Vaření

Kuře tikka masala - ohromte sebe i rodinu

Indická kuchyně je plná jídel výtečné, pestré a zajímavé chuti. Překvapte svou rodinu, své přátele a provoňte si dům na několik dnů. Udělejte si kuře tikka masala.

V různých restauracích můžete najít napodobeniny receptu, který vám chci představit. Věřte však, že opravdu poctivou omáčku tikka masala můžete ochutnat jen na málo místech. Brzy poznáte proč. Základ v tomto receptu je koření. Pokud ho neseženete, nepouštějte se do toho. A koření používejte jen čerstvé, té nejvyšší kvality. Nic co máte půl roku otevřené do tohoto a vlastně do žádného jídla nepatří.

tikka masala

Recept vám představím tak, jako byste ho v reálu připravovaly na nedělní oběd.  Tedy máte všechny suroviny nakoupené a musíte se do toho pustit už v pátek večer, nebo v sobotu ráno.

Nejdříve naložíte kuře.

Suroviny na naložení  kuřete

  • 4 vykostěná kuřecí stehna bez kůže – jsou šťavnatější než prsa a tak i chuťově lepší
  • 150g bílého řeckého jogurtu
  • 3 lžičky tandoori koření – ideálně z nějakého asijského obchodu. Záleží jen na vás, jestli použijete ostré či ne. Mělo by mít tmavě červenou barvu a pronikavou vůni.
  • 1 lžička garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu – nezaměňujte za náš kmín, jedná se o zcela jinou chuť
  • citronová šťáva dle chuti – klidně celý malý citron

Koření, jogurt a citronovou šťávu smícháte a poté přidáte maso, promícháte a necháte v lednici odležet minimálně do druhého dne, optimálně den a půl. Občas můžete promíchat. Koření prostoupí maso, a když do něj před finální úpravou říznete, mělo by být celé maso tandoori kořením nasáklé. Nepřirozeně červené.

Maso máme naložené. Počkáme do sobotního, nejlépe brzkého odpoledne.  Uděláme si základ omáčky. Nejdříve si trošku zakrájíme, zadrtíme, prostě se kuchařsky vyřádíme.

Soupis surovin pro základ tikka masala.

Suroviny:

  • 600g cibule nakrájené na jemné nudličky
  • 600g rajčat bez slupek na tenké nudličky
  • 45g česneku najemno nakrájený, nebo propasírovaný
  • 60g čerstvého zázvoru nakrájeného na malé kousky
  • 6 bobulí kardamomu – rozevřít
  • 20 hřebíčků
  • 2 celé skořice – celé kousky ne jen jejich části, nešetřete
  • 150g rajčatového protlaku
  • 250ml rostlinného oleje

Koření

  • 1 lžíce  garam masala
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1,5 lžíce kvalitního indického nebo thajského kari koření, žádná Vitana, nebo česká napodobenina
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička tandoori koření
  • Velkou hrst čerstvého koriandru, nasekejte ho celý, včetně stonků
  • Velkou hrst máty, nakrájené lístky klidně nahrubo

masala

Vezmeme velkou pánev, nebo hrnec s co možná nejširším dnem. Na oleji zesklovatíme cibuli, tři čtyři minuty, přidáme rajčata, česnek, zázvor a na mírném ohni necháme 20 minut probublávat. Z omáčky se odpaří voda a dosáhne konzistence kompotu.

 Přidáme kardamom, hřebíček, skořici a necháme tři minuty rozvonět. Přidáme rajčatový protlak a vaříme dál cca 15 minut, než omáčka ztmavne.

Přidáme koření, tedy garam masala, mletý koriandr, kari, kurkumu, tandoori. Čerstvé bylinky ještě ne.

A teď přichází rozhodující fáze. Máte buňky michellinského kuchaře, nebo jste Babica? To co teď máte v hrnci, můžete vařit dalších 45 minut a můžete přikročit k další fázi (Babica). Nebo snížíte teplotu na co nejméně, tak aby hrnec lehce, ale opravdu jen sotva znatelně probublával. A budete táhnout tento základ cca 8 hodin. Během této doby provoníte i spartakiádní stadion vůní Indie, musíte však k hrnci po celou dobu chodit a promíchávat ho. Protlak bude mít tendenci se lehce přichytávat. Po cca 8 hodinách bude mít základ konzistenci marmelády. Na závěr do základu zamícháte čerstvý koriandr a mátu a voňavou, nádherně tmavou omáčku tikka masala dáte do druhého dne odležet.

Tento základ můžete zmrazit a uchovat ho na později. Nemá smysl vám popisovat proč, to vy, které s láskou vaříte, pochopíte, až to ochutnáte, uvidíte, očucháte.  Udělejte si proto rovnou, třeba dvojitou, trojitou dávku...

A je tu závěrečné finišování. Už toho moc potřeba nebude. K plotně se stavíme cca hodinu před podáváním oběda.

  • Máme naložené kuře
  • Hotový základ tikka masla
  • Potřebujeme navíc 250 - 500 ml smetany minimálně 31%, prostě na šlehání
  • A hrst čerstvého nakrájeného koriandru

Naložené kuře přendáme do pekáče a necháme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut, tak, aby se udělalo, ale nevysušilo. Během pečení promíchejte.

Ohřejte si základ tikka masala a přidejte smetanu, do konzistence která se vám bude líbit a bude správná omáčková, prostě dle citu. Všechno koření se rozpustilo, je možné, že z omáčky vyndáte větší kusy skořice, ale hřebíček ani kardamon, prostě nic dalšího, v omáčce nenajdete. Přidejte upečené kuře a nechte cca 15 minut na mírném ohni všechny chuti spojit. Na závěr přidáme čerstvý koriandr a podáváme s rýží, třeba s tradiční kašmírskou… ale recept na ni jindy.

Přeji dobrou chuť!

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Vyzkoušejte také:

   
30.03.2017 - Vaření - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [11] setury [*]

    Sml16 jsem ohromená Sml29 vařit s takovou vášní je nevídané a těším se na další kulinářský skvost Sml67

    superkarma: 1 30.03.2017, 21:34:58
  2. avatar
    [10] AmeA [*]

    Juuu supeeer ráda vařím Sml16Sml59Sml22Sml67Sml22

    superkarma: 0 30.03.2017, 19:57:21
  3. [9] Oska [*]

    věřím, že to bude kulinářská bomba, ale tolik trpělivosti nemám, dělá mi problém zamíchat i gulášSml52

    superkarma: 0 30.03.2017, 18:10:09
  4. avatar
    [8] jarka1234 [*]

    gerda — #7 Sml30Sml30Sml30já bych si to taky dalaSml30. Ovšem musel by mi to někdo uvařitSml58.

    superkarma: 0 30.03.2017, 16:25:03
  5. avatar
    [7] gerda [*]

    Myškomedvídek — #1Přesně - to by sis dala!

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #8
    superkarma: 0 30.03.2017, 15:05:28
  6. [6] MARIE MATEJKOVA [*]

    Jistě chutné. Ale spíše na to zajdu někam do restaurace,když už Sml67

    superkarma: 0 30.03.2017, 13:47:13
  7. avatar
    [5] gerda [*]

    Radek Kříž — #4To je potom až škoda snístSml30 - ale jo, jsou fandové, kterým to není zatěžko. Pro mě příliš komplikovaný recept.

    superkarma: 0 30.03.2017, 12:13:36
  8. avatar
    [4] Radek Kříž [*]

    gerda — #2Už jsem to vařil 2x :) Když to má člověk rád, nevadí mu obětovat trochu toho času.

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 30.03.2017, 11:43:21
  9. [3] bobani [*]

    dala bych si , kdyby mi to tak někdo uvařil Sml30

    superkarma: 0 30.03.2017, 11:11:19
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    Na tohle se raději nechat pozvat, zajímalo by mě, kdo by měl tuhle trpělivost.Sml80

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #4
    superkarma: 1 30.03.2017, 10:52:32
  11. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    to bych si dalaSml59

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 30.03.2017, 00:44:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme