Když vám těsto krásně nakyne, tak si při smažení připadáte trochu jako v pohádce Hrnečku, vař! Ubíráte těsto, smažíte a těsto pořád neubývá :-)

Z této dávky je obrovská hromada palačinek a to se o prázdninách hodí. Buď se u vás pořád potulují kamarádi vašich dětí, nebo máte kromě oběda postaráno i o svačinu nebo večeři. Co k lívancům? Smetanu, tvaroh, ovoce, džem...

Suroviny

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí (cca 1/2 kostky)
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • špetka soli

Postup

Mléko ohřejte tak, ať je vlažné. Vmíchejte do něj lžící cukru a rozdrobte droždí. Nechejte stát na teplém místě, asi 5 až 10 minut. Počkejte, až se na povrchu začnou tvořit bubliny. Kvásek je hotový.

Přidejte mouku, vejce, špetku soli a zbytek cukru. Promíchejte a umíchejte hladké těsto bez hrudek. Můžete si pomoci ručním šlehačem. Přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout hodinu. 

Smažte na pánvi na lívance. 

Doplňte tím, co máte rádi a ihned podávejte. Jsou super i studené, dají se vzít sebou třeba na výlet.

Dobrou chuť přeje Elly.

Lívance & palačinky

Banánové lívance

bananlivance.jpg (174 KB)

Ovesné palačinky s jahodovou smetanou

palacinky4.jpg (90 KB)

Pažitkové lívance

vlk.jpg (72 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama