Reklama

Kuře na paprice je mé oblíbené jídlo, na které mám živé vzpomínky ze základní školy. Ač se běžně jídlo ze školních jídelen příliš neopěvuje, naše kuchařky připravovaly to nejlepší kuře na paprice, jaké jsem kdy jedla. Když jsme byly s mou nejlepší kamarádkou asi v sedmé nebo osmé třídě (takže ve vývinu), pořádaly jsme při obědech svou soukromou soutěž. A to, která z nás spořádá k této pochoutce více houskových knedlíků. Běžně padala čísla od osmi do desíti...

Dnes je pochopitelně všechno jinak a deset knedlíků by se mi jednak nevešlo do žaludku a taky už nejsem ve vývinu :-). Mezi má oblíbená jídla patří ale dodnes.

Bohužel, spousta kuchařek považuje jakoukoliv dobře připravenou omáčku za něco, co je nad jejich síly. Opak je přitom pravdou a kuře na paprice vám zabere poměrně málo času a výsledek bude určitě uspokojivý.

Na "obyčejné" kuře na paprice si připravte tyto suroviny:
- kuřecí maso (můžete použít celé kuře, ze kterého poté oberete maso, kuřecí stehna či třeba stehenní řízky)
- asi 3 cibule
- sůl a pepř
- kuřecí vývar v kostce (2-3 kostky)
- sladkou papriku
- pálivou papriku
- smetanu či mléko
- hladkou mouku na zahuštění, máslo

Máte vše připraveno? Výborně! Nyní můžete pokračovat dokonce třemi způsoby.

Kuře na paprice - dušené
Tento způsob můžete využít především tehdy, když máte připraveny stehenní řízky či prsa.
Nakrájíme si cibulku na drobné kostičky, kuřecí maso na proužky či kostky. Na tuku zpěníme cibulku a po chvíli přihodíme i kuřecí maso. Společně orestujeme a přisypeme sladkou a pálivou papriku (té jen opravdu trošku). Dávejte pozor, paprika se smí restovat pouze chviličku, jinak by zhořkla.
Orestované maso zalijeme vodou tak, aby bylo všechno maso pod hladinou. Přidáme kuřecí vývar v kostce (záleží na naší chuti, pro začátek stačí dva, můžete ještě jeden přidat pro dochucení později). Maso dusíme doměkka.
Dochutíme solí, pepřem, popřípadě třetím vývarem z kostky. Přilijeme mléko či smetanu a zahustíme jíškou (klidně můžete použít i instantní).

Kuře na paprice - vařené
Kusy kuřete (křídla, stehna...) vložíme do velkého hrnce, spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření, kouskem zelené petrželové nati a solí. Uvaříme silný vývar. Výhodou tohoto způsobu přípravy je, že část vývaru můžete použít na polévku a druhou část právě jako základ omáčky.
Dvě cibule nakrájíme na drobné kostičky a podusíme na másle či jiném tuku. Přisypeme sladkou papriku a opět jen chviličku orestujeme. Přisypeme hladkou mouku, promícháme a zalijeme přecezeným vývarem. Dochutíme solí a pepřem.

Kuře na paprice - pečené
Kuřecí maso upečeme řádně posypané cibulí a sladkou paprikou, podlité větším množstvím vody. Všechnu chutnou vypečenou šťávu přecedíme, dochutíme a zahustíme jíškou.

Ve všech třech případech nezapomeňte omáčku na závěr propasírovat přes husté síto, ať je krásně hladká.
Maso nakrájíme na kousky, případně obereme od kosti a podáváme k omáčce.
Jako příloha jsou nejčastější houskové knedlíky, ale výborně chutná také s těstovinami či bramborovými noky. 

A jak připravujete kuře na paprice vy? Máte své osvědčené fígle? Podělte se o ně s námi...

Dobrou chuť přeje