Vaření

Kuře na paprice a jak na něj

Kuře na paprice je mé oblíbené jídlo, na které mám živé vzpomínky ze základní školy. Ač se běžně jídlo ze školních jídelen příliš neopěvuje, naše kuchařky připravovaly to nejlepší kuře na paprice, jaké jsem kdy jedla. Když jsme byly s mou nejlepší kamarádkou asi v sedmé nebo osmé třídě (takže ve vývinu), pořádaly jsme při obědech svou soukromou soutěž. A to, která z nás spořádá k této pochoutce více houskových knedlíků. Běžně padala čísla od osmi do desíti...

Dnes je pochopitelně všechno jinak a deset knedlíků by se mi jednak nevešlo do žaludku a taky už nejsem ve vývinu :-). Mezi má oblíbená jídla patří ale dodnes.

Bohužel, spousta kuchařek považuje jakoukoliv dobře připravenou omáčku za něco, co je nad jejich síly. Opak je přitom pravdou a kuře na paprice vám zabere poměrně málo času a výsledek bude určitě uspokojivý.

Na "obyčejné" kuře na paprice si připravte tyto suroviny:
- kuřecí maso (můžete použít celé kuře, ze kterého poté oberete maso, kuřecí stehna či třeba stehenní řízky)
- asi 3 cibule
- sůl a pepř
- kuřecí vývar v kostce (2-3 kostky)
- sladkou papriku
- pálivou papriku
- smetanu či mléko
- hladkou mouku na zahuštění, máslo

Máte vše připraveno? Výborně! Nyní můžete pokračovat dokonce třemi způsoby.

Kuře na paprice - dušené
Tento způsob můžete využít především tehdy, když máte připraveny stehenní řízky či prsa.
Nakrájíme si cibulku na drobné kostičky, kuřecí maso na proužky či kostky. Na tuku zpěníme cibulku a po chvíli přihodíme i kuřecí maso. Společně orestujeme a přisypeme sladkou a pálivou papriku (té jen opravdu trošku). Dávejte pozor, paprika se smí restovat pouze chviličku, jinak by zhořkla.
Orestované maso zalijeme vodou tak, aby bylo všechno maso pod hladinou. Přidáme kuřecí vývar v kostce (záleží na naší chuti, pro začátek stačí dva, můžete ještě jeden přidat pro dochucení později). Maso dusíme doměkka.
Dochutíme solí, pepřem, popřípadě třetím vývarem z kostky. Přilijeme mléko či smetanu a zahustíme jíškou (klidně můžete použít i instantní).

Kuře na paprice - vařené
Kusy kuřete (křídla, stehna...) vložíme do velkého hrnce, spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření, kouskem zelené petrželové nati a solí. Uvaříme silný vývar. Výhodou tohoto způsobu přípravy je, že část vývaru můžete použít na polévku a druhou část právě jako základ omáčky.
Dvě cibule nakrájíme na drobné kostičky a podusíme na másle či jiném tuku. Přisypeme sladkou papriku a opět jen chviličku orestujeme. Přisypeme hladkou mouku, promícháme a zalijeme přecezeným vývarem. Dochutíme solí a pepřem.

Kuře na paprice - pečené
Kuřecí maso upečeme řádně posypané cibulí a sladkou paprikou, podlité větším množstvím vody. Všechnu chutnou vypečenou šťávu přecedíme, dochutíme a zahustíme jíškou.

Ve všech třech případech nezapomeňte omáčku na závěr propasírovat přes husté síto, ať je krásně hladká.
Maso nakrájíme na kousky, případně obereme od kosti a podáváme k omáčce.
Jako příloha jsou nejčastější houskové knedlíky, ale výborně chutná také s těstovinami či bramborovými noky. 

A jak připravujete kuře na paprice vy? Máte své osvědčené fígle? Podělte se o ně s námi...

Dobrou chuť přeje
 

   
27.01.2006 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [77] jithule [*]

    dělám ho dost často

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:29:01
  2. avatar
    [76] ivory [*]

    moc ho neděláme...

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:07:35
  3. avatar
    [75] hubajda [*]

    obcas ho udelam

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:04:32
  4. [74] jukl [*]

    dnes vařím

    superkarma: 0 06.04.2012, 04:36:46
  5. [73] lochny [*]

    Díky za recept,dnes vyzkouším.

    superkarma: 0 22.08.2006, 08:38:20
  6. avatar
    [69] Meander [*]

    Jupíí: Crtl + F5 a máš po paprikách

    superkarma: 0 30.01.2006, 15:56:11
  7. avatar
    [68] emma [*]

    jak slepice dvorku

    superkarma: 0 30.01.2006, 15:34:00
  8. avatar
    [67] Kelly [*]

    Kdo chce podávat omáčku ihned, měla by se opravdu vařit min. 15-20 minut ... během té doby se mouka řádně provaří a nedojde tak u citlivých jedinců k nepříjemným bolestivým problémům, kdy po krátkém převaření mouka ve střevech ještě pracuje a střeva "rozpíná". Pokud ji ale převaříme jen krátce, stačí nechat omáčku odležet ... Recept je bezva

    superkarma: 0 30.01.2006, 10:58:15
  9. [65] Sasa [*]

    sunnynka: v okamžiku kdy vedete rubriku , která je tu v magazínu oficielní (tedy není to soukromá komůrka), se domnívám, že jste nějak spjata s redakcí,. Já tedy opravdu nevím jak to poznat.... Mě je vcelku jedno, čí je to recept, to nejspíš nepoznám, ale podpis dole je "sunnynka", nebo se mýlím? A kuře na paprice jsem dělala dnes na oběd! Máme to rádi, ale je toho ve finále vždy nějak hodně!

    superkarma: 0 29.01.2006, 17:30:36
  10. avatar
    [64] sara.l [*]

    Já masox přidávám taky a nedávám cibuli,mouku povařím jenom chvilku,protože se mi nechce stát a míchat stejně jako Jájině... Nedávám teda klasický masox,ale zeleninový Wurzl a kuře dusím se zeleninou na pánvičce bez kůže...zeleninu rozmixuju tyčí a je to super. Holky,že vás to baví hádat se i na vaření,vždyť každá máme svůj styl...

    superkarma: 0 29.01.2006, 14:51:40
  11. avatar
    [62] Petronilka [*]

    Kuře na paprice máme rádi Ad nemyslná debata o zahušťování. Ať si každý zahušťuje podle svého uvážení a zvyku. To by taky sunnynka za chvíli mohla psát recepty stylem: Kupte si kuře, vyndejte jej z igelitového obalu. Pokud jste koupila kuře zmrazené, rozmražte jej, poté umyjte. Já myji ve vlažné vodě, máte-li ráda teplou, uymjte jej v ní a chcete-li studenou, ani ta nevadí.Poté vezměte sekáček, nůž, nůžky, nebo cokoliv jiného, čím porcujete kuře a rozporcujte.... Emmo, my nejsme tataři, nám stačí recept napsat, zahustíme si ho podle svého uvážení, nepotřebujeme k tomu instruktáž o deseti stranách!

    superkarma: 0 29.01.2006, 12:16:44
  12. avatar
    [61] sunnynka [*]

    Jupíí: je to opraveno, ty cibule. Nevím, proč se to nezobrazuje opravené

    superkarma: 0 29.01.2006, 11:45:42
  13. avatar
    [59] Jupíí [*]

    docela by mě zajímalo, proč jsou v receptu stále ještě, ty 3 papriky ,místo 3 cibulí, snad by to neměl být problém opravit. Za druhé provařovat mouku 15-20 minut jé základní kuchařské pravidlo. Sunny tam má ,přilijeme smetanu a pak zahustíme moukou , což je blbost. Nejdřív zahustit, provařita na závěr smetanu. A za třetí, dávat ke kuřecímu masu do omačky kuřecí masox je pěkný zvěrstvo. Opravdu tak do školní jidelny. Ale jinak kuře na paprice je bezva

    superkarma: 0 29.01.2006, 09:17:54
  14. avatar
    [58] Lilinka [*]

    breberka:

    superkarma: 0 28.01.2006, 19:57:05
  15. avatar
    [57] breberka [*]

    MMch, já mám kuře na paprice ráda a kdo ne, tak ať sem nelozí, nečte článek a nekazí mi apetit

    superkarma: 0 28.01.2006, 18:14:56
  16. avatar
    [56] breberka [*]

    Ježišmarjáááá, chováte se jako husy, co se perou o sousto.To tu vždycky musíte každý článek pitvořit a donekonečna polemizovat o tom, čí je to výtvor, kde má jakou chybu a pořád se do někoho strefovat. Myslela jsem, že se tu na ženě-in chodí lidi pobavit a trošku se odreagovat a né jen šťouchat, urážet a rozebírat jak dlouho vařit zátřepku

    superkarma: 0 28.01.2006, 18:13:34
  17. avatar
    [51] sunnynka [*]

    Sandy: myslíš, že delším dušením by se případný virus z masa vydusil?

    superkarma: 0 28.01.2006, 13:06:28
  18. avatar
    [48] sunnynka [*]

    Bobša: no asi tak

    superkarma: 0 28.01.2006, 12:34:23
  19. [47] tanecnice [*]

    Super! Ja ziji ve Francii,a uz dlouho se chystam,ze se pustim do ceskych receptu A kure na paprice,nam nam nam

    superkarma: 0 28.01.2006, 12:34:02
  20. avatar
    [46] Bobša [*]

    Myslím si, že už tady bylo řečeno mnohé. Provařit nejméně 15 minut jakékoliv zahušťování pokrmu moukou je základní pravidlo veřejného stravování a učí se to profici (i když jsem viděla, že to ne vždy dodržují) V normálních kuchařkách pro domácnost jsem se receptech tímto tak direktivně nepotkala (ale je pravda, že už jsem chvíli žádnou kuchařku nečetla ) Ale myslím si, že stejně nikdo nezahustí pokrm moukou, zásmažkou, záklechtkou atd. a omáčku nebo polévku odstaví. Vždy ji přivede zpátky do varu a chvíli nechá provařit. Ono něco jiného je, když se provařují čtyři porce a nebo 100 porcí A co se týká kuřete, vepřového, krůtího, slepice na paprice, tak když dáte 5 kuchařkám naprosto stejné suroviny, tak vám z toho každá uvěří něco jiného byť pravděpodobnost, že se chuťově budou blížit je veliká - vždyť je to skoro národní jídlo a dá se uvařit ve velikém i chudobném stylu (byla to vždycky pochoutka před výplatou, když peníze došly a vařila jsem to z drobů )

    superkarma: 0 28.01.2006, 12:26:43
  21. avatar
    [45] sunnynka [*]

    Sasa: a ještě k tomu vykání - máš pocit, že můj nick je napsaný modrou barvou?

    superkarma: 0 28.01.2006, 11:45:41
  22. avatar
    [44] sunnynka [*]

    Sasa: nevím co řešíš. Recepty vycházející jako recept dne jsou dílem čtenářek, pod těmi podepsaná nejsem. V pátečních článcích píšu jak dané jídlo vařím já, ale recepty nejsou MÉ, ale z různých zdrojů, podle kterých vařím (takže opět od místních čtenářek, z knížek, televize, netu...). A nepotřebuju se nikomu, tím spíše ne emmě, omlouvat z toho jak vařím či nevařím dlouho mouku v omáčce, tím spíše, když o tom není v článku ANI SLOVO

    superkarma: 0 28.01.2006, 11:41:11
  23. avatar
    [43] sunnynka [*]

    Sasa:

    superkarma: 0 28.01.2006, 11:34:13
  24. [42] Sasa [*]

    sunnynka: proč proboha nikdy nedokážete přijmout kritiku. Pod receptem jste podepsaná, tedy za něj ručíte....A nebo se mýlím a vy prostě jen něco opíšete a hotovo? (Vykám záměrně, jste přeci člen redakce, ne?)

    superkarma: 0 28.01.2006, 11:02:20
  25. avatar
    [41] giorgina [*]

    Pořád tam hledám ty tři papriky co jsou na rozpisu a cibule nikde.Jinak si nedovedu představit neprovařit mouku alespon 15 minut u každé omáčky.Jsem asi ze staré školy ale ten masox nebo kuřecí vývar v kosce mi tam vůbec nesedí.To musí zkazit tu správnou chuť jaká má být.Nebo ne?

    superkarma: 0 27.01.2006, 22:10:22
  26. avatar
    [40] sunnynka [*]

    emma: žádný z receptů, které čteš nejsou MÉ recepty, ale recepty čtenářek nebo převzaté z kuchařských knih

    superkarma: 0 27.01.2006, 21:16:25
  27. avatar
    [39] Mici [*]

    pardon, nechtěla jsem napsat masox, ale kuř. vývar v kostce

    superkarma: 0 27.01.2006, 17:06:55
  28. avatar
    [38] Mici [*]

    Taky se řadím k těm, kteří mouku alespoň 15 minut nechávají povařit, někdy i déle A co se masoxu týče - tak na 4 porce dávám max. 1 kostku - někdy třeba jen půl kostky, pochopitelně podle potřeby dochucuji solí nebo trochou maggi.

    superkarma: 0 27.01.2006, 17:05:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] emma [*]

    sunnynka: já nepolemizuji, jestli zrovna teď a tady píšeš "jezte syrovou mouku". ale už jsem si tohoto "nedostatku" všimla u vícero tvých receptů... a mě je to fuk, nepotřebuju se tady s tebou handrkovat, jestli někde něco píšou nebo ne, nebo jestli tvoje babička to tayk tak dělá a instantní jíška je samozřejmě úplně o něčem jiném...

    superkarma: 0 27.01.2006, 16:05:49
  2. avatar
    [36] petul [*]

    U nás v rodině všechny ženský taky provařují omáčku min. 15 minut. A já to dělám stejně Jinak kuře na paprice jsem nikdy nedělala, protože jsem nevěděla jak přesně na to, ale teď mám mustr, tak hurá na to

    superkarma: 0 27.01.2006, 16:05:25
  3. avatar
    [34] Markýza [*]

    nechám odtáhni

    superkarma: 0 27.01.2006, 14:46:48
  4. avatar
    [33] Markýza [*]

    já provařuju mouku po zahuštění záklechtkou dvacet minut. i instantní jíšku nachám povařit aspoň pět minut a jeden tip, když nechceš, aby ti paprika na cibulce zhořkla, otáhni před nasypáním hrnec z ohně a nech trochu vychladnout, pak nasyp papriku, dej zpět na oheň a nech malinko zpěnit. Pak přidej maso. a ještě jedu radu, když děláš kuře na paprice (ale výborné je to i z plecka) dušené, tak ho nezalívej hned vodou, ale nech chvilku podusit ve vlastní šťávě - jako guláš, je to pak chuťově mnohem lepši

    superkarma: 0 27.01.2006, 14:45:53
  5. avatar
    [32] Ladia [*]

    Nač kuřecí vývar v kostce? Kuře přece dusíme, vaříme nebo pečeme, takže šťáva už je kuřecím výcucem

    superkarma: 0 27.01.2006, 14:40:11
  6. avatar
    [31] Meander [*]

    Od té doby, co se prodává instantní jíška, můj život je veselejší

    superkarma: 0 27.01.2006, 14:35:24
  7. avatar
    [30] sunnynka [*]

    Žížala: vím co všude píšou Ale já nepíšu opak . Instantní jíšku třeba stačí povařit minutu. Většinou když zahustíš, tak to ještě chvíli na té plotýnce necháš a hned to nedostavíš, ale abych si stopovala dvacet minut a ani o chlup míň Tohle fakt asi dělá málokdo....navíc, jak už jsem psala, nepíšu zamíchat mouku a odstavit....každý si to udělá podle sebe

    superkarma: 0 27.01.2006, 13:08:20
  8. avatar
    [29] Žížala [*]

    Sunnynko emma má recht. Schválně jsem teď na netu vyjela pár kuchařských profi rad ohledně zahušťování a všude to píšou jako základní kuchařskou věc - aspoň 10-15 vařit . Je fakt že to emma nenapsala moc kulantně, ale nechat se poučit nikdy nezaškodí

    superkarma: 0 27.01.2006, 13:00:21
  9. avatar
    [28] sunnynka [*]

    a ještě k té jíšce... ani u jedné varianty přípravy není napsané nasypeme mouku a ihned podáváme...takže každý má možnost povařit si mouku či instatní jíšku tak dlouho, jak chce

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:55:37
  10. avatar
    [27] sunnynka [*]

    tyrkys: Bridgetj: Žížala: taky střídám klasickou jíšku s tou instatní...jak se mi chce.... Kekka: ono hodně záleží na chuti každého, někdo nedává vůbec, někdo si tam hodí kostky i čtyři . A taky záleží na tom, kolik toho jídla připravuješ. Když děláš kuře vařené, a ještě máš část vývaru na polévku, část na základ omáčky, tak dva bujony nejsou zas tak moc

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:51:52
  11. avatar
    [26] ještěrka.ehp [*]

    U nás se taky vždycky mouka zavařovala alespoň 20 min

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:49:05
  12. avatar
    [25] Žížala [*]

    Já mouku zavařuju, doma jsme vždycky zahustili a pak ještě aspoň čtvrt hodinky povařili . Ale vím že nekdo nezavařuje tak už se nad tím ani nepozastavuju Jde asi o zvyk chuti, mě osobně nezavařená přijde divná.

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:34:16
  13. avatar
    [23] tyrkys [*]

    sunnynka: taky nikdy tak dlouho mouku nezavařuji. Ani nikdo, koho znám . A těžký žaludek, ani pachuť syrové mouky jsem nepocítila . Za recepty díky, zkusím to. Myslela jsem, že je to složitější.

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:23:15
  14. avatar
    [22] Kekka [*]

    emma: souhlas, zvlášť, když to chceš dát dětem. V masoxu je přece glutaman sodný, ne?

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:23:08
  15. avatar
    [21] sunnynka [*]

    jinak, taky používám většinou maso bez kůže, když peču, tak s kůží

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:06:51
  16. avatar
    [20] sunnynka [*]

    emma: moje články nejsou odborné ani "skoro odborné"...seznamuju čtenářky s tím, jak daný recept připravuju já nebo další čtenářky, které k tomu mají co říct. A opravdu neznám nikoho kdo vaří mouku v omáčce 20 minut, ani mou babičku, která tyhle věci bere obzvláště pečlivě a poctivě...a když jsem si na netu vyjela x receptů na různé úpravy kuřete na paprice, tak ani tady mouku v omáčce nevaří dvacet minut

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:05:22
  17. avatar
    [19] Žábina [*]

    Xym: taky to tak udělám s těma smetanama

    superkarma: 0 27.01.2006, 12:02:39
  18. avatar
    [18] sunnynka [*]

    za ty papriky se omlouvám, měly to být cibule a ani po kontrole receptu jsem si toho nevšimnula

    superkarma: 0 27.01.2006, 11:59:21
  19. avatar
    [17] emma [*]

    1) myslím, že rvát do kuřete na paprice 3(!) kostky masoxu, je naprosto zbytečné a dost chemické 2) sunny, prosím, mohla by sis konečně už prostudovat nějakou odbornou literaturu (třeba velmi obsáhlé Receptury teplých pokrmů - klidně ti je půjčím ), a tím si potvrdit (když mi to pořád nechceš věřit), že mouka v jakékoliv podobně (takže i jíška) se musí vařit minimálně 20 minut? ať si to doma každý dělá, jak chce, když mu nevadí pachuť syrové mouky v omáčce nebo její těžkost na žaludek, ale myslím, že "skoro odborné" stránky by se takovýchto chyb měly vyvrovat...

    superkarma: 0 27.01.2006, 11:54:05
  20. avatar
    [16] *daisy* [*]

    Xym: kdyz jsem cetla poprve "ale pouzitia kociek"...asociovalo se mi kočiek (slovensky umim docela obstojne, doufam, ale proste mi ty mačky hned nedocvakly ) Do kurete na paprice taky nedavame papriku, akorat tu susenou mletou Ale spatny to byt nemusi (ovsem ta nase je stejne nejlepsi - delame prakticky stejnou tu dusenou verzi)

    superkarma: 0 27.01.2006, 11:12:15
  21. avatar
    [15] ještěrka.ehp [*]

    slepici na paprice sem dělala jenom jednou, zahušťovala jsem jemně (kvůli dietě) a místo smetany jsem dala jogurt (ze stejných důvodů) - byl to hroznej blaf, nedalo se to jíst

    superkarma: 0 27.01.2006, 11:09:34
  22. avatar
    [14] Clerenc [*]

    Ja delam kure v papinaku a zahustuju lzici polohrube mouky rozmichane v kelimku s kysanou smetanou

    superkarma: 0 27.01.2006, 11:06:25
  23. avatar
    [11] Kayty [*]

    Dělám kuře na paprice podle posledního receptu (pečené). Ještě přidávám kromě cibule a papriky bobkový list, nové koření a celý pepř. Po upečení šťávu přecedím, zaleju smetanou a zahustím moukou rozmíchanou v mléce. Pak osolit, osladit a okyselit citronem. Ještě domácí knedlíček a je to

    superkarma: 0 27.01.2006, 10:39:21
  24. avatar
    [9] lenoška [*]

    tak vařenou kůži z kuřete miluje můj nejmenší a odmala tomu říká pupínkový maso

    superkarma: 0 27.01.2006, 09:37:20
  25. avatar
    [8] Žábina [*]

    díky, zrovn nedávno jsem na vaření sháněla recept

    superkarma: 0 27.01.2006, 09:11:52
  26. avatar
    [7] Kekka [*]

    Já taky raději kuře, ale chlapi vyžadují slepici.

    superkarma: 0 27.01.2006, 08:17:05
  27. avatar
    [4] Žížala [*]

    Tento týden bylo na Primě ve škole vaření "krůtí na paprice"...že by inspirace ? Jinak ho miluju taky, o víkendu bude, pro mě s knedlíkem, pro v rámci povánoční dietky s těstovinami

    superkarma: 0 27.01.2006, 06:27:55
  28. avatar
    [3] Týna [*]

    nepochopila jsem na co jsou třeba tři papriky, které jsou nahoře v receptu... já používám jen papriku - koření... a taky dělám bez kůže... s ní by mi to nikdo doma nejedl...

    superkarma: 0 27.01.2006, 02:03:57
  29. avatar
    [2] Irka1 [*]

    Lubar: ufff....na kuzi jsem uz zapomnela, az se mi udelalo spatne pri te predstave .... delam to jen z cisteho masa.

    superkarma: 0 27.01.2006, 01:21:42
  30. avatar
    [1] Lubar [*]

    Na kuřeti na paprice mi skutečně hodně vadí ta "rozblemclá" kůže, takže jsem si recept inovovala ... Dělám kuře na paprice z kuřecích stehýnek, které předtím osolené zprudka ogriluji (ale ne do hotova), takže kůrka je křupavá. Vedle si udělám základ z cibule a papriky, pak do toho přidám kuře, zaliji zakysanou smetanou s trochou vody a přidám nadrobno nakrájené rajče ... a pak dám péct do trouby, kuře není úplně potopené, tak z půlky. Když kuře změkne, tak ho vyndám a dodělám omáčku dle chuti ...

    superkarma: 0 27.01.2006, 01:12:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme