Reklama

Jaro je v plném proudu a my se můžeme téměř na každém kroku těšit ze žlutých terčíků jarních pampelišek. Ty ale nemusí být jen potěchou pro oko, ale také z nich můžete připravit skvělou sladkou dobrotu - pampeliškový med. Inspirujte se receptem redaktorky rubriky Vaření, Elly, který už jsme vám jednou představili - a teď je opět aktuální. :)

pampeliškový med

Pampeliškový med jsem naposledy vařila před lety. Několik let po sobě se mi povedl, potom jsem směs vařila příliš dlouho a med byl spíše tuhý, táhnoucí se karamel. Tento neúspěch mě na další roky odradil a až teď jsem se k užitečným léčivkám vrátila.

Děti vyběhly na dvorek, a než tatínek vytáhnul sekačku, měly nasbíraných sedm set pampeliškových hlaviček, které byly do receptu potřeba. Radost z toho, že krásné pampelišky nebudou posekány a vyhozeny na kompost, byla velká. „Aspoň budou nějak užitečné,“ vykřikoval Pepíno. Já jsem teď zvědavá, kdo z mých dětí bude pampeliškový med dobrovolně konzumovat. :-)

pampelišky

Trháme pouze hlavičky, a to za suchého a slunečného počasí, když jsou plně rozvité.

K čemu je takovýto domácí med dobrý?
Pomáhá léčit především nemoci horních cest dýchacích. Uleví při nachlazení, odkašlávání, při angínách i chřipkách. Výborný je ale i jako prevence. Můžete ho přidávat do čaje nebo užívat po lžičkách.

Z pampelišky ale můžeme využít nejen květy, ale také listy a kořen. Ne nadarmo je její správný název smetánka lékařská. Léčí a pomáhá při mnoha zdravotních potížích.

Suroviny

700 pampeliškových hlaviček
2 litry vody
2 kg cukru krystal
2 citrony, důkladně omyté

Postup

Pampelišky natrháme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené citrony bez pecek.
Dáme vařit, projít varem a odstavíme z plotny. Dáme do chladu, kde necháme pampelišky vylouhovat do druhého dne.

pampelišky

Na druhý den přecedíme do jiného hrnce, přes plátno. Pořádně vymačkáme, aby ani kapka neutekla. Přivedeme k varu, přisypeme cukr a zmírníme teplotu. Při mírné teplotě vaříme asi hodinku, hodinku a půl. Často mícháme a asi po hodině vaření zkoušíme hustotu. Nabereme trochu medu na lžičku, kapneme na talíř a necháme vychladnout. Pokud je med stále řídký, ještě chvíli vaříme.

Hotový med naplníme do sklenic, převrátíme naruby, aby se víčko přichytilo.

Nepovedl se vám hustý med, ale spíše řídká šťáva? Nevadí! Do čaje bude dobrá i ta. :-)

Dobrou chuť a pevné zdraví přeje elly.