Reklama

kuřecí steak s houbovou omáčkou

Ještě pořád tady máme léto, krásné počasí a večerní grilovačky. Dnešní inspiraci uvítají především vášniví houbaři a milovníci hub. K jednoduchému marinovanému kuřecímu masu si připravíme chutnou houbovou omáčku.

Chodíme na houby téměř každý den a vždy doneseme v košíku pěknou úrodu. Někdy jsou to krásné čerstvé praváky, jindy suchohřiby, klouzky nebo bedly. Letos je houbařská sezona opravdu vydařená.

Byla by škoda toho nevyužít a nepřipravit si dokonalá houbová jídla. Jeden houbový recept jsem připravovala pro Grillozonu a určitě se bude líbit i vám.

Suroviny

  • 4 kuřecí prsíčka
  • sůl a růžový pepř
  • olivový olej
  • čerstvý tymián
  • 2 stroužky česneku

na omáčku

  • 200 g čerstvě nasbíraných hub (lesní směs je ideál)
  • 2 šalotky
  • kousek másla
  • sůl a růžový pepř
  • špetka kmínu
  • čerstvý tymián
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Kuřecí prsíčka si nechejte alespoň pár hodin marinovat a to ve směsi olivového oleje, soli, růžového pepře, čerstvého tymiánu a česneku nakrájeného na tenké plátky.

kuřecí steak

Houbovou omáčku připravíte velice snadno.

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Šalotku nakrájejte najemno.

Rozehřejte pánvičku. Dejte do ní kousek másla, na které dejte osmahnout šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Osolte a ochuťte pepřem a kmínem. V případě potřeby podlijte trochou vody a tepelně zpracujte po dobu asi 10 minut.

Přidejte smetanu, čerstvý tymián a nechejte probublávat dalších 10 minut. Zdá se vám omáčka moc řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a nechejte vyvařit trochu tekutin.

houbová omáčka

Naložené maso ugrilujte.

Omáčku podávejte teplotou, ke grilovanému masu.

kuřecí steak s houbovou omáčkou

Dobrou chuť přeje Elly.

Grilovací tipy z našeho magazínu

grilovaná zelenina

siven s lehkým salátem

grilovaný tuňák

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková