Reklama

květákový mozeček

Květákový mozeček je jídlo, které mám ráda od malička. Když máte domácí vajíčka s krásně oranžovým žloutkem a kvalitní čerstvý květák, je toto levné jídlo dokonalé! A co teprve, když ho doplníte o kvalitní farmářskou anglickou slaninu nebo výbornou klobásku.

Suroviny

1 květák
8 vajec
1 cibule
150 g anglické slaniny nebo klobásky
sůl a pepř
olej na smažení

Postup

Očištěný květák rozebereme na menší růžičky, které uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Scedíme a malinko rozmačkáme vidličkou, případně nasekáme nožem.

Ve velké pánvi rozehřejeme trochu oleje, na kterém osmahneme dozlatova cibulku s anglickou slaninou. Obojí může být nakrájeno na hrubší kousky. Kdo má chuť, může přidat i stroužek česneku. Na osmahnutou cibulku vsypeme květák a společně opékáme asi pět minut. Stále mícháme.

Vejce rozšleháme, ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat trošičku smetany. Vejci zalijeme směs v pánvičce a vajíčka necháme zatuhnout. Ne však příliš, aby směs zůstala pěkně vláčná, ne suchá a sypká.

Mozeček můžete vyklopit na talíř nebo si s ním pohrát a natvarovat ho do formičky. Nakonec posypat zelenou petrželkou a máme parádní jídlo. Za pár korun, dobré a zdravé.

Dobrou chuť přeje elly.