Domácnost

Kurz vaření na vlastní kůži

kucharem

Nedávno jsem se rozhodl, že se naučím vařit. A to ne jen tak obyčejně, chci být mistr! Můj sen: Vyšvihnout se před přáteli s dokonalým svátečním obědem s předkrmem, polévkou, hlavním chodem a jako sladkou tečkou pak s nějakým skvostným dezertem.

Přihlásil jsem se tedy do kuchařského kurzu pod vedením Vladislava Stupariče ve škole Atelier Culinari.

Moje první lekce

Uvažoval jsem, jak popsat svoje zážitky, a nejlépe bude vzít to po poznatcích. Tak tedy...

Poznatek první: Není nůž jako nůž

kucharemJak nám prozradil náš šéfkuchař, práce s nožem je absolutní základ všeho vaření. Když nás tedy seznámil s kuchyní, ve které se kurz odehrával, dostali jsme jako první úkol pokrájet cibulku najemno. Zvolit jsme si mohli za dvou nožů, podle způsobu krájení - chtěl jsem vyzkoušet oba, kolíbkový způsob i sekání. Jednodušší mi překvapivě přišel kolíbkový způsob, ale naučit se dobře sekání je zase přínosnější, protože tento druh krájení je mnohem všestrannější a použitelnější na více druhů zeleniny.

Poznatek druhý: Vývar

Ač jsem vegetarián, nevyhnul se mi vývar. Udělat dobrý vývar je totiž základ - je vám to doufám jasné. Finta na to, aby se vám nezakalil, zní: Dejte vývar vařiti a nechte ho být. Dobře, to jsem vzal trochu hopem. Do hrnce dáte vše potřebné (to jistě znáte, tak snad jen, že zeleninu nekrájejte moc nadrobno, spíš ji třeba jen pulte), zalijete studenou vodou, dáte na plotnu a přivedete k varu. Potom stáhnete teplotu tak, aby se polévka stále vařila, a už si vývaru nevšímáte - nemícháte, neregulujete teplotu. Raději ani nesbírejte pěnu (neplatí pro červené maso), tu později přecedíte.
A chcete-li, aby byl váš vývar krásně zlatý, přihoďte do něj na řezu spálenou cibuli.

Poznatek třetí: Palačinky mohou být tenké!

kucharem

Ano, vyráběli jsme i palačinky. První zajímavá věc, těsto se nedochucuje, palačinky ochutí jejich náplň dostatečně. Do těsta je dobré dát trochu oleje, aby bylo vláčnější, a špetičku soli. A jak dosáhnout dokonalé tenkosti? Záleží na poměru mléka a mouky, čím méně mouky (čím řidší těsto máte), tím budou palačinky tenčí. Neměřil jsem to, ale řekl bych, že jsem zvládl vyrobit palačinku asi tak dva milimetry silnou.

Poznatek čtvrtý: Válení

kucharem

Píšu-li o válení, nemyslím tím pohodičku na pláži. V kulinářských souvislostech jde samozřejmě o zpracovávání těsta. My jsme váleli těsto na nudle do vývaru a došli hned ke dvěma poznatkům. První je, že pod vál je šikovné dát si mokrý ubrousek, aby ten po lince necestoval. Druhý: Mouku na válení je dobré nasypat si na hromádku do rohu válu a pak jen rozhazovat pod těsto, když je potřeba - je to mnohem rychlejší než stále sahat do dózy.

Poznatek pátý (poslední): V ledničce

kucharem

Ne, nezavřeli mě do ledničky, ale přesto jsem v ní učinil poznatek. Šéfkuchař nám na začátku udělal obsáhlou přednášku, ve které se zabýval výběrem potravin v obchodě a též skladováním v ledničce. Zaujalo mě, že skoro všechno je dobré uschovat po nákupu do potravinové fólie - prodloužíte tak trvanlivost. A finta na košťály a jim podobnou zeleninu (brokolice, květák...), a vlastně i na jakékoli další plody, je přísun vlhkosti. U květáku se to například dělá tak, že skrojíte plátek košťálu a dáte na něj vlhký hadřík, pak teprve zabalíte do fólie.

The konec

kuch

Nejlepší byl závěr kurzu, kdy jsme všechno pěkně zbaštili. Sice jsem si nedal skvěle vypadající zlatistvý vývar, ale palačinky s banánem a čokoládou mi ho mnohonásobně vynahradily. Mistr sice ještě nejsem, ale už umím nakrájet cibuli, udělat palačinky a rozválet těsto, to je slušný základ, ne?

Téma dne: Vaše rychlovky k večeři

Co vaříte na večeři, když zrovna nemáte čas?

Pošlete mi svůj recept na rychlé levné jídlo, které zasytí všechny hladové krky! Čekám ho v redakční poště (viz adresa níže). Když přiložíte i fotku, budete mít větší šanci získat dárek, totiž krásnou soupravu čajů PICKWICK 9 chutí čaje.

   
29.09.2010 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [9] sdrawa [*]

    Hezké :)) já ovšem dávám přednost kurzům vzdělávacím. Věděli jste už, že existují kurzy i pro podnikatele? Já jeden absolvovala a umím lépe komunikovat se zákazníky a mám lepší sebevědomí Sml67

    superkarma: 0 24.05.2013, 10:36:40
  2. avatar
    [7] Clerenc [*]

    Jo a taky mě překvapilo, že nevařili na plynu, ale na  elektrice. Myslela jsem že profi, kuchaři vaří jenom na plynuSml80

    superkarma: 0 11.10.2010, 09:32:06
  3. avatar
    [6] Clerenc [*]

    Ty vlasy mě teda odradily, příště doporučuji do culíku, prosím!Sml58

    Ale díky za tip s květákem a brokolicíSml67

    superkarma: 0 11.10.2010, 09:30:04
  4. avatar
    [5] monkee [*]

    A budou i další lekce nebo se vegetarián tímto totálně vyčerpal a doma bude vařit jen palačinky a nudlové těsto? Sml57

    bubidani — #3Pravda, to by se kuchař umělec zrovna nevycajchnoval, kdyby svým přátelům strávníkům předložil vymazlenou krmi včetně svých krásných, leč nestravitelných žíní. Sml54Sml22Sml23

    superkarma: 0 29.09.2010, 15:04:59
  5. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Vsadím se, že dělají palačinky z mléka Sml52 rozežranci

    superkarma: 0 29.09.2010, 11:57:13
  6. avatar
    [3] bubidani [*]

    jen jednu připomínku pane budoucí šéf-kuchař, ty vlasy! v profi restauraci kdyby vás takhle viděla hygiena tak letíte Sml57

    1. na komentář reaguje monkee — #5
    superkarma: 0 29.09.2010, 08:44:01
  7. [2] Anai [*]

    Díky za tip na uchování potravin a těch košťálů, to mě nenapadlo, ač jsem vlastně profík: učila jsem se vařit 4 roky na střední, ale tehdy folie neexistovaly, tak to nemohu vědět Sml30 Manuálně jsem hrozně nešikovná a ty folie obvykle nedokážu pravidelně odmotávat, takže mám vysokou spotřebu Sml30 Nicméně kuchařka jsem skvělá, myslím - otevírám svůj virtuální receptář a něco pošlu... problém je, že všechny moje recepty jsou uskutečnitelné do půl hodinky, ale levné asi nejsou... prostě minutky.

    superkarma: 0 29.09.2010, 08:01:08
  8. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sml54Sml67

    superkarma: -1 29.09.2010, 03:44:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme