Vaření

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

kuřecí satay

Pod satay se skrývá výborný kuřecí špíz, jehož pikantní marináda a omáčka mají původ v Asii. Jako u každého podobného receptu, suroviny nejsou úplně přesně dané, ale většina se opakuje v každé verzi receptu. Našla jsem si jich několik, zkombinovala dohromady to, co se mi zdálo nejlepší, a připravila skvělé grilování pro kamarády.

Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.

Omáčka z arašídového másla se může zdát trochu zvláštní kombinací. Nebojte se a vyzkoušejte. Je fakt skvělá a oblíbíte si ji i k jiným grilovaným pokrmům.

kuřecí satay

Suroviny

na špízy

  • 1 kg kuřecího masa bez kůže (prsa, vykostěná stehna)
  • chilli paprička podle chuti
  • 3 lžičky koření kokosové chilli
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • podle chuti omáčka sriracha
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 50 ml kokosového oleje (může být i sezamový)
  • 1 lžíce medu nebo kokosového cukru
  • 2 lžičky soli
  • nasekaný zázvor (kus velký jako palec)
  • kousek nasekané citronové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 150 ml kokosového mléka

na arašídovou omáčku

  • 2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje
  • 1 jarní cibulka i s natí, nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g burákového másla
  • 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička rybí omáčky
  • trochu sójové omáčky

na dozdobení

  • nasekaný čerstvý koriandr a chilli papričky

Postup

Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.

marináda

Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.

kuřecí satay

Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.

kuřecí satay

Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.

kuřecí satay

Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.

kuřecí satay

Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.

kuřecí satay

Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.

Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vyzkoušejte i další naše recepty:

Krůtí maso s pomeranči

pikantní krůtí maso s pomeranči

Pho bo

pho

Italské smažené cukety

italské smažené cukety

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
09.06.2016 - Grilování - autor: elly

Komentáře:

  1. [4] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 09.06.2016, 19:45:55
  2. [3] janavys [*]

    Špízy vypadají fajn, arašídová omáčka mě tedy neláká!Sml22

    superkarma: 2 09.06.2016, 12:08:05
  3. avatar
    [2] řeřicha [*]

    Sml67 podle mého gusta...mňam

    superkarma: 0 09.06.2016, 10:33:20
  4. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 09.06.2016, 08:31:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme