živý dodnes.

Ladini svůj jazyk, který byl oficiálně uznán teprve v roce 1951, mají právo užívat na výuku, styk s veřejnou správou či zastoupení u soudu. Mimo jazyka si Ladini udrželi i svébytnou kulturu (každoroční maškarní karneval stojí za zhlédnutí), řemeslný um a kuchyni.

My jsme se za ní vypravili přes nádherný horský průsmyk Würzjoch (italsky: Passo delle Erbe, ladinisky: Ju de Börz) do malé osady Cians k rodině Vallazza, která připravuje typické ladinské pokrmy.

kostel

Ochutnali jsme placičky „Tutres“, taštičky „Schlutzer“, zvěřinu s liškami a polentovou kaší i cuketovou buchtu. Pokrmy vám mohu popsat, ale mnohem lepší bude vyzkoušet jeden z receptů na proslulé taštičky. Škoda jen, že nejde zprostředkovat ta jedinečná atmosféra, jež na stoletém ladinském statku Lüch de Survisc panoval.

Luc de Servics

 

restaurace

Schlutzkrapfen

Těsto

  • 125 g žitné mouky
  • 125 g pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • sůl

Náplň

  • 300 g listového špenátu
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g tvarohu
  • pažitka
  • sůl, pepř

K servírování

  • lžíce másla
  • parmazán

taštičky

Postup:

Ze surovin vytvořte vláčné těsto, které necháte na půl hodiny odpočívat. Mezitím si připravte náplň. Na cibulce si spařte špenát, přidejte česnek, tvaroh, pažitku a dochuťte solí a pepřem. Poté vyválejte těsto a pomocí skleničky si vykrájejte placičky, do kterých přijde špenát. Taštičky vařte v osolené vodě a podávejte polité máslem a posypané sýrem.

Před přípravou se můžete inspirovat i tímto videem. Ingredience se lehce liší, ale jedná se o stejné taštičky.

Pokud hledáte v Jižním Tyrolsku ubytování, obraťte se na Roter Hahn.

Značka Roter Hahn byla založena v roce 1999. Jejím cílem je podporovat jihotyrolské statky, jejich produkty, řemesla a pohostinství. Roter Hahn je zárukou vysoké kvality. V Jižním Tyrolsku na vás čeká 1600 statků pod touto značkou.  Více se dozvíte na: www.roterhahn.cz.

Foto: autorka a Roter hahn

Reklama