dýně s kuřecím masem

Moje kuchyně, jídelna i vstup do domu je v obležení dýní. Některé jsem dostala, jiné koupila a nemůžu přestat. Oranžovo-žluto-zelené zákoutí mi zvedají náladu, zahřívají a zdobí interiér. Je tady podzim a já chci využít dary, které nám dává. Budu proto vařit s dýně. Už jsem naučila i děti, že dýně není „fuj“ a chutná vlastně lépe než čekali.

Polévku z dýně už máme vyzkoušenou na několik způsobů. Ale co zkusit dýni podusit s kousky kuřecího masa? Jako příloha u nás vyhrála tarhoňa, kterou jsme si velice oblíbili.

Suroviny

500 g kuřecích stehenních řízků
1 dýně Hokkaido
1 velká cibule
sůl a pepř
150 ml smetany
máslo

Postup

Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Dýni omyjeme, vydlábneme semínka a nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na kousky.

dýně

Ve velké pánvi si rozpustíme kousek másla. Vsypeme na něj cibuli, kterou první dvě minutky smažíme zprudka a poté snížíme teplotu asi na polovinu a necháme cibuli mírně zkaramelizovat. Nezapomínáme promíchávat, aby se nepřipálila. Asi po čtvrt hodině přidáme maso, které osolíme a opepříme. Osmahneme ze všech stran.

Nakonec nasypeme kostičky dýně. Můžeme ještě lehce posolit a nechat pod pokličkou dusit až do změknutí dýně, což trvá asi půl hodiny.

Dýně je měkká a teď stačí už jen nalít do směsi trochu smetany, promíchat a nechat ještě minutku povařit.

Jako přílohu jsme u nás doma zvolili tarhoňu, ale hodily by se i brambory, rýže nebo jiné těstoviny.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama