Vaření

Květákový krém s uzeným lososem

květákový krém s lososem

Teplé a syté polévky patří ke studenému počasí. Zasytí vás a zahřejí. Snadnou krémovou polévku z květáku úplně rozzáří kopeček nasekaného uzeného lososa s koprem. Chutě, které se doplňují a krásně k sobě ladí.

Květák v rozmixované podobě mě naučil milovat Roman Paulus. Jeho květákové pyré, jemné jako obláček, nás nadchnulo na obou kurzech. Jednou jím doladil svatojakubské mušle a podruhé srnčí hřbet. Dvě jídla, která jsou naprosto odlišná, a přesto se k oběma květákové pyré skvěle hodilo.

U nás doma jsou z květákové krémové polévky nadšené především děti. V jiné podobě do nich květák prostě nedostanu. Jednou do ní přidám nastrouhaný čedar, jindy krutony z bílého pečiva. Občas ke květáku přidám pár brambor nebo kousek bílé části pórku. Tím chuť opět trochu změním.

Dnešní květákový krém je však jednoduchý. Jeho chuť totiž výborně doladí tatarák z uzeného lososa s trochou čerstvého kopru.

Suroviny

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 250 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • asi 100 g uzeného lososa
  • kousek čerstvého kopru

Postup

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém chvíli osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části, nakrájené na menší kousky. Promíchejte a zalijte vývarem.

Ochuťte solí a pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.

květákový krém s lososovým tatarákem

Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.

Uzeného lososa nasekejte nadrobno a smíchejte s kouskem kopru, nasekaným také najemno. Vytvořte úhledné nočky nebo jiné tvary, za pomoci tvořítka. Na talíři ozdobte polévku lososovým tatarákem a ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
01.12.2015 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [14] Ferdas [*]

    je výborná, dělám

    superkarma: 0 05.12.2015, 22:07:55
  2. avatar
    [13] kobližka [*]

    Ta barva by mě teda od konzumace odradila.

    superkarma: 1 01.12.2015, 20:05:04
  3. avatar
    [12] vladka321 [*]

    gerda — #8Přesně tak, polévky se vaří samy. Můj syn, jak nemá polévku, tak má pokažený den. Je polévkový a také se jich dožaduje Sml16

    superkarma: 0 01.12.2015, 18:25:06
  4. avatar
    [11] gerda [*]

    denkas — #10taky jsem radši když vidím, co jímSml30

    superkarma: 0 01.12.2015, 17:22:44
  5. avatar
    [10] denkas [*]

    gerda — #6Tu dělám jáSml22Pěkně kousky květáku,brambor,žádný krémSml59ale pořádnou polévku.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 1 01.12.2015, 16:51:24
  6. [9] violinist [*]

    Krémové zeleninové polévky můžu jíst po hrncích! A květákovou obzvlášť. A nedávno jsem objevila radu (údajně dle starých kuchařských knih rakouských hospodyněk), že smetanu je záhodno přidat už s vývarem a vařit dohromady se zeleninou - prý se pak polévka při mixování krásně napění a je celistvější konzistence. Tak to musím vyzkoušet...

    superkarma: 0 01.12.2015, 16:45:24
  7. avatar
    [8] gerda [*]

    vladka321 — #7Však jo, tohle je pouze jednoduchá základní varianta, polévek ze zeleniny je obrovské množství. Já nejradši zeleninu na kousky chvilku restuju na másle, pak zaleju horkou vodou, s přidáním koření vařím a nakonec taky nezahustím - nám stačí vložky do polévek, jako jsou krupicové nočky, strouhání, nudličky, smažené krutony z chleba nebo pečiva a tak....prostě stokrát jinakSml16 Polévky se vaří samy, nic to není.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #12
    superkarma: 0 01.12.2015, 16:03:52
  8. avatar
    [7] vladka321 [*]

    gerda — #6Květáková polévka u nás patří k jedné z nejoblíbenějších. Je jemná, dá se krásně pít i z hrníčku a v zimě nemá chybu. My ji nazýváme picí (jako, že se dá pít) Sml16

    Ovšem já nezahušťuji. Mouku nepoužívám ani do polévek, či omáček. To potom ztěžknou. Stačí jenom uvařenou zeleninu propasírovat, případně rozmixovat a je to.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 01.12.2015, 15:06:55
  9. avatar
    [6] gerda [*]

    Nikar — #5Květáková polévka obyčejná.

    Květák rozebereme na stejně velké růžičky, tuhé košťály odstraníme. Do hrnce dáme vařit na kousky pokrájenou oškrábanou mrkev, na kousky pokrájené syrové brambory. Osolíme, společně povaříme, v polovině vaření přidáme květák - nemusí se vařit tak dlouho, jako předešlé. Zatím si uděláme máslovou jíšku. Až je zelenina v hrnci měkká, jíškou polévku zahustíme. Přichutíme strouhaným muškátovým oříškem, podle chuti dosolíme, případně lehce okyselíme octem a zharmonizujeme špetkou cukru. Do této polévky usekáme zelenou petrželkovou nať.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #7
    2. na komentář reaguje denkas — #10
    superkarma: 1 01.12.2015, 13:45:51
  10. [5] Nikar [*]

    Zrovna sháním recept na květákovou polévku a tento krém může být dobrý, zkusím. Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 01.12.2015, 13:03:53
  11. [4] bobani [*]

    legrační

    superkarma: 0 01.12.2015, 11:41:49
  12. [3] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 01.12.2015, 10:59:14
  13. [2] kozeluhova [*]

    ten bobek tam vypadá zvláštněSml15

    superkarma: 0 01.12.2015, 10:41:57
  14. avatar
    [1] delfi.na [*]

    hm ... to může být dobrota, asi překvapím manžela a konečně uvařím i něco já Sml16

    superkarma: 0 01.12.2015, 09:45:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme