květákový krém

Krémové polévky vás zahřejí nejen v sychravých podzimních dnech. Jednou z nejoblíbenějších surovin pro jejich přípravu je květák. Má zajímavou jemnou chuť a můžete si pohrát s jeho dochucením. Jednou máte polévku exotickou a ostrou, jindy jemnou, doplněnou třeba vložkou z ryby nebo mořských plodů.

Jednoduchá krémová polévka vám ani nezabere příliš času. Příprava je rychlá, samotné vaření také. O to více času můžete věnovat tomu, že si důkladně promyslíte jak tentokrát „obyčejný“ květák dochutíte. Tak aby byl trochu jiný než minule, ale ani o kousek horší, spíš o kus lepší :-)

Dnešní krém jsme dochutili špetkou kari a velkou hromadou goudy.

Suroviny

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 250 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kari koření
  • 200 g nastrouhané goudy
  • na dotvoření polévky - trocha semínek černuchy, polévkové kuličky, krutony...

květákový krém

Postup

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém chvíli osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části, nakrájené na menší kousky. Posypejte kari kořením a přidejte lžičku soli. Promíchejte, minutku míchejte a opékejte. Potom zalijte vývarem.

Ochuťte pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.

Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

Oddělte si polovinu nastrouhané goudy a vmíchejte do polévky. Ochutnejte a podle chuti ještě přidejte sůl a pepř.

Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.

Na talíři ozdobte kopečkem nastrouhaného sýry a černuchou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Objevte kouzlo květákových krémů na našem magazínu

květákový krém s lososem

květákový krém

květáková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama