Vaření

Kuřecí závitek s pečenou polentou

kuřecí závitek, pečená polenta, karamelizované cibulky a čatní

Máme hosty! Hurá! Krmila jsem osm dospělých a pět dětí. Takže středně velká skupinka. Chtěla bych se s nimi bavit, a ne jen stát v kuchyni. I když mě to baví. Holky mi hbitě přispěchaly na pomoc a vaření bylo ještě větší zábavou než obvykle. Večer jsme si dali tu práci a spočítali náklady. Na jednu dospělou porci nám vyšlo asi 45 Kč, se vším všudy - maso, příloha, cibulky a čatní. Jídlo bylo vynikající, jako z dobré restaurace, a všichni měli pěkně plná břicha.

Mrzí mě, že při plnění funkce hostitelky jsem nestihla vyfotit kuřecí závitek rozkrojený. Byl nádherný! Dovnitř jsem plnila ve většině případů sušená rajčata s mozzarellou a bazalkou ze zahrádky. Do několika závitků jsem dala kousky anglické slaniny a červené cibulky. Ale tato kombinace nebyla až tak dobrá.

Suroviny

4 kuřecí prsní řízky
sušená rajčata v rostlinném oleji (asi půl malé skleničky)
mozzarella
sůl a čestvě mletý pepř
čerstvá bazalka
olej na smažení

kukuřičná polenta
sůl
česnek
zelená petrželová nať

malé cibule, případně šalotky
máslo
trocha cukru krystal
červené víno
sůl

Postup

Kuřecí prso si nakrojíme napůl tak, aby nám vznikl velký placatý plátek. Ten osolíme a opepříme. Poklademe kousky mozzarelly a kousky sušených rajčat a zavineme. Závitek upevníme nití. Takto připravené kuřecí závitky smažíme v rozpáleném oleji, ze všech stran. Po osmahnutí z nich odstraníme nitě, naskládáme do pekáčku, který zavřeme horním dílem a dáme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Podlijeme trochou vody. V troubě necháme tak dlouho, než připravíme zbytek jídla.

Polentu jsem kupovala instantní, kterou doporučuji i vám. Práce s ní byla jednoduchá a rychlá. Návod na přípravu najdete většinou na obalu. Ta moje byla v zeleném sáčku, s nápisem Bio a bylo jí 450 g. Na tuto dáme vřít 2 l vody. Až voda vře, osolíme ji a pomalu vsypáváme polentu. Stále mícháme a nepřestáváme a přimícháváme opravdu pomalu. Jinak nám vzniknout hrudky. Stáhneme teplotu na polovinu a pořád mícháme. Polenta je hotová, až v ní stojí vařečka. Ta instantní téměř hned, za dvě, tři minuty.

Uvařenou polentu přesuneme do zapékací misky, případně dortové formy (aby měla pěkný, kulatý tvar), do výšky asi 5 až 10 cm. Ihned dáme zapéct do trouby, nejlépe pod gril. Já jsem formu s polentou položila na pekáč, přepnula troubu naplno a na gril. Polenta je zapečená bleskově, jen dostane pěkně kůrčičku.

Mezitím, co se zapéká polenta, tak si připravíme takové velice rychlé čatní. Na výpeku z kuřecích závitků osmahneme nahrubo nakrájenou červenou cibuli. Přidáme zbytek sušených rajčat, dochutíme solí a pepřem, případně kouskem česneku. Podusíme, stáhneme z plotny a rozmixujeme nahrubo.

V další pánvičce rozpustíme kousek másla a osmahneme na něm menší cibulky. Ty předtím oloupeme a překrojíme napůl. Osmahneme jen do lehkého změknutí, cibulky se mezitím začnou rozpadat na plátky. Maličko zasypeme cukrem, který necháme zkaramelizovat. Zalijeme trochou červeného vína, které necháme varem částečně odpařit. Stále mícháme a ještě maličko dosolíme, abychom dostali dokonalou chuť.

Podáváme všechno společně na nahřátém talíři a slibuji, že si opravdu pochutnáte.

Stejně jako mí hosté... nebyli úžasní?

hosté

   
07.11.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [60] planda0 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:47:11
  2. [59] charles88 [*]

    vypadá to dobřeSml22

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:32:23
  3. [58] rendac [*]

    to maji z těch závitků Sml52

    superkarma: 0 25.02.2013, 09:39:22
  4. [57] MarketYZ [*]

    Recept na kuřecí závitky vypadá úžasně, jdu to zkusit Sml16

    superkarma: 0 13.11.2012, 13:07:37
  5. avatar
    [56] Ivásek [*]

    gerda — #54 tak to jo - stejně, jako když děláš zavářku do polívky (děláme ji tak, jak jsi popsala); já to myslela tak, že dobrat těm pidi kousíčkům, jaký se prodávají, není nic jednoduchýho Sml58

    superkarma: 0 13.11.2012, 09:00:21
  6. [55] magic11 [*]

    tak jsem je zkoušela o víkendu a byly moc dobré, jen jsem k nim udělala bulgur Sml67

    superkarma: 0 12.11.2012, 20:17:36
  7. avatar
    [54] gerda [*]

    Ivásek — #52 až tak moc ne. Prostě se rozbije vajíčko, do toho nasypeš tolik hrubé mouky (současně promačkáváš), až máš tuhou hroudu. Necháš chvilku odpočinout a pak ustrouháš na hrubém struhadle. Necháš proschnout. To je všecko.

    1. na komentář reaguje Ivásek — #56
    superkarma: 0 12.11.2012, 19:18:05
  8. avatar
    [53] denkas [*]

    Ten trojuhelníček vypadá jak houbička na nádobíSml80

    superkarma: 0 12.11.2012, 18:20:26
  9. avatar
    [52] Ivásek [*]

    gerda — #50 já jinou, než kupovanou ani neznám Sml23 domácí výroba těsta musí být hrozná piplačka Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #54
    superkarma: 0 12.11.2012, 13:41:38
  10. [51] Lydia001 [*]

    Tak to vypadá dobře.

    superkarma: 0 11.11.2012, 15:23:36
  11. avatar
    [50] gerda [*]

    Ivásek — #49 dala jsem tam kupovanou, ale domácí je daleko lepší, nechtělo se mi dělat těsto.Sml15

    1. na komentář reaguje Ivásek — #52
    superkarma: 0 10.11.2012, 16:49:17
  12. avatar
    [49] Ivásek [*]

    gerda — #48 tarhoňa je super věc - nejvíc mi chutná s pečenými masovými kuličkami a rajdou (rajskou majdou) Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #50
    superkarma: 0 10.11.2012, 14:15:17
  13. avatar
    [48] gerda [*]

    nikdy není na škodu vyzkoušet něco nového, navíc rychlého. Já si takto troufla na tarhoňu. Dnes jsem v remosce zapékala na zelenině kuřecí stehna a před dopečení jsem posypala tarhoňou a zalila vodou (asi by bylo lepší vývarem, ale nebyl po ruce). Krásně se to spolu udělalo do měkka a je to zas nové jídlo.

    1. na komentář reaguje Ivásek — #49
    superkarma: 0 09.11.2012, 18:36:25
  14. avatar
    [47] dajrin [*]

    Polentu jsem ještě nikdy nedělala... Sml16

    superkarma: 0 09.11.2012, 15:11:11
  15. [46] kianid1357 [*]

    To může být dobré.

    superkarma: 0 09.11.2012, 14:29:25
  16. [45] Evuš [*]

    Kuřecí závitky dělám, polentu jsem ještě nezkoušela.

    superkarma: 0 08.11.2012, 17:30:13
  17. [44] Trefa [*]

    Trefa:diky za recet,urcite vyskousim.vypada to pekne.

    superkarma: 0 08.11.2012, 13:27:54
  18. avatar
    [43] capkova [*]

    ZKUSÍM UVAŘIT - DOBRÝ TIP ...Sml59

    superkarma: 0 08.11.2012, 12:29:10
  19. avatar
    [42] saruz [*]

    Vypadá dobře, dala bych si. Sml22

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:24:12
  20. avatar
    [41] kapkamore [*]

    K msíčku mám ráda brambory..

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:15:16
  21. avatar
    [40] Jindriska8 [*]

    denkas — #37 Ale je toho málo!Sml16

    superkarma: 0 07.11.2012, 19:59:24
  22. avatar
    [39] daska59 [*]

    Polenta není můj favorit Sml16

    superkarma: 0 07.11.2012, 18:30:50
  23. avatar
    [38] gerda [*]

    Ivásek — #36 tak to přesyp do jiného pytlíku a šmytec.Sml30

    superkarma: 0 07.11.2012, 15:55:52
  24. avatar
    [37] denkas [*]

    Nevim co je polenta.Já mám ráda brambory.Ale ten talíř je hezkýSml22

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #40
    superkarma: 0 07.11.2012, 15:52:52
  25. avatar
    [36] Ivásek [*]

    gerda — #35 na pytlíku napsáno polenta, vypadá to jako polenta, chutná to jako polenta - to nebude polenta! Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #38
    superkarma: 0 07.11.2012, 15:34:34
  26. avatar
    [35] gerda [*]

    Ivásek — #32 tak tomu neříkej polenta a je to.Sml24

    1. na komentář reaguje Ivásek — #36
    superkarma: 0 07.11.2012, 15:33:22
  27. [34] natallly [*]

    No vypadá to dost dobře, hned bych si to dala. Já se dneska chystám na paellu. Recept mám z http://www.spanelskerecepty.cz/spanelske-recepty/typicka-valencijska-paella/ co mi poslala kamarádka a říkala, že u nich sklidila velký úspěch, tak doufám že i já s tímto receptem zazářím.

    superkarma: 0 07.11.2012, 15:29:26
  28. [33] marilka [*]

    Mňam, ve větším množství bych to asi udělala s celým vykoštěným kuřátkem

    superkarma: 0 07.11.2012, 15:01:54
  29. avatar
    [32] Ivásek [*]

    díky za super tip! jen tu polentu - to nevim, to mi ten můj asi jíst nebude Sml58 já ji měla jednou a moc mě nenadchla - s tou omáčku ale musí být mňamózní! Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #35
    superkarma: 0 07.11.2012, 14:22:03
  30. avatar
    [31] ladouch [*]

    Polentu jsem nikdy nejedla, možná je načase to zkusit.Sml58

    superkarma: 0 07.11.2012, 12:06:39

Další příspěvky

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme