Vaření

Květa: Mezi úplně nejhorší patří bezesporu salámy a uzeniny

… píše mimo jiné ve svém příspěvku naše čtenářka Květa. A jak je na tom s nákupem či vlastním pěstováním to se dozvíte, když si tento příspěvek přečtete celý.

Jelikož bydlím na vesnici a mám zahrádku, tak musím říci, že dříve jsem pěstovala skoro všechnu zeleninu. Jenže dnes jsou náklady na sadbu a semínka tak velká, že to vyjde levněji si to koupit čerstvé v obchodě. Čemu jsem zůstala věrná, jsou rajčátka, papriky, okurky, salát, ředkvičky, fazolky, hrášek, nějaké ty bylinky, které nesmějí žádné kuchařce chybět.  S ostatní zeleninou jsem přestala, protože mrkev byla stále prolezlá dráteníkem, petržel tak malá, že po oškrábání z ní nic nezbylo. Česnek je náročný a zbytek je člověk dříčem. Dnes mám skoro celou zahrádku předělanou na trvalky, keříky, krásné velké jezírko a chodím se tam kochat a odpočinout si. Asi už to není jako dříve nikde, když se tak koukám po jiných zahrádkách.

Musím říci, že ne všechny potraviny jsou v kvalitě, že by nám vydržely do druhého dne. Mezi úplně nejhorší patří bezesporu salámy a uzeniny. Mají je zavakuované v igelitových sáčcích. To je od nich sice hezké, ale už jak to koupíme, plave to v hromadě nějaké páchnoucí tekutině a druhý den je to tak oslizlé, že člověka přejde chuť a radši to vyhodí. Anebo už to má dokonce zelené mapy plísně. Ono zkoušet se žaludkem není žádná legrace.  Kolikrát jsem si všimla, že to škaredé dávají do spodní části, kterou potom honem prodají zákazníkovi, aby se toho co nejrychleji zbavily. Nebo už to zkažené doneseme domů. Takže není nad klasickou masnu, kde nám to s čerstvého cípku nakrájí a víme, že to je čerstvé.

Vaše čtenářka Květa

Pozn. red: Text nebyl redakčně upraven

______________

To máte pravdu. Já se také vrátila ke klasické masně. Bohužel, někdy jsou tam ale u toho masa (zejména hovězího) tak astronomické částky, že mě na něj přejde i chuť :(
Pěkný den a děkuji za příspěvek
Saša

Téma dnešního dne 25. ledna 2012
Potraviny – kvantita versus kvalita

  • Jaký je váš názor na kvalitu potravin v našich obchodních řetězcích?
  • A co potraviny u vietnamských prodavačů?
  • Máte špatné zkušenosti s trvanlivostí a kvalitou?
  • Kupujete do zásoby?
  • Pěstujete si nějaké vlastní suroviny?
  • Cítíte ten znatelný chuťový rozdíl?
  • Co říkáte na biopotraviny?
  • Co říkáte na neustále zdražování potravin, je úměrné kvalitě?
  • Vaříte i „podle peněženky“?

Vše o potravinách, vaše příběhy, názory a komentáře pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Jedna z pisatelek obdrží dárek: Dvě knihy kuchařek. Nahlédla jsem do nich, nejsou špatné :)

knihy

   
25.01.2012 - Příběhy - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [9] dobreazdrave.cz [*]

    Pokud srovnáte náklady na kilo rajčat v zahrádce a z marketu, výsledek je jasně ve prospěch marketu. Pokud byste ale v marketu kupovala rajčata stejné kvality, chuti a vůně, jako ve své zahradě, tak by ty z marketu asi levnější nebyli....

    Já vím, člověk si nemůže zaobstarat všechno sám. Ale občas lze i v obchodě koupit něco, co nepochází z Chemických závodů, a.s.

    http://dobreazdrave.cz/znovuobjeveny-obchudek/

    superkarma: 0 09.06.2012, 23:32:51
  2. avatar
    [8] ekleinovka [*]

    Uzeniny také nemusím,jenže občas mne popadne mlsná a dám si dobou anglickou slaninu....

    superkarma: 0 19.02.2012, 17:35:35
  3. [7] minonci [*]

    Jojo není nad to mět zahrádku a pěstovat prase,jak to děláme my.Sml16

    superkarma: 0 25.01.2012, 16:07:02
  4. [6] pinokio [*]

    Sehnala jsem klobásky přímo od malého výrobce uzenin a jsou velice velice dobré.Bohužel kilo stojí dvěstě,takže si je dopřáváme jen občas.Teď měli v marketu párky za 39Kč a stála se na ně fronta.Lidi jsou nepoučitelní.Ani si nechci představovat to složení.

    superkarma: 0 25.01.2012, 15:19:56
  5. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    jj kde jsou bývalý spišský párky, hodonínský, nebo šunkový salám, v háji Sml15Sml68

    I když tady soukromí řezníci, mají moc dobrý i uzeniny, ale v marketu nekoupím Sml23

    superkarma: 0 25.01.2012, 15:03:36
  6. [4] gabagabag [*]

    já uzeniny nekupuji vůbec, občas udělám vlastní šunku a jinak to nemusíme-zvykli jsme si, jen když jsem těhotná-tak mám problém... miminko má chutě na párky-ale musí si nechat zajít.

    superkarma: 0 25.01.2012, 14:39:48
  7. [3] gabagabag [*]

    ToraToraTora — #1 asi jde i o práci.Člověk musí hodnotit ze všech stran-asi bych se na brambory třeba taky vykašlala,když se pak u nás dá koupit metrák brambor na uskladnění kilo i za 2 kč od farmářů,dle množství.

    superkarma: 0 25.01.2012, 14:38:22
  8. avatar
    [2] řinka [*]

    Bodejť to se nevyplatí,museli bychom koupit postřikySml15a to už si můžem koupit v obchodě,vyjde to na stejno a bez práce.Stačí,že okurky a rajčata napadne plíseň.

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:16:15
  9. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Náklady na sadbu převyšují hodnotu sklizně? Sml80

    1. na komentář reaguje gabagabag — #3
    superkarma: 0 25.01.2012, 11:07:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme