Domácnost

Kvalitní čokoláda, to je kumšt!

Kamarád nedávno odjel do Švýcarska. A protože má sladké rád a čokoládu dvojnásob, vydal se na ochutnávkovou túru po švýcarských čokoládovnách. 

Ta pravá čokoláda se totiž vyrábí ručně a prodává se na váhu, stejně jako u nás třeba uherák. Mezi nejlepší značky patří například Lindt, Caillei nebo Laderach – ta chutnala kamarádovi nejvíc. Především ta s mandlemi. Protože do čokolády se samozřejmě můžou přidat různé mandle a oříšky – předpražené, někdy i v cukru, aby byly správně jemné a křupavé. 

S kvalitní čokoládou se ovšem také musí umět správně zacházet – nesvědčí jí ani horko ani přílišný chlad. Nejvhodnější je skladovat ji při pokojové teplotě. Při vyndání z chladného prostředí se totiž orosí, a tím se naruší její aroma, při vysokých teplotách se zase na povrchu sráží cukr nebo tuk a čokoláda šediví. 

Máte ráda čokoládu? A jaká Vám chutná nejvíc? Máte oblíbenou značku? Raději hořkou nebo mléčnou? Bílou nebo oříškovou či mandlovou? Nebo jenom horkou v chladných zimních dnech?

   
20.09.2007 - Dům a byt - autor: Ivana Kuglerová

Komentáře:

  1. avatar
    [30] trdlo [*]

    Ivana Kuglerova: Kamarad mel dodat fotky z ochutnavek, detaily o vyrobe cokolady, zajimavosti a vyhru pro stastnou ctenarku

    superkarma: 0 23.09.2007, 02:37:37
  2. avatar
    [27] Vivian [*]

    Japina: uzavíratelný obal považuju taky za zbytečnost To asi vymyslel někdo jako wich, kdo je schopnej ďoubat jednu čokoládu celej den

    superkarma: 0 20.09.2007, 21:44:50
  3. avatar
    [26] Japina [*]

    Deafina 15: Už fakt nevím, jak se jmenovala, ale my ji vždycky kupovali jen na dovolených na Slovensku. Lidka ... mi něco říká - nebyla náhodou čtvercová?
    Pamatujete na ty čokolády, co na obalu měly panenku a vzadu šatičky, co se daly vystřihnout .
    Zato teď mají čokolády uzavíratelný obal - pro mě holá zbytečnost.

    superkarma: 0 20.09.2007, 21:36:41
  4. [25] Čírina [*]

    Právě dnes ráno jsem na stole objevila Lindt 70%, a těšila jsem se, co to bude, protože je to drahé.... No, čokošku u nás nechala babička, která má milý zvyk vše, co se jí nelíbí nebo jí nechutná rozdat po příbuzenstvu. Chuťově podobná čokoládě na vaření, jenže tenčí . Tak jsem upekla buchtu, pár kostiček vzala, rozpustila do náplně a už jsem s ní smířená - ještě zbylo.
    Klasická mléčná orionka ještě stále vede.

    superkarma: 0 20.09.2007, 20:27:58
  5. avatar
    [24] wich [*]

    Andula, Vivian: Kdybych ji zfutrovala na posezení, asi mne do pěti minut vezou na ARO

    superkarma: 0 20.09.2007, 18:35:01
  6. avatar
    [23] Vivian [*]

    Andula: to my bysme asi neuměly, viď?

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:58:37
  7. avatar
    [22] wich [*]

    Andula:

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:42:31
  8. avatar
    [21] Andula [*]

    wich: celý den uždibuješ jednu čokoládu?

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:32:52
  9. avatar
    [20] sarce [*]

    z oříškové čokolády mám nejraději oříšky

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:31:39
  10. avatar
    [19] aha [*]

    Tak já přímo dělám ve firmě, která prodává pravou belgickou čokoládu cukrářům a dál a kupuji si ji po kilech. Teď máme novinku ze které může dělat belgické pralinky každý, kdo má formu a mikrovlnku. Je už totiž předkrystalizovaná a nemusí se temperovat (tak jako každá pravá čokoláda při výrobě pralinek).

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:26:27
  11. avatar
    [18] Ťapina [*]

    Deafina: Asi jako jeden řádek Milky, bohatě to stačí

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:19:39
  12. avatar
    [17] Deafina [*]

    Ťapina: To mne nadchlo . Jak velká je ta tabulka čokolády k tomu horkému mléku?
    Japina: Myslíš tu Lidku (hořká s praženými mandlemi)? Tu za totáče dělal myslím Orion.

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:17:23
  13. avatar
    [16] Mickey Mouse [*]

    Jo, nejradši hořkou. Nejlepší jsou Lindt 70% a víc.

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:11:48
  14. avatar
    [15] vininka [*]

    Ritter Sport s celými ořechy....

    superkarma: 0 20.09.2007, 16:00:15
  15. avatar
    [14] Japina [*]

    Čokoládu miluju a ze zmiňovaných značek by u mě vedl Lindt s pistáciemi, ale taky Ritter Sport - bílá s celými oříšky a z našich třeba marcipánová od Orionu, kdysi dělalo Figaro skvělou hořkou s celými mandlemi ... konec psaní, pač mám plnou hubu slin.

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:52:54
  16. avatar
    [13] Ťapina [*]

    Amálie: Horkou čokoládou, ve které stojí lžička, myslíš ten nevychlazený puding? To jsou čokolády zahuštěné škrobem, v opravdické čokoládě ti lžička v životě stát nebude Třeba v Rakousku v některých kavárnách přinesou horké mléko, tabulku čokolády a míchátko, to je pro mě pravá čokoláda Ale na tekutý puding si taky občas zajdu.

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:47:54
  17. avatar
    [12] wich [*]

    Téma se mi zrovna hodí do krámu . Drahý mi přinesl "na uzdravení" Kofilu, tak celý den uždibuju . Čokolády mám ráda úplně všechny v jakémkoli provedení. Nejvíc bílou

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:40:50
  18. avatar
    [11] Amálie [*]

    * Zrovna mám opět čokoládové období. Jediné, co přede mnou vydrží nedotčené, jsou levné šmejdy a hořká čokoláda. Ostatní nemá šanci na záchranu.
    * Čokoládky s nugátem, Milka s celými oříšky, karamelová, jogurtová, studentská pečeť mléčná, lísková jádra v čokoládě, arašídová pochoutka a Maryša od Figara, čokoládové kuličky rum kokos, bílá a kávová čokoláda, mořské plody....
    * Ani ne. Čokoláda musí být "hladká" na jazyku.
    * Hořkou já nerada. A babi mi jí nosila do nemocnice, když jsem byla těhotná. Asi abych měla ještě lepší zácpu.
    * Všechny.
    * Chodíme na horkou čokoládu, ve které stojí lžička. Bílou, mléčnou, kokosovou, oříškovou, likérovou, nugátovou,.... Akorát je tak vydatná, že nahradí oběd.

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:25:36
  19. avatar
    [8] Ťapina [*]

    Několik čokolád Lindt jsem ochutnala, ale nechutnají mi tak, jako obyčejná Orion

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:09:02
  20. avatar
    [7] Altamora [*]

    Ony teď ty čokolády mají nějak stále více stejnou chuť bez ohledu na značku. Pokud nejsou 70% a více, tak jsou přeslazené a převoněné, prostě všechno jako Milka. Přestávají mi chutnat. Jen belgické pralinky jsou pořád stejně dokonalé

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:07:10
  21. avatar
    [6] Olynth [*]

    Vivian: také jsem opustila tyto značky a přešla na lindt a nebo si kupuju v lidlu 70%

    superkarma: 0 20.09.2007, 15:07:04
  22. [3] dkd [*]

    Čokoládu mám ráda, nejraději hořkou, oblíbenou značku nemám - naše jsou docela dobré, chutná mi i Ritter a samozřejmě Lindt je mňamózus. Příští týden mi dcera doveze z Anglie tu jejich pomerančovou, kterou mám taky ráda.

    superkarma: 0 20.09.2007, 14:52:30
  23. [2] Pavla_b [*]

    Mám ráda hořkou čokoládu, nejlépe 70 % kakaa a více

    superkarma: 0 20.09.2007, 14:43:13
  24. avatar
    [1] Vivian [*]


    Mám čokoládu ráda, ale poslední dobou mi nějak nechutná, aspoň teda ty standardní značky, Figaro, Orion, Milka apod. Asi začínám bejt zmlsaná.

    superkarma: 0 20.09.2007, 14:39:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme