Vaření

Kvetou pampelišky! Uvařte si doma skvělý pampeliškový med

Jaro je v plném proudu a my se můžeme téměř na každém kroku těšit ze žlutých terčíků jarních pampelišek. Ty ale nemusí být jen potěchou pro oko, ale také z nich můžete připravit skvělou sladkou dobrotu - pampeliškový med. Inspirujte se receptem redaktorky rubriky Vaření, Elly, který už jsme vám jednou představili - a teď je opět aktuální. :)

pampeliškový med

Pampeliškový med jsem naposledy vařila před lety. Několik let po sobě se mi povedl, potom jsem směs vařila příliš dlouho a med byl spíše tuhý, táhnoucí se karamel. Tento neúspěch mě na další roky odradil a až teď jsem se k užitečným léčivkám vrátila.

Děti vyběhly na dvorek, a než tatínek vytáhnul sekačku, měly nasbíraných sedm set pampeliškových hlaviček, které byly do receptu potřeba. Radost z toho, že krásné pampelišky nebudou posekány a vyhozeny na kompost, byla velká. „Aspoň budou nějak užitečné,“ vykřikoval Pepíno. Já jsem teď zvědavá, kdo z mých dětí bude pampeliškový med dobrovolně konzumovat. :-)

pampelišky

Trháme pouze hlavičky, a to za suchého a slunečného počasí, když jsou plně rozvité.

K čemu je takovýto domácí med dobrý?
Pomáhá léčit především nemoci horních cest dýchacích. Uleví při nachlazení, odkašlávání, při angínách i chřipkách. Výborný je ale i jako prevence. Můžete ho přidávat do čaje nebo užívat po lžičkách.

Z pampelišky ale můžeme využít nejen květy, ale také listy a kořen. Ne nadarmo je její správný název smetánka lékařská. Léčí a pomáhá při mnoha zdravotních potížích.

Suroviny

700 pampeliškových hlaviček
2 litry vody
2 kg cukru krystal
2 citrony, důkladně omyté

Postup

Pampelišky natrháme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené citrony bez pecek.
Dáme vařit, projít varem a odstavíme z plotny. Dáme do chladu, kde necháme pampelišky vylouhovat do druhého dne.

pampelišky

Na druhý den přecedíme do jiného hrnce, přes plátno. Pořádně vymačkáme, aby ani kapka neutekla. Přivedeme k varu, přisypeme cukr a zmírníme teplotu. Při mírné teplotě vaříme asi hodinku, hodinku a půl. Často mícháme a asi po hodině vaření zkoušíme hustotu. Nabereme trochu medu na lžičku, kapneme na talíř a necháme vychladnout. Pokud je med stále řídký, ještě chvíli vaříme.

Hotový med naplníme do sklenic, převrátíme naruby, aby se víčko přichytilo.

Nepovedl se vám hustý med, ale spíše řídká šťáva? Nevadí! Do čaje bude dobrá i ta. :-)

Dobrou chuť a pevné zdraví přeje elly.

   
28.04.2015 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [90] Osmnactka18 [*]

    Díky za super recept, to taky musím vyzkoušet. Zrovna jsem si četla o tom, jak jsou pampelišky zdravé a tohle se mi zdá jako skvělý způsob, jak toho využít. :)

    superkarma: 0 29.06.2017, 16:47:40
  2. avatar
    [89] gituška [*]

    pampeliškový med jsem dělala často

    superkarma: 0 09.05.2016, 17:11:51
  3. avatar
    [88] margot [*]

    jo, to mě cukr neva a rafinovaného se vůbec nebojímSml57

    dneska pampeliškový citron+badyán, druhá várka bude pomeranč+zázvor a až budou bezinky, skončí podobně s mátouSml16 jinak neždímu ty citrusy, ale přidávám až do scezeného macerátu nakrájené i s kůrou na tenká kolečka překrojená na půlky či čtvrtky dle velikosti a nechám je v tom při vaření - neva mi, že med není čirý, mám to tak ráda i v citrusových marmoškách.

    superkarma: 0 28.04.2015, 21:17:08
  4. avatar
    [87] kobližka [*]

    elly — #86 Tak já samozřejmě vím,že to není med v pravém slova smyslu,nicméně je to pořád jen cukerný roztok s povařenými květy pampelišek Sml80 Sml16

    superkarma: 0 28.04.2015, 20:47:30
  5. avatar
    [86] elly [*]

    kobližka — #79"pampeliškový med" je lidový a ustálený název, ale všichni ví, že o med nejde, ani o jeho náhražku. Med je med a nahradit se nedá. U pampeliškového medu jde o něco jako sirup, s léčivými účinky ;-)

    1. na komentář reaguje kobližka — #87
    superkarma: 0 28.04.2015, 18:23:20
  6. [85] slávenka [*]

    gerda — #84tak vařit pampeliškový med nebo jiný sirup pod pokličkou by mě teda nenapadloSml30Sml37....jó, historicky první pokusy s vařením jsou někdy hoodně zajímavéSml22Sml16

    superkarma: 0 28.04.2015, 17:58:52
  7. avatar
    [84] gerda [*]

    slávenka — #82jen ho prosím tě vař v odkryté nádobě. Když jsem ho dělala historicky poprvé, tak pod pokličkou a nemohla jsem přijít na to, proč nehoustneSml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje slávenka — #85
    superkarma: 0 28.04.2015, 17:28:52
  8. [83] dadma [*]

    Pampeliškový med dělávala moje mamka.Ale to už je hodně dávno.

    superkarma: 0 28.04.2015, 16:07:56
  9. [82] slávenka [*]

    Pampeliškový med jsem dělávala dětem, když byly malé. Že bych ho zkusila udělat? Pampelišek je plná zahrada...

    1. na komentář reaguje gerda — #84
    superkarma: 0 28.04.2015, 15:34:04
  10. avatar
    [81] delfi.na [*]

    babička dělávala, ale mně nikdy moc nechutnal, raději mám včelí

    superkarma: 0 28.04.2015, 14:45:59
  11. avatar
    [80] gerda [*]

    kobližka — #79jo, když byly děti malé, vítala jsem každý takový recept. Ale co jsme sami, nepotřebujeme do sebe valit další cukr, když vlastně nemůžu žádnýSml15 Ale kdybych vařila, tak ten smrkový, má nenapodobitelnou chuť.

    superkarma: 0 28.04.2015, 13:10:33
  12. avatar
    [79] kobližka [*]

    Moje maminka tohle taky dělávala,ale ruku na srdce - tohle nemá s medem nic společného!!! Je to jen hromada cukru s vylouhanými květy pampelišek.Med je med,ten se snad nedá ničím nahradit.A k čemu další náhražka,když těch už máme tolik,že se člověk jimi musí brodit k opravdovému a poctivému výrobku.

    1. na komentář reaguje gerda — #80
    2. na komentář reaguje elly — #86
    superkarma: 2 28.04.2015, 12:40:11
  13. avatar
    [78] Jandywoman [*]

    Pampeliškový už mám pod víčky, chystám se na smrkový. Léty mám ověřeno, že jsou oba účinnéSml16Sml67

    superkarma: 0 28.04.2015, 12:29:15
  14. avatar
    [77] Pentlička [*]

    Díky, ale já radši normální med. Tohle mi přijde jako samý cukr.

    superkarma: 0 28.04.2015, 12:22:44
  15. [76] digi46 [*]

    Díky za tip, pampeliškový med jsem dělávala když byli děti malé. Jdu natrhat pampelišky a doufám, že bude medík chutnat i vnoučatům.

    superkarma: 1 28.04.2015, 12:07:18
  16. avatar
    [75] řeřicha [*]

    Mi chováme včeličky...takže medík už máme od nich...ale dřív jsem taky pampeliškový dělávala.

    superkarma: 1 28.04.2015, 11:59:02
  17. avatar
    [74] vladka321 [*]

    Dělám pampeliškový, sedmikráskový, smrkový, bezinkový a já nevím jaký ještě med. Každý rok si prostě nějaký prubnu. Letos to byl ten ze sedmikrásek. Trhala jsem, trhaly děti, připojil se i manžel a jsou z toho tři přesnídávkový skleničky Sml52. Letos na pampeliškový již asi síl nebude. Ale jím pampelišky jen tak při procházce zahradou a i tak jsou nesmírně blahodárné na můj zažívací trakt. Včera jsem zjistila, že jsem se přes den tak krásně pásla, že ani hlad jsem nepocítila. Nemuset dělat večeři pro rodinu, tak bych kuchyň ani vidět nemusela.

    superkarma: 1 28.04.2015, 11:19:20
  18. [73] Pavla_b [*]

    Maminka nám ho taky vařila, já si jen říkám, jestli po té hodině a půl vaření to není stejně jen "navoněný cukr". Zůstanou tam vůbec nějaké léčivé látky?

    superkarma: 1 28.04.2015, 10:22:21
  19. [72] V19 [*]

    práve varím medíkSml59

    superkarma: 0 28.04.2015, 10:17:51
  20. [71] Jasmína [*]

    med připravujeme, díky za tip

    superkarma: 0 28.04.2015, 09:58:31
  21. [70] Maria28 [*]

    Klára Křížová — #61 Tak to se omlouvám, článek jsem v podstatě nečetla, jsem zvyklá číst pouze články, kde je hodně příspěvků čtenářek, ty jsou zajímavější, proto ta reakce. Mamka nám med dělala, ale já "bílý jed" používám minimálně, takže jsem med nedělala, jsem zastáncem spíše různých bylinkových čajů.

    superkarma: 0 28.04.2015, 09:57:27
  22. [69] manislava [*]

    asi před 15-ti lety jsem ho dělávala dceří-vynikající do všeho....ale pak mi zjistili alergii na pampelišky a máme po medu

    superkarma: 0 28.04.2015, 09:42:36
  23. avatar
    [68] enka1 [*]

    Maria28 — #54 Klára Křížová — #61 Sml58

    superkarma: 0 28.04.2015, 09:13:24
  24. avatar
    [67] gerda [*]

    Nejlepší med je ze smrkových výhonků, ty zrovna raší. Ale to chce les, anebo aspoň zahradu se vzrostlými smrky.

    superkarma: 0 28.04.2015, 09:11:49
  25. avatar
    [66] bezinka [*]

    dříve jsem ho dělávala, ale děti již vyrostly a mě nyní zjistili cukrovku...takže už nevařím

    superkarma: 0 28.04.2015, 08:47:13
  26. avatar
    [65] Suzanne [*]

    Jé, už jenom ten pohled na pampelišky člověka naplní jarem Sml29

    superkarma: 0 28.04.2015, 08:47:07
  27. [64] spavec [*]

    Dětem jsem dělávala, byl výborný a chutnal nám. Nejlepší jsou určitě květy z přírody, jen pozor při sběru na klíšťata, kočkám jsem jich včera vyndala několik.

    superkarma: 0 28.04.2015, 08:42:26
  28. avatar
    [63] vmarta [*]

    Když byly decka malé tak jsem dělávala, super na průdušky....dnes nedělám...ale možná ..nikdy neříkej nikdy Sml30Sml30

    superkarma: 0 28.04.2015, 08:14:35
  29. avatar
    [62] morgan [*]

    Pampeliškový "med", tedy spíš sirup, dělám každoročně. Nedokážu totiž odolat, i když mám ještě starší zásoby.Sml23

    Moc dobrý je i z podbělu-ten rozhodně doporučuji. Už jsem dělala i z heřmánku, bezu, sedmikrásek a na ledviny je dobrý sirup z mladých kopřiv. Sml67

    superkarma: 2 28.04.2015, 08:03:01
  30. [61] Klára Křížová [*]

    Maria28 — #54Kdybyste četla text pozorně, hned na začátku píšeme, že se vracíme ke článku s receptem, co už jednou vyšel. Protože postup na pampeliškový med je každý rok stejný a elly jej velmi pěkně zpracovala.

    Již proběhlou diskusi mazat nechceme.

    1. na komentář reaguje enka1 — #68
    2. na komentář reaguje Maria28 — #70
    superkarma: 6 28.04.2015, 08:02:40

Další příspěvky

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme