Vaření

Kurz chlebového kvásku

Máte chuť péct doma vlastní kváskový chléb, ale bojíte se, že se vám nepodaří vypěstovat kvásek? Bojíte se, že nebudete vědět, jak kvásek udržet při životě? Potřebujete tipy a rady na pečení? Není nic jednoduššího než se zúčastnit kurzu pečení kváskového chleba.

kurz kváskového chleba

Já sama jsem se o vypěstování vlastního kvásku pokoušela už několikrát. Vždycky spíš neúspěšně. Dnes, po kurzu s Gabi Hradeckou, už vím asi proč. Třeba hlavní a zásadní problém - kvásek jsem se pokoušela dělat z obyčejné hladké pšeničné mouky (no a co?? Mouka jako mouka, ne?). A hned první chyba - kvásek je ideální zakládat z žitné chlebové mouky, a to ještě některé značky jsou lepší než jiné. Tohle je jen zlomek informací, který si z tříhodinového kurzu pečení kváskového chleba odnesete.

Gabi Hradecká, lektorka kváskových kurzů, je maminka tří dětí, která chce dokázat, že péct chutný a zdravý chléb jde krásně i doma, v maličké kuchyni, s dětmi za zadkem. Bez drahých pomůcek, jako je mlýnek na obilí, hnětací robot, domácí pekárna, pec na chleba.

„Stačí vám kvas, mouka, voda, koření, Vaše něžné ruce, které se s těstem pomazlí, ošatka na vykynutí těsta, plech a klasická elektrická (či plynová) trouba,“ říká Gabi.

kváskový chleba

Všechno, co Gabi předává na kurzu všem zájemcům, má osobně vyzkoušené. Chléb peče už více než dva roky a zkouší stále nové a nové recepty. Na tříhodinový kurz, za který zaplatíte okolo 500 Kč, přiveze pro všechny účastníky skripta s informacemi a recepty. Navíc přiveze velké množství pečiva na dané téma (klasické kváskové chleby, bezlepkové pečení, drobné pečivo...), které se na kurzu ochutnává a testuje.

Pečivo, které se na kurzu nesní (a to si pište, že je ho tolik, že se nesní :-)), si odnesete domů a pak můžete v klidu vybírat, který chléb vyzkoušíte jako první. Na kurzu si můžete koupit pedigové i slámové ošatky na kynutí chleba, ale také úžasné látkové ubrousky a pytlíky na pečivo.

Každý, kdo se kurzu zúčastní, si odnese ve skleničce svůj vlastní žitný kvásek, který Gabi přiveze s sebou a všem rozdá. Doma ho jen „nakrmíte“ a za pár hodin už vesele pečete.

kvásek

Tři hodiny, které Gabi povídala, krájela chleba, trpělivě odpovídala na naše nekonečné otázky, utekly jako voda. Skripta s recepty jsme měly všechny popsané poznámkami a myslím, že všechny jsme se nemohly dočkat, až vyzkoušíme pečení doma v kuchyni.

Už na druhý den večer jsme si na facebooku posílaly fotky nakrmeného kvásku, kynoucího chleba, a ty nejpilnější z nás i upečených bochníků. Je to prostě závislost.

kvásek

Já jsem jako první upekla kváskový podmáslový. Chlebík měl krásných 1300 g a zmizel asi do hodiny od nakrojení. Rozdala jsem mamince, sousedce a zbytek zpucovala moje rodina na večeři :-D Do dětí chleba padal jeden půlkrajíček za druhým a po každém se ozvalo: „Ještě jeden, prosím. :-)

Bonusy navíc? Domácí kváskový chléb zůstane déle čerstvý. Díky kvásku, který je vlastně živý, je mnohem lépe stravitelný. A co je nejlepší. Chutná dokonale!!!

Proto neváhejte a na stránkách o pečení kváskového chleba si najděte, jestli se nekoná kurz právě ve vašem městě. Nenašli jste? Zkuste Gabi kontaktovat. Bude-li vás větší skupinka, tak se můžete domluvit na individuálním kurzu. Všechny informace najdete TADY.

Moje chleby po kurzu...

kváskový chléb

kváskový chléb

kváskový podmáslový chléb

Gabi An Hradecká

Dobrou chuť přejí Elly a Gabi.

   
25.02.2015 - Gastronomie - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [49] gerda [*]

    marbot — #48mně to připadalo jako takový hodně sladký perník. Ale že byl kváskový, měl u mě bod. Rozhodně lepší, než prášek do pečiva.

    superkarma: 0 26.02.2015, 07:51:39
  2. [48] murat [*]

    gerda — #47 já to dělala z pověrčivosti, protože mě čekala dost zásadní operace a protože dopadla dobře, tak bůhví...Sml32 a navíc to bylo i dobrýSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #49
    superkarma: 0 25.02.2015, 19:30:43
  3. avatar
    [47] gerda [*]

    Já už víc, než před rokem a jelikož žádné obrovské štěstí nepřišlo, vykládám si to tak, že můžu být ráda, když to nemám ještě horšíSml57

    1. na komentář reaguje marbot — #48
    superkarma: 0 25.02.2015, 19:26:14
  4. [46] slávenka [*]

    gerda — #44 ano, ale už to bude nějaký ten "pátek"Sml16

    superkarma: 0 25.02.2015, 19:19:23
  5. [45] murat [*]

    gerda — #44 já asi před půl rokem

    superkarma: 0 25.02.2015, 18:59:22
  6. avatar
    [44] gerda [*]

    Dělal jste někdo Vatikánský chléb štěstí?

    1. na komentář reaguje marbot — #45
    2. na komentář reaguje slávenka — #46
    superkarma: 0 25.02.2015, 18:23:50
  7. avatar
    [43] ehornych [*]

    Ty ošatky jsou nádherné, kurzy mám trochu z ruky, ale ošatku bych si objednala někde objednala. Ale poštovné bude dražší než celá ošatka.

    superkarma: 0 25.02.2015, 18:05:19
  8. [42] murat [*]

    gerda — #40 nevím, jestli musí, ale občas jsme to přikrmila i pšeničnou a frčel dál. ale převážně jsem dávala žitnou.

    superkarma: 0 25.02.2015, 17:59:26
  9. [41] pajda02 [*]

    Také jsme doma s pečením kváskového chleba s mamkou začaly, ale chce to ještě vychytat Sml16

    superkarma: 0 25.02.2015, 16:44:11
  10. avatar
    [40] gerda [*]

    marbot — #39jen ta mouka MUSÍ být žitná.

    1. na komentář reaguje marbot — #42
    superkarma: 0 25.02.2015, 15:19:34
  11. [39] murat [*]

    kvásek je jen chlebová mouka a voda, žádná velká věda v tom není Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 25.02.2015, 15:00:49
  12. [38] Nikar [*]

    Elly, neříkejte mi, že vy taková kuchařka a kvásek se vám nezdařil. Sml15 To já jsem si ho sama založila před dvěma lety (nejdřív jsem brouzdala na netu - nejvíce mi dala asi stránka co nového na kopci) a pak to zkusila. Ano, hned jsem šla do žitné chlebové mouky. A nemyslím si, že jsem extra třída ve vaření, ale dařil se mi. I udržování. Jenže byli jsme na to dva, navíc v době, kdy jsme se rozhodli zhubnout, tak jsem to vzdala. Ale na jaře po porodu se na něj znovu chystám. Takže já bych na kurz určitě nešla. Ale třeba někdo, kdo se sám na to necítí, proč ne?

    superkarma: 0 25.02.2015, 13:49:55
  13. avatar
    [37] monkee [*]

    denkas — #36 Ostatky koho?Sml80Sml30Sml58

    superkarma: 0 25.02.2015, 13:14:30
  14. avatar
    [36] denkas [*]

    Ostatky mám ve čtyřech velikostech Sml80 tak ještě ten chleba.

    1. na komentář reaguje monkee — #37
    superkarma: 0 25.02.2015, 13:04:54
  15. avatar
    [35] elly [*]

    pajda — #34věda to není v žádném případě. Jen má pečení kváskového pečiva nějaké zákonitosti, které mi pomohla pochopit až Gabi na kurzu. Nikde jsem se je předtím nedočetla...a hlavně, "tahat rozumy" z někoho, kdo už má napečené stovky bochníků, je velice užitečné...a jde to vidět na chlebech všech nás, které jsme na kurzu byly ;-)

    superkarma: 0 25.02.2015, 12:58:30
  16. avatar
    [34] pajda [*]

    Kváskový chleba neoslovil...ani na třetí pokus. Takže kvásek už zase nemáme. Jinak kdo znáte pana Cuketku, tak ten má recept, který funguje zcela bez problémů a není to zdaleka taková věda, jak se vykládá.

    1. na komentář reaguje elly — #35
    superkarma: 0 25.02.2015, 12:56:11
  17. avatar
    [33] DanaD [*]

    monkee — #32 jo proste se kus masa zabali do chleboveho testa, je to fakt vynikajici, nejlepsi je s krkovickou uzenou

    superkarma: 0 25.02.2015, 12:53:24
  18. avatar
    [32] monkee [*]

    DanaD — #31 Jenže to na něj musí být větší počet strávníků, aby maso nepřišlo k úhoně. Mně běžně vydrží bochník přesně týden, to bych neriskovala. Ledááááá ... udělat dva poloviční - jeden z nich s uzeným zvládnu. Inspirovalas mě.Sml58 A hned ozkouším i novou silikonovou formu.Sml22

    1. na komentář reaguje DanaD — #33
    superkarma: 0 25.02.2015, 12:38:43
  19. avatar
    [31] DanaD [*]

    monkee — #29 moc dobrej chleba je kdyz se do nej zapece kus uzenyho Sml16 to jsme obcas doma pekli za totáče

    1. na komentář reaguje monkee — #32
    superkarma: 0 25.02.2015, 12:09:14

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] elly [*]

    gerda — #26a mně právě kyne pětizrnný. Za chvíli půjde do trouby...

    superkarma: 0 25.02.2015, 11:41:24
  2. avatar
    [29] monkee [*]

    Jojo, lidi jsou ochotni zaplatit za kdeco. Všechny informace jsou na netu a po pročtení pár diskuzí jsem vychytala mouchy a momentálně mi už vlastní upečené chleby začínají připadat až fádní. Tak už zase přemýšlím nad nějakou obměnou, ať nevypadají furt stejně. A není to o chuti, vyzkoušela jsem jich spousty, momentálně mám pod utěrkou česnekový, chlebové koření si taky míchám sama, od oka... Že by novou ošatku? Nebo dalamánky? Budu se muset zamyslet.Sml30

    Co se týče kvásku, mohla bych se zapsat do kváskové mapy. Zakládala jsem ho celkem dvakrát, ten druhý mi drží doteď už nejmíň dva roky. I moje cesty za hranice všedních dní v lednici přečkal.Sml58

    1. na komentář reaguje DanaD — #31
    superkarma: 0 25.02.2015, 11:39:05
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    kobližka — #27nene, já jen agituju, aby začly péct chleba s kváskem, že to nic není, když to jde i mněSml30

    superkarma: 0 25.02.2015, 11:09:42
  4. avatar
    [27] kobližka [*]

    gerda — #26 To jako svoláváš holky na babě k tobě na ochitnávku???

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 25.02.2015, 11:06:21
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    a mně už se právě peče, heč!Sml30 Přes celý plech a úhlopříčně.

    1. na komentář reaguje kobližka — #27
    2. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 25.02.2015, 10:47:28
  6. [25] Pavla_b [*]

    Krásné bochníčky. Taky se chci pokusit o domácí chléb.Sml59

    superkarma: 0 25.02.2015, 09:51:27
  7. avatar
    [24] elly [*]

    tetička25 — #23pecka!!

    superkarma: 0 25.02.2015, 09:45:26
  8. [23] tetička25 [*]

    Pardon, kecám, v Lenoře. Přikládám foto

    1. na komentář reaguje elly — #24
    superkarma: 0 25.02.2015, 09:35:46
  9. avatar
    [22] elly [*]

    tetička25 — #21naštěstí ty kváskové chleby už pronikají i do obchodů - spíš těch menších, se zdravou výživou, ale i tak super. Ale stejně...tak dobré jako ty, které jsem ochutnala na kurzu a které teď peču, tak nejsou :-)

    superkarma: 0 25.02.2015, 09:33:15
  10. [21] tetička25 [*]

    elly — #20 Tak teď už jenom zrestaurovat starou zapomenutou obecní pekárnu někde v okolí, jako to udělal pekař ve Volarech a může se péct chleba.

    1. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 25.02.2015, 09:31:01
  11. avatar
    [20] elly [*]

    tetička25 — #19To se možná vracíme ještě dál...do doby, kdy se doma peklo a vařilo s láskou Sml79 Po ochutnání domácího kváskového chleba už pečivo v obchodě nekoupím....tak dobrý jako ten domácí jsem totiž ještě nejedla...

    1. na komentář reaguje tetička25 — #21
    superkarma: 0 25.02.2015, 09:22:48
  12. [19] tetička25 [*]

    elly — #18 To se ale vracíme v čase hluboko před revoluci ne? Nebo alespoň do doby, kdy v obchodě nebyla normálně ke koupi žitná chlebová mouka a kvásek se sháněl u pekařů.

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 25.02.2015, 09:16:37
  13. avatar
    [18] elly [*]

    tetička25 — #17kuchařka zkušená, pekařka tupá Sml52 Fakt ano...dnes mi to přijde úplně divné, ale je to tak Sml52

    1. na komentář reaguje tetička25 — #19
    superkarma: 0 25.02.2015, 08:49:28
  14. [17] tetička25 [*]

    Nechce se mě věřit tomu, že by Elly, taková zkušená kuchařka, dělala kvásek z obyčejné bílé mouky.

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 25.02.2015, 08:32:02
  15. [16] maja2010 [*]

    elly — #15 týýý jo, chleba...Sml30 a vypadá fakt superSml22

    superkarma: 0 25.02.2015, 08:22:22
  16. avatar
    [15] elly [*]

    Přidala jsem ještě fotky mých vlastních chlebů po kurzu - jsou všechny podle stejného receptu - kváskový podmáslový chléb. A dnes peču poprvé zrníčkový...

    1. na komentář reaguje maja2010 — #16
    superkarma: 0 25.02.2015, 08:15:52
  17. avatar
    [14] elly [*]

    DanaD — #11Není Sml23 Jak píšu v článku. Zkoušela jsem to sama několikrát a až teď se mi chleba daří. A to díky drobnostem a vychytávkám, které jsem se dozvěděla na kurzu.

    Sama dělám kurzy pletení košíků, taky najdete na netu spousty návodů, rad, můžete si koupit knížky o pletení. Ale stejně informace, které dostanete na kurzu jsou jiné, hned si to můžete vyzkoušet, zeptat se co vám není jasné atd. Takže ony ty kurzy nejsou úplně k ničemu ;-)

    superkarma: 0 25.02.2015, 08:07:11
  18. [13] maja2010 [*]

    gerda — #10 kvásková mapa je super!!! již jsme také využili...

    superkarma: 0 25.02.2015, 08:06:17
  19. avatar
    [12] elly [*]

    gerda — #10Sml67 přesně tak...a až máknu na nějakém vlastním receptu, tak se o něj klidně rozdělím....

    superkarma: 0 25.02.2015, 08:05:42
  20. avatar
    [11] DanaD [*]

    gerda — #3 tak a celý kurs je zbytečný Sml30Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 25.02.2015, 08:03:03
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    receptů na internetu máte fůru. Stačí požádat strejdu Googla. Mimoto existuje Kvásková mapa, kde podle místa bydliště najdete dobrou vílu, která vám ZDARMA kvásek odleje.Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #12
    2. na komentář reaguje maja2010 — #13
    superkarma: 0 25.02.2015, 08:00:49
  22. avatar
    [9] elly [*]

    Kdyby v článku byl recept či návod na kvásek, tak je název článku "Jak udělat kvásek", případně "Návod na chlebový kvásek". Kurz je kurz, ne návod, ne článek, ne recept Sml58

    Receptů na kvásek a pečivo z něj najdete na netu celkem dost, stačí hodit do googlu.

    Článek o kurzu a o tom, jak takový kurz probíhá, mi přijde jako zajímavý tip pro lidi, kteří se o vaření a pečení zajímají, případně mají někoho, koho by to mohlo zajímat.

    superkarma: 0 25.02.2015, 08:00:02
  23. [8] maja2010 [*]

    tak já nevím...když vidím nadpis "Kurz chlebového kvásku", tak mě úplně nepřekvapuje, že si přečtu článek o kurzu chlebového kvásku...Sml80Sml30

    jo kdyby nadpis zněl např. "Jak udělat chlebový kvásek" nebo "kváskový chléb", apod....tak bych čekal recept

    superkarma: 1 25.02.2015, 07:45:58
  24. [7] manislava [*]

    kimil — #5taky jsem myslela,že bude receptikSml15

    superkarma: 0 25.02.2015, 07:08:36
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    lidicka — #4 kimil — #5 Kvásek si běžte koupit, žádná věda to není!Sml16

    superkarma: 0 25.02.2015, 07:06:25
  26. [5] kimil [*]

    Také jsem si myslela, že najdu návod na výrobu kvásku

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    2. na komentář reaguje manislava — #7
    superkarma: 0 25.02.2015, 07:01:48
  27. [4] lidicka [*]

    Taky jsem podle nadpisu myslela, že tady uvedou recept na zadělání kvásku. Ale je to zase jen reklama na kurz...Chtělo by to jiný název - nematoucí...Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 2 25.02.2015, 06:50:50
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Já mám právě zaděláno a v poledne bude chleba upečený. Bez kvásku to opravdu nejde, ale dostane se už koupit i sušený, pro poprvé. Pak už ho jen udržujete , v případě potřeby přikrmíte žitnou moukou a jedete pořád dokola. Na sáčku je návod, kvásek si tak samy uděláte a při každém zadělávání si ve skleničce na dně trochu tekutého necháte na příště, schováte do ledničky. Vydrží nejméně týden, i dva - ale to já peču častěji. Sušený kvásek vedou prodejny Zdravé výživy a pořídíte ho do 15 korun. Mouky - žitná, chlebová.... prodávají supermarkety, ale spíš ty větší, třeba v Albertu u nás je nevedou. Já míchám od oka pšeničnou hladkou chlebovou - nemusí být jenom z ní, obyčejnou hladkou, trochu celozrnné. Přidám kmín a hrstku chlebového koření (taky Zdravá výživa). Sůl, samozřejmě, 2 lžíce octa na vyrovnání chuti. Není to nic těžkého. Samozřejmě, dělám pouze ten základní obyčejný chleba, v ruce na kuchyňské lince. Já se to naučila metodou pokus-omyl, jistěže je lepší, když se to člověk naučí rovnou. Tohle píšu pro ty, co se na kurs nedostanou.

    1. na komentář reaguje DanaD — #11
    superkarma: 2 25.02.2015, 06:21:38
  29. [2] kukátko [*]

    Nemůžete předat návod kvůli autorským právům? Vím, že ho najdu na internetu, ale čekala bych to od článku s nadpisem "Kurz chlebového kvásku"

    superkarma: 0 25.02.2015, 06:04:22
  30. avatar
    [1] tepito [*]

    beru článek pouze jako reklamu na kurzSml80Sml80Sml80

    superkarma: 1 25.02.2015, 05:25:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme