(Suroviny na 1 věnec – cca 10 porcí)
·         500 g polohrubé mouky
·         200 ml mléka
·         100 g Korunního cukru krupice
·         100 g másla
·         50 g rozinek
·         50 g nasekaných mandlí
·         30 g droždí
·         4 celá vejce na vrch věnce
·         3 žloutky
·         1 vanilkový cukr
·         špetka soli
·         nastrouhaná kůra z 1 citronu
·         Mouka na pomoučení válu
·         1 vejce na potření těsta
·         Korunní cukr moučka na posypání

Nejprve si připravíme kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme mouku, sůl, jemně nastrouhanou kůru z citronu a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme těsto. Směs by měla být hustá a neměla by se lepit k míse ani vařečce. Poté zapracujeme rozinky a mandle. Mísu přikryjeme a necháme ji na teplém místě 40 minut vykynout.

Na válu rozdělíme těsto na 3 díly a vypracujeme z nich prameny. Ty splétáme jako cop a konce spojíme do věnce. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vmáčkneme do něj 4 vece. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu, aby se snadněji zachoval kulatý tvar. Věnec necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě 30 minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.
 
Víte, že… kynutý věnec s červenými vejci můžete potkat v Řecku pod názvem tsoureki? Věnce se stejně jako mazance nosily do kostela, kde se nechaly na Boží hod velikonoční požehnat. Požívání jídla je posvátnou činností a žehnání velikonočních pokrmů je u nás starým zvykem. Křesťané si připomínají slova svatého Pavla: „Ať tedy jíte či pijete či cokoli jiného děláte, všecko čiňte ke slávě Boží“.

Uložit

Uložit

Reklama