Domácnost

Kurkuma zaručuje indickým ženám krásnou tvář

Žlutě kvetoucí kurkuma je tropická bylina příbuzná zázvoru, která se pěstuje pro oddenky a kořeny v Číně, Indonésii a Indii. Odtud pak putuje v podobě žlutého koření až k nám. Aby nám ochutila jídlo i předešla řadě nemocí.

Nejstarší medicína na světě

Zlatožluté koření získávané z kořene rostliny Curkuma longa se používá k léčebným účelům minimálně již 4000 let. Domovem kurkumy je Jihovýchodní Asie.

kurkuma

Květy podobné lotosu

Kurkuma je mnoholetá travnatá rostlina, vysoká až 1 metr, s oválnými listy a žlutými květy podobnými lotosu. Kvete od července do října, plody však tvoří zřídka. V době růstu a květu vyžaduje kurkuma bohaté zavlažování, má ráda vyšší vlhkost a období dlouhých světlých dnů. Takže v našich podmínkách by se ji asi moc nedařilo.

Rady při nákupu

Když si ji nemůžeme vypěstovat, tak si ji koupíme.
V obchodě můžeme najít dva typy kurkumy: tzv. „kulatou kurkumu“, která má oválný či hruškovitý tvar, nebo „dlouhou kurkumu“, což jsou oddenky postranní, podlouhlé, velké asi jako prst. Běžněji ji však pořídíme ve formě práškového koření v sáčku, nebo jako součást různých kořenících směsí, např. v jedné z nejznámějších indických směsí – kari. Kari koření seženeme ve všech supermarketech, kurkumu spíše jen ve specializovaných obchodech s orientálními potravinami.

Kurkuma zaručí křupavou kůrčičku

kurkumaAroma samotné kurkumy je velmi specifické, její chuť je ostrá až štiplavá, podobná zázvoru. Samotná se hodí pro úpravu chuti některých pikantních omáček, k masům a zelenině, přidává se také jako ingredience při výrobě hořčic a dresinků.
Koření kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které se přidává jak do sladkých, tak do slaných pokrmů, dále také k obarvení rýže, polévky, brambor, těstovin apod. Vynikající je kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, kuře pak získá křupavou kůrčičku. Rovněž ryby můžeme touto směsí potřít.

Kurkuma nejen na trávení

Kurkuma se používá v čínském a indickém lékařství už po tisíce let ke zmírňování chorobných stavů, od plynatosti až po nepravidelnou menstruaci.
Látky obsažené v kurkumě jsou ještě účinnější než vitamín C a vitamín E. Toto výborné koření je jedním z nejlepších pro dobré trávení, neboť kurkumin stimuluje funkci žlučníku a jater, čímž napomáhá trávení těžších a tučnějších jídel. Příznivý vliv má též na žaludek a používá se i proti nadýmání.

Kurkuma se používá také k léčbě nemocí dýchacích cest, podobně jako zázvor ji můžeme strouhanou a smíchanou se lžičkou medu aplikovat proti kašli.  Obklady ze silného odvaru kurkumy dále zlepšují prokrvení artrotických kloubů a tlumí jejich záněty.

Na tvář i na hadí kousnutí

Ženy a dívky si v některých částech Indie oplachují tvář ve vodě s kurkumou, která jim zanechává na pleti zlatavou zář, chránící před akné a podobnými kožními problémy. Kurkuma totiž reguluje činnost mazových žláz a zlepšuje prokrvení a dívky i ženy pak mají krásnou tvář.

Kurkuma se také používá při uštknutí hadem či kousnutí pavoukem.

kurkuma

Recept, pocházející z Indie:

3 polévkové lžíce hrubě nasekaného kořene kurkumy se vloží do mixéru s půl šálkem vody a dvě minuty se mixuje. Po přidání mouky se vytvoří pasta, která se přikládá na místo kousnutí.

Zda to funguje, nevíme. Tak se raději hadům a pavoukům vyhýbejme. :)

Kurkumu na stůl...

V chytrých knihách o koření a bylinkách se dočteme, že kurkuma je jedna z nejúčinnějších bylin, působící na psychiku člověka.
A jak působí? Údajně prý pomáhá proti snílkovství, dennímu snění – tzv. hledění do prázdna.

Tak to vypadá, že by tu kurkumu měla užívat polovina našeho národa :)

Použitý zdroj: použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990 a www.korenikralu.cz

Přečtěte si také:

   
16.04.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [7] free [*]

    A já jsme byla přesvědčená, že kvete hlavně růžově. Viděla jsem už ale i bílou a červenou....žluté květy ovšem ne.  Kurkuma pomáhá regenerovat játra a tvořit žluč a proto ji mám a do jídel přidávám.

    superkarma: 0 17.04.2013, 11:51:52
  2. avatar
    [6] kobližka [*]

    To je docela zajímavé.Já jsem někde četla,že právě kurkuma  je v podstatě bez chuti a do jídel se přidává kvůli krásné barvě.Tak teď nevím....

    superkarma: 0 16.04.2013, 21:31:08
  3. avatar
    [5] kapkamore [*]

    Kurkumu znám jenom z prášku

    superkarma: 0 16.04.2013, 12:33:40
  4. [4] Trefa [*]

    Trefa:kurkumu mam doma a nekdy ji do jidla pouzivam.

    superkarma: 0 16.04.2013, 12:07:54
  5. avatar
    [3] gerda [*]

    kurkumu znám jen v práškové podobě. Používám ji běžně, působí i proti rakovině.

    superkarma: 0 16.04.2013, 09:48:48
  6. avatar
    [2] Florencie [*]

    Nedávno jsem koupila jakousi "zdravou" strouhanku s kurkumou. A řízečky v ní byly luxusní. Sml67

    superkarma: 0 16.04.2013, 08:41:38
  7. avatar
    [1] peetrax [*]

    Jsem strašná - i když vím, na co všechno je dobrá a máme ji doma, prostě jsem si ji nezvykla používat. Sml6

    superkarma: 0 16.04.2013, 00:12:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme