Reklama

květákové placičky

Máte rádi květák? My ano. A proto jsou tady dnes skvělé květákové placky se sýrem. Tak voňavé, tak rychlé a tak snadné. Typické letní jídlo, které můžete jíst teplé i studené. Se salátem nebo třeba bramborovou kaší. Jak máte zrovna chuť.

Naše čtenářka Gábina udělala tyhle skvělé placky ze zbylého vařené květáku a oblíbených sýrů. Můžete však přidat i cibulku, česnek, kostičky slaniny nebo uzeného masa.

Suroviny

  • 1/2 květáku
  • 2 vejce
  • hladká mouka podle potřeby
  • strouhanka podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • 100 g goudy
  • 100 g Nivy
  • pažitka
  • řepkový olej Lukana na smažení

Postup

Květák rozeberte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechejte vychladnout a rozmačkejte vidličkou.

Přidejte vajíčka, nastrouhané oba sýry a trochu mouky a strouhanky. Ty přidávejte podle potřeby tak, aby vzniklo těsto, ze kterého půjdou tvarovat placičky.

Ochuťte solí a pepřem, přidejte nadrobno nakrájenou pažitku.

Smažte v rozpáleném oleji z obou stran.

Podávejte se salátem, brambory, bramborovou kaší nebo pojídejte jen tak, klidně i studené.

Dobrou chuť přeje Gábi.

Máte doma krásný květák? Poradíme co s ním...

květák

květák

květáková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Gabriela Tauvinklová