kuře s česnekem a vínem

Ušetříme vám loupání česneku! Stačí stroužky rozmáčknout a nechat ve slupce. Při vaření se česnek krásně rozvoní a do jídla přejde i výborná chuť z celých česnekových stroužků. Některé kousky česneku vyklouznou ven ze slupky, ty potom v klidu servírujte s kuřetem.
Řekla bych, že nejlepší vhodnou přílohou je jemná bramborová kaše.

Suroviny

6 kuřecích stehen
sůl a čerstvě mletý černý pepř
2–3 celé česnekové hlavičky (asi 40 stroužků)
olivový olej
250 ml suchého bílého vína
3 velké snítky čerstvého estragonu
3 velké snítky čerstvého tymiánu

Postup

Stroužky česneku rozmáčkneme bokem širokého nože. Neloupeme! Kuřecí maso posypeme solí a pepřem. Tři lžíce olivového oleje rozehřejeme v hluboké a široké pánvi a osmažíme na něm kuřecí stehna. Smažíme tak dlouho, dokud nejsou kuřecí kousky ze všech stran osmahnuté dozlatova.
Poté je vyjmeme z pánve. Do pánve můžeme přidat ještě trochu olivového oleje a vsypeme do ní česnek. Necháme asi čtyři minuty a stále česnek promícháváme.
Přidáme víno a bylinky. Přivedeme k varu a přidáme kuřecí kousky. Stáhneme teplotu asi na polovinu, přikryjeme pánev poklicí a dusíme, dokud není kuře propečené.
Trvá to asi dvacet minut a v průběhu této doby asi každých 5 minut obrátíme kuřecí stehna na druhou stranu.
Můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
Podáváme s bramborovou kaší, pečenými bramborami, rýží, těstovinami nebo pouze s pečivem. Ke kuřeti podáváme výtečnou voňavou omáčku.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama