Vaření

Kuřecí kousky s rýží z Camargue

Camargue Francie - oblast pěstování rýže

Mám za sebou tu nejúžasnější dovolenou svého života. Více než týden ve francouzské Provence. Kdo tento kouzelný kout navštívil, ten určitě pochopí, že jsem v této voňavé krajině nechala kousek svého srdce a toužím se sem vrátit.

Kromě nádherné krajiny mi samozřejmě učarovala i zdejší kuchyně, nabídka v obchodech i na trzích a způsob, jakým místní lidé přistupují k jídlu. Nadšeně jsem si nakoupila některé místní speciality a už se těším, až z nich budu doma vařit.

Jako první jsem vyzkoušela rýži z oblasti Camargue. Tato národní přírodní rezervace se rozprostírá v deltě řeky Rhony a je jediná, kde se pěstuje rýže ve Francii, a jedna z mála v Evropě. Je to díky mokřinám, které se tady rozprostírají na velké ploše. Rýže je velice kvalitní a ve francouzských obchodech je na výběr z mnoha druhů - černá, celozrnná, s různými sušenými květy či ovocem.

rýže z Camargue

Kromě rýže z Camargue jsem do tohoto receptu použila také mořskou sůl z Francie, sušené šalotkové koření a cibuli koupenou na francouzském tržišti. Nebudu jako Babica, abych vám psala, že když nemáte rýži z Camargue, použijte tu, co koupíte v našich obchodech, a když nemáte ani tu, použijte brambory. Originální francouzskou rýži koupíte v obchůdku Provence Nature. Cibuli použijte naši, sůl jakou máte doma a koření také podle chuti.

Potřebujete

8 horních kuřecích stehen
2 velké cibule
šalotkové koření
mořská sůl
rýže z Camargue
čerstvě mletý pepř
kousek másla
2 stroužky česneku

kuře

Postup

Kuřecí stehna osolíme, vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a šalotkovým kořením. Toto koření už při otevření lahvičky překrásně voní a na kuře je výborné. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Přidáme ke kuřeti. Polovinu jedné cibule si necháme stranou. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a také přidáme do pekáče.
Dáme péct do trouby, na 220 °C, asi půl hodinky.
Mezitím si připravíme rýži. V hrnci rozpustíme kousek másla, na kterém osmahneme polovinu cibule nakrájenou na malé kostičky. Po chvilce přidáme propláchnutou rýži, promícháme a osolíme.
Zalijeme vodou a vaříme asi 15 až 20 minut.
Podáváme společně, rýži přelitou vypečenou šťávou z masa.

kuřecí maso s rýží z Camargue

Dobrou chuť přeje elly.

 

   
14.07.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] marcela-1 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 03.12.2011, 08:19:54
  2. avatar
    [9] Solei [*]

    Anai — #8 Pro itálii, to platí... italské zboží je tady dvakrát tak drahé. Pro francii ale ne. Za stejnou cenu je to tam i tady, málo kdy je něco levnějšího a hlavně.... V krámku  s typickými francouzskými suvenýry, člověk naprosto bez problémů koupí dijonskou hořčici Nový Dvůr. To mně dojalo.

    superkarma: 0 14.07.2011, 14:04:04
  3. [8] Anai [*]

    elly — #4 Koření není nikdy dost - a hlavně bylinek. Jé, já dostala hroznou chuť na nějakou  tu černou nebo červenou rýži... natur - klasickou bílou nemusím. Jenže právě jsem se vrátila z nákupu (v Bille se, tuším, dá sehnat) a už není času ani minutka.... A do Francie bych jela nakupovat hned - i když i tady se dá zajít do speciální prodejny v Praze, akorát je to asi dražší, než na místě a hlavně - na dovolené má člověk čas nakupovat úplně všechno.

    1. na komentář reaguje Solei — #9
    superkarma: 0 14.07.2011, 13:58:17
  4. avatar
    [7] Solei [*]

    OlgaMarie — #6 Minulý týden tam nebyl ani jeden. Ale zato tam byl fakt krásnej záchranář.   Asi byl odněkud půjčený, takhle francouzi obvykle nevypadají.

    superkarma: 0 14.07.2011, 10:59:52
  5. avatar
    [6] OlgaMarie [*]

    Tak v Camargue mě nejvíc ohromili plameňáci, když vzlétli!

    Ve vteřině rudé nebe!

    1. na komentář reaguje Solei — #7
    superkarma: 0 14.07.2011, 10:01:21
  6. [5] Fofo [*]

    I kdybych si nakrásně koupila v obchodě rýži přímo francouzskou, tak kde seženu šalotkové koření? Sml80

    superkarma: 0 14.07.2011, 09:31:32
  7. avatar
    [4] elly [*]

    Solei — #2 cibule rýži nezprzní, ale příjemně dochutí. Samozřejmě není potřeba ji prznit dalším kořením...

    1. na komentář reaguje Anai — #8
    superkarma: 0 14.07.2011, 09:19:18
  8. avatar
    [3] selinka [*]

    Výsledek na talíři ovšem vypadá výborně Sml67

    superkarma: 0 14.07.2011, 08:31:44
  9. avatar
    [2] Solei [*]

    Vzhledem k tomu kolik stojí rýže z Camarque tak bych ji neprznila cibulí.

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 14.07.2011, 08:31:25
  10. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Pro cukrovkare nepripada v uvahu. Ryze je samej cukr a nic. Sml15

    superkarma: 0 14.07.2011, 02:26:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme