Vaření

Kvalitní potraviny

Kvalita potravin se za posledních 50 let výrazně zhoršila s příchodem průmyslového potravinářství. Populace se odklonila od přírody a začala využívat umělých náhrad. V supermarketech se začaly objevovat stále častěji polotovary, potraviny s uměle prodlouženou dobou trvanlivosti a ze zeleniny se vytratila barva i chuť. Sice není problém sehnat v lednu jahody, ale chuťově letní ovoce symbolizující lásku nepřipomíná ani trochu.

potraviny

V současnosti je silně citelný opačný trend a to zdravého životního stylu s důrazem na tradiční produkci potravin. Média se tomuto problému začala více věnovat, web doslova zaplavili food bloggeři, vznikají stránky věnující se pouze kvalitním potravinám a dokonce si můžete stáhnout i mobilní aplikaci usnadňující rozpoznání takových potravin. A to má dopad především na zákazníka. Své o tom ví i známý český šéfkuchař Filip Sajler z Pankráckého Rynku: „Přál jsem si, aby se lidé více zajímali o to, co kupují za potraviny. Ale víme, že vyznat se v tom, co se na obalech píše, je velice složité. Zákazník musí přesně vědět, co má hledat – výrobci jsou stále důmyslnější v kamuflování mnohdy i nebezpečných látek, které přidávají do svých výrobků, aby šetřili náklady, ale kvalitní potravina je jenom jedna a na té se neušetří.“

Kvalitní nerovná se dražší

 Dávno neplatí, že kvalitní musí být i zákonitě dražší. Výrobce na zákazníkovi chce jednoduše za každou cenu vydělat. Kuřecí separát, sýr sýrového typu, výrobní salám a krásným příkladem je také křehčené maso. To se na první pohled může zdát jako levnější, protože kilogram krůtího křehčeného masa se prodává průměrně o 20 korun levněji. Ovšem po rozmrazení a upečení takové maso sníží svoji váhu o 350g! Kvalitní nekřehčené krůtí maso je sice o 20 korun dražší při pořizování, ovšem tepelnou úpravou přijde pouze o 170g!  Výsledná porce upečených mas na talíři pak jasně dokazuje, že i to, co se na první pohled může zdát jako levnější a výhodnější je jen chytrý tah obchodníka.

  Syrové Po upečení
Krůtí maso 1kg/ 200,- 829g (1kg/ 241,-)
Křehčené krůtí maso 1kg/ 180,- 648g (1 kg/ 278,-)

V křehčeném masu je obsah masa mezi 75- 90 %, zbytek tvoří voda, sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Jedovaté maso?

Snídaně typického Čecha je pečivo s šunkou nebo salámem. Však také Česká republika patří mezi státy s nejvyšší spotřebou uzenin. Obzvláště u masa a uzenin platí, že zákazník nakupuje očima. To výrobci vědí až moc dobře a masné produkty připravují tak, aby v regálech obchodů zůstaly co nejdéle s lákavou červenou nebo narůžovělou barvou. Nakupující by očekával, že uzeniny jsou vyráběny z masa, soli a koření. Ovšem jsou pak plné přidaných látek a mnohdy i dusitanů, které jsou označovány za jedy. Podle hygienické vyhlášky obsah dusitanů v pitné vodě na výstupu z úpravny musí být nižší než 0,1 mg/l ovšem u uzenin je tomu až 150- 200 mg/kg masa. Na produktech mají označení E 249, E 250, dusitan sodný nebo dusitan draselný. Ideální je nevyžadovat uměle vytvořenou trvanlivost a nejvyšší míru estetiky. U jídla jde především o chuť a tu najdete v poctivých potravinách.

   
02.05.2014 - Gastronomie - autor: (red)

Komentáře:

  1. [6] vladka60 [*]

    Pracuji v potravinách, a tak vidím, co za hrůzy si lidé musí koupit, proč to takhle musí být.

    superkarma: 0 02.05.2014, 07:26:16
  2. avatar
    [5] buldok [*]

    Dneska ty potraviny jsou opravdu hrůza, na tohle byla lepší dřívější doba.

    superkarma: 1 02.05.2014, 07:18:43
  3. [4] kf [*]

    Bez dusitanu šunku prostě nevyrobíte, nebo vyrobíte, ale bude mít dost podivnou šedou barvu. Ale je samozřejmě otázka kolik tam toho dusitanu bude a taky kolik je v šunce masa Sml57

    superkarma: 0 02.05.2014, 07:05:59
  4. avatar
    [3] gerda [*]

    gerda — #2 šmarjá, červenou nebo ČERNOU barvu, samořejmě.Sml52

    superkarma: 0 02.05.2014, 06:51:23
  5. avatar
    [2] gerda [*]

    dadma — #1 hele, nechci strašit, ale nevšimla sis různých akcí, kdy se nabízejí právě ti brouci a různí červi jako pochoutka? V Asii jsou běžní na jídelníčeku, třeba jako u nás chipsy. Proti nim nemůžu mít vlastně nic, kromě tradičního odporu. Zdroj bílkovinSml67, prý chutnají dobřeSml80 Já mám v peněžence tabulky "éček", když mám náladu, při nákupu se dívám na složení a porovnávám v tabulce. Pokud vidím červenou nebo červenou barvu u čísla E, vracím do regálu.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 02.05.2014, 05:32:57
  6. [1] dadma [*]

    Nekupuji již uzeniny skoro vůbec.Všude jsou dusitany a  další éčka(102,122,124,155)... a např. E120 také značené jako(košenila nebo karmín) ,což jsou těhotné samičky brouka,které dodávají červenou barvu.Kdyby nám dal někdo k jídlu brouky ,tak je nesníme.A k tomu připočítejme různé náhražky a kuřecí separát,sůl a vodu a dobrou chuť.

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    superkarma: 0 02.05.2014, 00:17:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme