Reklama

kuře s pomerančovou marinádou

Není snad lepšího pochutnání, než posezení u grilu s přáteli. S chutí nakládám několik druhů masa, do několika druhů marinád. Vyrábím saláty, peču chléb, připravuji dezerty. To všechno pro pár hodin s přáteli. Všichni se dobře bavíme, maso voní z grilu a je nám spolu dobře.

Tentokrát jsem zopakovala kotlety v jablečné marinádě a přidala krůtí hamburger, kuře v pomerančové marinádě a toskánské kuře s rozmarýnem a citronem. O všechny recepty se s vámi ráda postupně rozdělím.

Na první recept jsem se nechala inspirovat pořadem Šéf na grilu, tedy Zdeňkem Pohlreichem. Rozmyslela jsem se ale na poslední chvíli a tak jsem nesehnala hlavní ingredienci, pomerančový likér Grand Marnier. I bez něj a s drobnými úpravami bylo kuře výborné.

Určitě doporučuji nekupovat naporcované kuřecí prsa, která na sobě nemají kůži, ale koupit celé kuře a naporcovat si ho. Také kuřecí stehna jsem si vykostila, protože maso je mnohem rychleji propečené.

Fotka hotového kuřete je odfláknutá, přiznávám. Ale když vám na záda dýchá deset hladových krků, ze stolu voní maso a čeká na vás sklenka vychlazeného bílého vína, nějaký foodstyling je vám ukradený :-)

Suroviny

1 celé kuře

1 pomeranč
šťávu z 1 limetky
trochu medu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
4 jarní cibulky i se zelenými stonky
trocha chilli
olej

Postup

Kuře si naporcujeme, omyjeme, osušíme a naložíme nejlépe na 24 hodin do marinády.

Příprava marinády je jednoduchá, všechny suroviny se promíchají. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, pomeranč důkladně omyjeme, nastrouháme kůru, kterou také použijeme do marinády a vymačkáme šťávu. Medu nepoužíváme příliš, aby marináda nebyla přeslazená.

Před položením na gril maso důkladně očistíme, aby se nám nepřipalovaly kousky cibule.

Maso položíme na gril nejprve kůží a grilujeme asi 12 minut. Poté otočíme a grilujeme opět stejnou dobu.

Dobrou chuť přeje elly.