Vaření

Kuřecí prsíčko s velouté omáčkou

velouté omáčka

V jednoduchosti je krása a chuť. Základní velouté omáčka je jasný důkaz. Chuťově dokonalá, hodí se ke každému masu a jakékoliv příloze. Suroviny na ni potřebujete základní, obyčejné, které má běžný domácí kuchař ve svých zásobách.

Základní velouté omáčku připravíme z máslové jíšky, kterou rozředíme vývarem. Podle druhu použitého vývaru máme velouté omáčku drůbeží, hovězí, rybí či zeleninovou. A do této základní omáčky potom můžeme přidat další suroviny a připravit omáčku třeba houbovou, cibulovou či jakoukoliv jinou.

Já jsem omáčku zkoušela ve večerních hodinách, takže za foto mě asi opět nepochválíte. Podávali jsme k ní kuřecí maso s kůží, jen opečené a křupavou bagetu. Spolu se zeleninovým salátem je to jídlo naprosto dokonalé.

Suroviny

100 g másla
50 g hladké mouky
400 ml vývaru, podle toho jakou velouté chceme dělat
sůl a pepř na dochucení
smetana

Postup

Rozpustíme máslo, přidáme mouku a důkladně promícháme, aby v jíšce nebyly hrudky. Krátce osmahneme (asi dvě minuty, ale mouka nám nesmí ztmavnout) a rozředíme vývarem. Opět důkladně promícháme, až se jíška v omáčce rozplyne. Nejlepší je použít šlehací metlu a důkladně jíšku v omáčce prošlehat. Dochutíme solí a pepřem.
Vaříme asi 20 minut a nakonec zjemníme smetanou.

Kdo si není jistý hladkou omáčkou, přecedí ji raději přes sítko, aby byla opravdu jemná a hladká.

Do této základní omáčky můžeme přidat na začátku vaření cibuli, zpěnit ji na másle před přisypáním mouky. Omáčka tak získá opět trochu jinou chuť.

Pokud místo vývaru rozředíte jíšku mlékem, nezískáte omáčku velouté, ale známou bešamelovou.

Takto připravená omáčka je sama o sobě výborná. Přidáním další surovin ji můžeme změnit na úplně jinou omáčku.

- přimícháme 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- přidáme podušené houby
- dochutíme česnekem
- přidáme hodně nahrubo mletého pepře, případně naložený zelený pepř

Dobrou chuť přeje elly.

 

 

   
02.10.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [82] kubabi [*]

    Tento typ omáčky mám moc ráda.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:19:22
  2. [81] charles88 [*]

    mňamSml16

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:53:13
  3. avatar
    [80] LudPa [*]

    Velouté, jsem čekala víc!Sml52

    superkarma: 0 04.11.2012, 15:45:34
  4. avatar
    [79] gerda [*]

    paníliška — #72 pokud vážně chceš, napiš mi do zpráv, nic to není a každému chutná.

    superkarma: 0 03.10.2012, 11:06:23
  5. avatar
    [78] arminka [*]

    já nevím, že sem chodím večer, pak mám vždycky hlad Sml30 ...

    superkarma: 0 02.10.2012, 20:50:31
  6. avatar
    [77] arminka [*]

    Danila — #39 Tvoje čeština také ne Sml23

    superkarma: 0 02.10.2012, 20:46:43
  7. [76] anina4 [*]

    omáčku velouté jsem taky neznala, naučil mě jí dělat syn a je výborná s kuřecím masíčkem nemá chybu

    superkarma: 0 02.10.2012, 20:30:29
  8. avatar
    [75] Kytinkak [*]

    musím říci, že to vypadá moc zajímavě

    superkarma: 0 02.10.2012, 17:59:51
  9. avatar
    [74] elly [*]

    HOLANDSKÁ OMÁČKA: http://zena-in.cz/clanek/veprova-panenka-s-holandskou-omackou/kategorie/maso-a-ryby

    superkarma: 1 02.10.2012, 17:57:56
  10. avatar
    [73] daska59 [*]

    Jednoduché, variabilní, dobré Sml67

    superkarma: 0 02.10.2012, 17:54:16
  11. avatar
    [72] paníliška [*]

    gerda — #70 Šup sem recept. Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #79
    superkarma: 0 02.10.2012, 17:32:54
  12. avatar
    [71] paníliška [*]

    Suzanne — #68 Tak šéfkuchařovo tajemství zní velmi dobře. Sml58

    superkarma: 0 02.10.2012, 17:31:12
  13. avatar
    [70] gerda [*]

    no nic - aspoň mám na zítřek inspiraci, bude hodolanská máčka.Sml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #72
    superkarma: 0 02.10.2012, 17:20:31
  14. avatar
    [69] kapkamore [*]

    Omáčky mám ráda, ale většinou zahušťuji zeleninou a nebo tmavou moukou...

    superkarma: 0 02.10.2012, 17:16:43
  15. avatar
    [68] Suzanne [*]

    paníliška — #54 Zde souhlasím, to i zní báječně. Ale zase krémové omáčky mohou mít různý základ, zde je to upřesněné. A jsme zase u jádra pudla a věčné diskuse Sml30 Holt to každý vidí jinak, pro mě je důležité, že to dobře chutná, ať se to jmenuje třeba Šéfkuchařovo tajemstvíSml30

    1. na komentář reaguje paníliška — #71
    superkarma: 0 02.10.2012, 17:11:33
  16. avatar
    [67] tajnostii [*]

    To neznámSml23

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:54:10
  17. avatar
    [66] Suzanne [*]

    paníliška — #62 https://www.google.cz/search?q=papillote&hl=cs&rlz=1C1CHNU_enCZ355CZ355&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sf9qUNO1EKSk4ATry4Eg&ved=0CDoQsAQ&biw=1132&bih=621

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:53:12
  18. avatar
    [65] Suzanne [*]

    polla — #43 Základní světlá omáčka je stejně poetická jako konzumní lihovina. Sml24 To radši velouté.

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:50:51
  19. avatar
    [64] elly [*]

    paníliška — #62 :-))) http://cs.wikipedia.org/wiki/Papilota

    http://www.750g.com/recettes_saumon_en_papillote.htm

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:49:20
  20. avatar
    [63] Suzanne [*]

    Altamora — #40 No právě, že bramborák je český, nikdo ho tu nechce přejmenovávat. Ale ptala jsem se v souvislosti s tím, žes to propojila. Tedy se mi ten příměr zdál bez souvislosti. 

    Ovšem velouté omáčka stejně jako bešamel svůj název a původ má jasný, tudíž nevidím důvod to počešťovat. 

    Nevím, co to znamená "čecháčkovské", já to slovo taky nepoužívám.

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:47:04
  21. avatar
    [62] paníliška [*]

    Je smutné, když se někdo dělá světovým, a při tom nezná význam použitého slova. Ten losos bude opravdu v natáččce na vlasy? To je význam slova papillote.

    1. na komentář reaguje elly — #64
    2. na komentář reaguje Suzanne — #66
    superkarma: 1 02.10.2012, 16:13:23
  22. [61] step1 [*]

    Jíšku na omáčky moc nepoužívám, spíš potom zahušťuji rozkvedlanou moukou.

    superkarma: 0 02.10.2012, 16:08:20

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] pajda [*]

    SStream — #57 jj, to beruSml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 02.10.2012, 15:58:52
  2. avatar
    [59] paníliška [*]

    pajda — #56 Já buran. Sml52Sml52

    superkarma: 0 02.10.2012, 15:58:40
  3. avatar
    [58] pajda [*]

    SStream — #55 omáčka z jíšky není specificky francouzské jídlo. Řekla bych, že původ bychom nedohledaly - stejně jako třeba u vařených brambor. Jedla jsem ji v Německu, v Holandsku a i jinde, věštinou buď úplně bez označení nebo jako krémovou omáčku. Co uznávám je to, že velouté zní vznešeně, ale jinak ji najdeš v kuchařce pro začátečníky už v předminulém století - moje prabába ji má ve své rukou psané kuchařce jako "tmavou máčku". 

    Něco jiného je italské rizoto - neznám zemi, kde by se rizoto připravovalo podobně, nebo vídeňský řízek, který je v originále z telecího a s přídavkem sardelové pasty. Ale tyhle omáčky se dělají všude stejné, jedině snad kdyby se do ní přidalo něco extra francouzského, třeba nějaké jejich víno nebo lanýže, pak bych to brala.

    superkarma: 1 02.10.2012, 15:58:15
  4. avatar
    [57] SStream [*]

    pajda — #56 smetanovou omáčku lze udělat na sto způsobů, nu a Francouzi si je pojmenovali Sml30

    1. na komentář reaguje pajda — #60
    superkarma: 0 02.10.2012, 15:47:13
  5. avatar
    [56] pajda [*]

    paníliška — #54 no to né, to v žádném případě. To by znamenalo, že vaříš jak Babica. Krémovou omáčku udělá přece kde kdo a z kde čeho.

    Musíš vařit jako Pohlreich, takže s velouté omáčkouSml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje SStream — #57
    2. na komentář reaguje paníliška — #59
    superkarma: 0 02.10.2012, 15:41:35
  6. avatar
    [55] SStream [*]

    pajda — #51 velouté je oficiální francouzský název téhle omáčky (a žádné jiné), stejně tak jako u nás vepřo-knedlo-zelo znamená velmi specifické jídlo, omáčka velouté má taky zcela přesný význam.

    1. na komentář reaguje pajda — #58
    superkarma: 1 02.10.2012, 15:40:59
  7. avatar
    [54] paníliška [*]

    Takže česky - kuřecí prsíčka s krémovou omáčkou. Sml80

    1. na komentář reaguje pajda — #56
    2. na komentář reaguje Suzanne — #68
    superkarma: 0 02.10.2012, 15:18:18
  8. [53] musilovahana [*]

    Já mám ráda klasické omáčky.

    superkarma: 0 02.10.2012, 15:13:38
  9. avatar
    [52] gerda [*]

    a ještě mám připomínku - připadá mi divné psát "prsíčko". Když už, tak kuřecí prsa či prsíčka s omáčkou...tramtadá....Sml30 jedním prsíčkem žádného strávníka neuctíš.Sml24

    superkarma: 0 02.10.2012, 14:42:42
  10. avatar
    [51] pajda [*]

    Jinak velouté je úplně obyčejné slovo, znamená "sametový". Žádný extra kulinářský název...

    1. na komentář reaguje SStream — #55
    superkarma: 1 02.10.2012, 14:35:33
  11. avatar
    [50] gerda [*]

    ále, ať se to jmenuje jak chce, ale ať je to k jídlu, a tohle je. Taky nemám ráda zbytečné nesrozumitelné názvy, jen si myslím, že v rubrice vaření - pokud má sloužit začátečníkům, nikoliv uchazečům o místo v grandhotelu, by se to mohlo jmenovat normálnějiSml52 Já říct staroušovi, že budeme mít rillons a že mi má nachystat bouquet garni, protože bude bouillon á la mode... tak mu to budu muset stejně vysvětlovat hezky česky, jinak dostane strach z oběda.

    superkarma: 2 02.10.2012, 14:21:54
  12. avatar
    [49] řinka [*]

    Nic nového jen název.Sml68

    superkarma: 0 02.10.2012, 14:19:09
  13. avatar
    [48] gerda [*]

    ha, a já to až dosud pokládala za bešamelovou omáčku. Je fajn a univerzální, souhlasím.

    superkarma: 0 02.10.2012, 14:16:30
  14. [47] Trefa [*]

    Trefa:na pohled to hezky nevypada.vyskousime a uvidime.

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:58:56
  15. avatar
    [46] margot [*]

    Radek Kříž — #38 proč vyhýbat, lépe vymyslet, jak za časů národního obrození. vždyť jak jsou malebná slova jako nosočistoplena či klapkobřinkostroj...

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:40:59
  16. [45] Jarkka [*]

    Moc vábně to nevypadá Sml15

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:35:46
  17. avatar
    [44] hubajda [*]

    Suzanne — #31 vubec se nedivim ze neznaj besamel jedna znama co moc necari tak zas koukal jak puk kdyz jsem rekla pstrosi vejce(mlete maso a uvnitr vejce a pak je to obalene v trojobalu a smazene ) ze budu delat na obed nevedela co to je pak zas tvrdila ze se ji buchta nepovedla nebot tam nedala prdo pec

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:28:09
  18. avatar
    [43] polla [*]

    Radek Kříž — #38 no ale máme. Už nejméně 100 let se tohle nazývá základní světlá, případně tmavá omáčka. Včetně dalšího způsobu ochucení. Kdyby to bylo francouzské jídlo, pro ně typické, které se u nás běžně nevaří, tak by francouzské pojmenování mělo opodstatnění. Takhle je to jenom trapné. Jako je stejně trapné pohrdání českou kuchyní. To, že jídlo pojmenujeme francouzsky, nebo anglicky, z něj lepší jídlo neudělá.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #65
    superkarma: 3 02.10.2012, 13:26:17
  19. avatar
    [42] pajda [*]

    Radek Kříž — #38 je pravda, že mohlo být i hůř - taky jsme mohli mít kuře se "sosíkem"Sml52Sml52Sml52ale jinak omáčka z jíšky se používá léta a klidně se slovo omáčka dá použít k označení veloutéSml57 - i když třeba bude v článku vysvětlení, proč a jak se tomu říká ve Francii. Mimochodem se Elly omlouvám - bešamel má opravdu stejný základ, ale jiné ředění.

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:23:34
  20. avatar
    [41] ladouch [*]

    Vyzkouším a snad si pochutnáme.Sml22

    superkarma: 0 02.10.2012, 13:23:08
  21. avatar
    [40] Altamora [*]

    Suzanne — #36 V anglofonních zemích se bramboráky nedělají. Jestli je tedy správné, nečecháčkovské, nazývat slaný koláč quiche, pak není správné překládat do angličtiny názvy našich jídel, je tedy čecháčkovské podlézat anglicky hovořícím. Sml57 (Ostatně - slovo čecháček upřímně nesnáším. Člověk, který ho používá, jako by se styděl za svůj původ, tedy i za své rodiče. Ale mohlo by mi to být jedno, já jsem Moravanka, takže se mě to netýkáSml16.)

    1. na komentář reaguje Suzanne — #63
    superkarma: 3 02.10.2012, 13:07:53
  22. avatar
    [39] Danila [*]

    nevím no. obrázek moc vábně nevipadá Sml80

    1. na komentář reaguje arminka — #77
    superkarma: 1 02.10.2012, 13:07:45
  23. avatar
    [38] Radek Kříž [*]

    Altamora — #32 To je také zhovadilost, když existuje jednoznačné české pojmenování, jsem pro, jej používat... ale za každou cenu se vyhýbat názvu, pro který nemáme český ekvivalent? proč?

    1. na komentář reaguje pajda — #42
    2. na komentář reaguje polla — #43
    3. na komentář reaguje margot — #46
    superkarma: 2 02.10.2012, 13:04:44
  24. [37] Bébéčko [*]

    Tak tuhle omáčku jsem neznala... vyzkouším

    superkarma: 0 02.10.2012, 12:46:24
  25. avatar
    [36] Suzanne [*]

    Altamora — #32 On bramborák pochází z potatoe pancake? Sml58

    1. na komentář reaguje Altamora — #40
    superkarma: 0 02.10.2012, 12:17:03
  26. avatar
    [35] Suzanne [*]

    Radek Kříž — #30 Radku, někteří lidé se používáním cizích či neznámých slov cítí ohroženi, vytváří to v nich pocit nejistoty Sml22 Holt to různí lidé vnímají jinak. Za sebe musím říct, že jsem kosmopolita, kterému prolínání nevadí, naopak se okouzluji tím, jak je svět krásně malý.

    superkarma: 2 02.10.2012, 12:16:07
  27. avatar
    [34] SStream [*]

    Elly má pravdu, velouté je správně použitý název pro tento typ omáčky s jedním rozdílem - Velouté je omáčka na bázi jíšky (bílé či mírně zapražené tzv. blond) rozředěné světlým vývarem (tzn. drůbežím, rybím nebo z korýšů). Velouté se používá jako omáčka k drůbeži, rybám, korýšům, jako základ různých polévek, dále pak jako omáčka z zapékané zelenině či třeba soufflé. Avšak hovězí vývar (tmavý) se používá jako základ k hnědým omáčkám - Sauce Brune, Sauce Ragout, Jus Lié, které jsou skvělými partnery červenému masu. Tohle všechno je francouzská kuchyně, česky je to "omáčka" Sml30 A žena česká by u tohoto případu využila výpeku z kuřete, na něm eventuálně osmahla cibulku/houby/celer/cokoliv co si srdce zamane, pak přidala mouku, následně přidala vodu/vývar/smetanu, nechala to provařit 15 minut a tradá Sml16 - docela podobné receptu výše, není-liž? Jsem ráda, že Elly zabrousí do francouzské kuchyně, je to dle mého názoru matka kuchyní evropských (vyjma Italské). Jak je vidno z diskuze "technologické" postupy jsou známé. Pro spoustu mladých žen, které chtějí vařit jsou však spíše novinkou - jakákoliv "nová" kuchařka-kniha na trhu se soustředí na super rychlá, dietní, bezomáčková jídla event. využívají instantních jíšek (hnus velebnosti)

    superkarma: 2 02.10.2012, 12:04:33
  28. [33] Saritka [*]

    Určitě to moc dobře chutná.Sml15

    superkarma: 0 02.10.2012, 12:02:37
  29. avatar
    [32] Altamora [*]

    Radek Kříž — #30 Čecháčkovsky zaprděné je, když se na jídelníčku píše potatoe pancake místo bramboráku. Sml57

    1. na komentář reaguje Suzanne — #36
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #38
    superkarma: 3 02.10.2012, 12:01:36
  30. avatar
    [31] Suzanne [*]

    Elly, mohu tě uklidnit, že je jistě dost takových, jako jsem já, co si to přečteme kvůli receptu a ne kvůli polemizování o vhodnosti či nevhodnosti používání cizích slov.

    Za sebe můžu říct, že se ráda dozvím, jak se čemu říká. Kyselo, halušky a bramboráky znám, tohle je zase nahlédnutí jinam. Mimochodem znám i lidi, kteří v životě neslyšeli slovo bešamel.

    1. na komentář reaguje hubajda — #44
    superkarma: 1 02.10.2012, 11:41:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme