Přiložit k dezertu snítku máty nebo meduňky, na to jste si už možná zvykli. Co ale slavnostní pokrmy vyšperkovat něčím barevnějším? Naučte se zdobit své gastronomické počiny květinami, na nichž si následně můžete pochutnat.

Než se v kuchyni do kouzlení s pestrobarevnými květy pustíte, mějte na paměti následující:

  • Vždy si buďte jistí, že jde skutečně o ten správný druh rostliny. Otrava není nic příjemného!
  • Do kuchyně si pusťte jen květiny, které nejsou chemicky ošetřené, ideálně z vlastní zahrádky.
  • Velký pozor dejte na případné alergické reakce.

Levandule

květVkládáte tuhle voňavou bylinku tak maximálně do šatníku pro odstrašení molů? Chyba, má své místo i v kuchyni. Je ale hodně aromatická, tak opatrně. Skvěle se hodí na ozdobu dezertů, ovocných salátů, pudinků, ale také zmrzliny. Použít ji můžete i při tepelném zpracování, například do pečiva nebo marmelád.

Růže

květKrálovna květin působí skvěle nejen ve váze, na vyšší úroveň povznese také pokrmy a nápoje. A jak vypadá, tak i chutná! Skvěle se hodí jako ozdoba sladkých pokrmů, ale dají se z ní vyrábět také marmelády, sirupy, nápoje, nebo ji použít při pečení moučníků. Přes léto vás příjemně osvěží nápoj z růží.

Lichořeřišnice

kytkaOd června až do října vám nabízí své květy pro gastronomické pokusy také lichořeřišnice. Tato léčivá letnička, která působí jako přírodní antibiotikum a je vhodná také pro těhotné a kojící ženy, chutná podobně jako řeřicha, připomínat může i chuť ředkviček. Skvěle se proto hodí například do zeleninových salátů, pomazánek. Poupata se nakládají do octa, pak mohou nahradit kapary.

Denivka

kytkaKvětina připomínající lilie září nepřeberným množstvím barev z kdejaké zahrádky. Ne každý její pěstitel ale ví, že si na šťavnatém květu, který vydrží pouhý den, může také pochutnat. Každá barva prý chutná jinak. Tak například žlutá se přibližuje jasmínu, plavá je lehce navinulá a oranžová připomíná meruňky.

Měsíček lékařský

kytkaZ této velmi známé léčivky můžete připravit nejen tinktury a masti, výtečně se hodí k vyšperkování pokrmů. Pro svou slanou a mírně nahořklou chuť jej oceníte v pomazánkách i zeleninových salátech, i jako přísadu do rýže či omelety. A po gastronomickém zážitku lahodícím i oku se navíc můžete těšit na úlevu žaludku i žlučníku.

Violka trojbarevná

kytkaPestrá léčivka sice nevoní, zato dodá na zajímavosti salátům či sýrům. Má totiž lehce mentolovou chuť. A co víc! Je známá pro své pozitivní účinky při bolestech hlavy, pomáhá i při smutku a špatné náladě. Snad i proto bývala součástí receptur pro přípravu nápojů lásky. Výborně chutná i její blízká příbuzná violka vonná! Před jejich použitím ale odtrhněte hořký stonek.

Ibišek

kytkaNa této květině si nejčastěji pochutnáváte v čajích, kde bývá přísadou dodávající barvu. Z čerstvého ibišku však vykouzlíte i výtečné studené nápoje. Má nakyslou chuť, takže se skvěle hodí do salátů, ale také k výrobě marmelád nebo chutney.

Čtěte také:

Reklama