Reklama

Bobulové plody jsou čím dál oblíbenější. Není ani divu, jde o skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. O jejich příznivých účincích věděly už naše babičky. 400 až 500 gramů bobulovin denně přispívá k prevenci chronických onemocnění a je zdrojem správného množství vlákniny ve stravě. Známý šéfkuchař Martin Kortus nám připravil recept na oblíbený letní dezert s borůvkami.

knedlíky

Suroviny:

  • 500 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 500 ml čerstvých borůvek lesních či kanadských
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce másla na omaštění knedlíků
  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 ml zakysané smetany

Postup:

Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (15-20 minut). Hrubou mouku promícháme s vejcem, kváskem a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí, a necháme 20 minut vykynout na teplém místě. Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Do středu čtverců rozdělíme borůvky promíchané s cukrem. Vytvoříme pravidelné knedlíky, které necháme 15 minut odpočinout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 až 9 minut podle velikosti.

Po vyjmutí z vody propíchne a servírujeme s rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a čerstvými borůvkami.

Martin KMartin Kortus

Gastronomie a vše s ní spojené bylo od útlých let Martinovým hlavním zájmem, který trvá dodnes. Zájem o gastronomii na profesionální úrovni vznikl při jeho skoro dvacetiletém pobytu v New Yorku. Od vystudování francouzského kulinářského institutu v roce 1992 Martin působil jako privátní kuchař, gastronomický poradce, lektor školy vaření a v neposlední řadě jako chef v Il Vigneto a Bettola Restaurant. V České republice zastával pozici šéfkuchaře v hotelu Josef a léta působil v Monarchu a Národní bance vín, kde se pod jeho vedením připravovaly degustační večeře a lekce vaření.

Další informace o bobulových plodech najdete na www.power-fruits.eu