Vaření

Kupuji chleba za 40 korun

Zásoby potravin v našich obchodních řetězcích jsou nepřeberné. Člověk si může koupit prakticky cokoliv. Mořskými plody počínaje, švýcarskou čokoládou konče. Zaměřme se ale na potraviny základní. Chleba, mléko, máslo, sýry…

chleba

Nesnáším nákupy v obřích hypermarketech, neumím nakupovat tzv. do zásoby. Přeplněné nákupní vozíky ve mně vyvolávají pocit blížící se třetí světové války. Proboha, lidi, copak tohle všechno zkonzumujete?

Neumím nakupovat levné potraviny, a to nejsem nijak bohatá. Zcela zásadně souhlasím se rčením: Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Myslím, že toto rčení se netýká jenom průmyslového zboží a jiného spotřebního materiálu, ale také potravin.

Chleba

Kousek od naší ulice se nachází prodejna potravin jistého obchodního řetězce, kam chodí téměř celé Vinohrady. Chleba tam dostanete za cca 24 korun. Tedy ten „obyčejný“. Kousek dál se nachází farmářská prodejna, kde prodávají chleba za 40 korun.
„To ať si strčí někam,“ slyšíte slova kolemjdoucích.
Já do této prodejny vejdu a ten vynikající, voňavý domácí chleba, který mi vydrží i týden čerstvý (protože jsme sami dva), koupím.
Vzápětí mi manžel vyčte, že jsem koupila chleba za 40 korun. Jde a příště vezme ten za 24 korun. Je bez chuti a bez vůně, druhý den už je tvrdý, a pokud ho nesníme třetí den, tak zplesniví. Vyhazujeme ho po celých půlkách. Když to tak propočítám, vyjde o hodně dráž než ten o téměř dvacet korun dražší.

Mléko

Velká akce! Trvanlivé mléko v prapodivném balení za 9 korun. Od kamaráda pracujícího v potravinovém průmyslu se dozvídám, že je to vlastně jen voda a prášek. Naše sousedka jich koupila hned celé balení, a pak si mi stěžovala, že to vylívala všechno do záchodu. Ani těsto jí z toho nenakynulo, trvanlivost trvala zhruba pět dní, šestý den mléko zhořklo a nedalo se pít. Jedno z nich prý dokonce nešlo ani dostat z krabice (smetanou to nebylo). Řekla jsem jí, že když se chce napít dobrého mléka, tak ať příště nekupuje litry vody s práškem, a místo celého plata si koupí jen dvě láhve a kvalitní. Za pár dní už se mnou cupitala k farmáři.

Sýr

Jak známo, eidam není sýr. Je to náhražka, která nemá se sýrem absolutně nic společného. Přesto se u nás v lednici opět objevil. Prý na smažení dobrý. Na talíři chutnal jako guma a zle nám bylo celou noc. Pamatuji eidam, který byl sýr.

Brambory

Bereme si brambory od táty, který je pěstuje. Chuťově jsou vynikající. Ale chápu, ne každý má tu možnost, a musí brambory kupovat. Jsme hodně bramboroví, a tak se stalo, že proviant došel a my museli také do obchodu. Uznávám, že jsme trefili na chuťově dobré brambory, ale to bylo tím, že jsme je nakupovali u dobrého prodejce. Existují totiž i tací, včetně obchodních řetězců, kteří vám bez mrknutí oka prodají brambory krmné, zato velmi, velmi levné. Ne, díky, ani „za prase“.

...

A tak bych mohla pokračovat donekonečna. Kvantita potravin u nás převyšuje kvalitu. Naše země je známá jako odpaliště nekvalitních surovin. A my je kupujeme. Kupujeme jablíčka z dovozu a naše hnijí, kupujeme mléko z dovozu a naše vylívají farmáři do kanálu, kupujeme brambory z dovozu a naše české brambory se zakopávají.

Jak je možné, že to došlo tak daleko? Dá se s tím vůbec ještě něco dělat? Co mají dělat lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě? Musí si kazit žaludky levnými a nekvalitními potravinami?

Je to téma velmi složité, sama se do této debaty nepustím, děkuji za vaši pomoc a vaše komentáře.

Téma dnešního dne: Potraviny – kvantita versus kvalita

  • Jaký je váš názor na kvalitu potravin v našich obchodních řetězcích?
  • A co potraviny u vietnamských prodavačů?
  • Máte špatné zkušenosti s trvanlivostí a kvalitou?
  • Kupujete do zásoby?
  • Pěstujete si nějaké vlastní suroviny?
  • Cítíte ten znatelný chuťový rozdíl?
  • Co říkáte na biopotraviny?
  • Co říkáte na neustále zdražování potravin, je úměrné kvalitě?
  • Vaříte i „podle peněženky“?

Vše o potravinách, vaše příběhy, názory a komentáře pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Jedna z pisatelek obdrží dárek: Dvě knihy kuchařek. Nahlédla jsem do nich, nejsou špatné :)

knihy

   
25.01.2012 - Vaření - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [53] hubajda [*]

    superSml67

    superkarma: 0 11.09.2012, 22:11:49
  2. [52] jithule [*]

    v supermarketu nakupuji a jsem spokojena

    superkarma: 0 02.04.2012, 17:03:02
  3. [51] Lydia001 [*]

    Myslím si, že je třeba vybírat a nekupovat ty nejlevnější potraviny!

    superkarma: 0 06.03.2012, 23:27:08
  4. [50] free [*]

    Mám pekárnu.  Dřív jsem pekla jenom bezlepkově pro syna a manžela.  Teď už peču i lepkový pro sebe a dceru.

    superkarma: 0 05.03.2012, 21:20:18
  5. [49] denisa23 [*]

    Chleba je u nás dobrý a velký výběr.Kupuji ho skoro denně,jsme 4 osoby,takže 40 kč bych nedala.

    superkarma: 0 19.02.2012, 18:45:01
  6. avatar
    [48] Jeliska [*]

    Zdejší pekárna peče dobře i cena je přiměřená. U vietnamského prodavače bych nic nekoupila - chleba chodí nakupovat k nám do HM - naskládá ho nebalený do vozíku (před tím tam třeba někdo vezl brambory a zeleninu).

    superkarma: 0 15.02.2012, 11:53:05
  7. [47] FAXÍK [*]

    je určitě lepší za kvalitu a lepší chuť si připlatit

    taky chápu rodinu s více dětma, žijící z mateřské a jednoho platu, že si nemůže kupovat chleba za 40 kč, který mají na jeden den

    superkarma: 0 05.02.2012, 10:37:26
  8. avatar
    [46] honzik101 [*]

    já mám chleba moc ráda a chci si ho vychutnat, takže kupuji také dražší, nahoru už nepotřebuji žádný salám jen namazat máslem a osolit, mňam

    superkarma: 0 04.02.2012, 19:44:34
  9. avatar
    [45] jikra [*]

    Suzanne — #41 To máš taky velkou pravdu SuzanneSml22. Ale určitě je lepší když to všechno ještě nepřiživuješ. A taky na druhou stranu - jíst jídlo který je tak opravdově dobrý přece není žádnej stres.Sml58  On je mezi tím poctivým a nepoctivým opravdu tak propastný rozdíl....mmmm

    superkarma: 0 26.01.2012, 00:06:05
  10. avatar
    [44] denkas [*]

    Když sme bydleli na Praze východ,tak tam měli benešovský chleba a ten byl!!!Moooc dobrej.Když sme se přestěhovali,tak sem si dlouho tady na chleba nemohla zvyknout.

    superkarma: 0 25.01.2012, 23:50:17
  11. avatar
    [43] denkas [*]

    Alexandra Stušková — #15 Naproti rozhlasu?Nebyla tam cukrárna? Už sem tam hrozně dlouho nebyla Sml22

    superkarma: 0 25.01.2012, 23:45:21
  12. avatar
    [42] risina [*]

    Suzanne — #41 Sml22Sml67Sml22 Máš pravdu, stresem a strachem si člověk ublíží asi stejěn jako nezdravou stravou.

    superkarma: 0 25.01.2012, 21:37:44
  13. avatar
    [41] Suzanne [*]

    jikra — #34 Hele, ty strašákuSml30 Prostě BUDE mít vysoký TK, prostě BUDE mít dnu, protože ty to tak vidíš. Zrovna vysoký tlak a cholesterol mají tolik příčin, až by ti šly oči kolem. Proč měli naši prarodiče tyhle choroby? Jedli náhražky? Netvrdím, že by člověk měl jíst samé blafy, ale úzkostlivost velmi souvisí se špatným zdravotním stavem. Fakt, nejhorší smrt je z vyděšeníSml24 Sml22

    1. na komentář reaguje risina — #42
    2. na komentář reaguje jikra — #45
    superkarma: 1 25.01.2012, 21:26:20
  14. [40] avorecuka [*]

    spokojená celkem ano  jezdím jen na velký nákup  jednou za měsíc   čtu etikety  pečivo v řetězcích nenakupuji  jen občas čerstvé z pekárny  jinak  chleba  nakupuji v malé prodejně menší pekárny  a sýry si taky vybírám takové , které vím, že nejdou našidit nekupuji kvantitu ale kvalitu jak říkám je nutné číst etikety  jediné co mně mrzí  že třeba v kauflandu  nemají  místo se zbožím třeba pro diabetiky tam se musí  pracně  probírat  mezi zbožím jestli náhodou něco najdu a vím ,že nejsem sama

    superkarma: 0 25.01.2012, 20:11:59
  15. [39] Misulek1 [*]

    Diky za typ na tu pekárnu na Vinohradech, brzy se pro ten chleba stavím. Ráda si připlatím za kvalitu.

    superkarma: 0 25.01.2012, 18:03:38
  16. avatar
    [38] Marbulka [*]

    Lukáš Čejka — #27 Sml52Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 25.01.2012, 17:34:23
  17. [37] Rikina [*]

    U chleba taky záleží na tom, jak velikej bochník to je.Sml80 Třeba je za 40 dvoukilovej. Sml57 Mně teda plně vyhovuje i chleba ze supermarketů, a jelikož jsem sama, tak ho prostě nekupuju velkej bochník, abych pak nemusela půlku vyhodit. Mléko k životu nepotřebuju, vůbec netuším, jestli jsem za poslední dva roky nějaké kupovala, asi ne. Eidam mi taky přijde nezávadnej, pokud je to skutečně eidam, a ne imitace sýra z rostlinných tuků, ale to je na něm napsané. Jo, ráda si koupím francouzský nebo holandský sýr, občas, když je příležitost. Ovoce a zelenina se taky nedá koupit do zásoby, tak beru, co je. Když je trh, nakoupím tam, když není trh, tak v prodejně obchodního řetězce, valný rozdíl v tom nevidím. Nic mě přece nenutí si tu zeleninu vzít, pokud se mi nějak od pohledu nelíbí, a potom doma nadávat. Sml57 Patrně mám, jak se říká, kachní žaludek, nepamatuju, že by mi bylo z jídla špatně. Sml80

    superkarma: 2 25.01.2012, 15:12:28
  18. avatar
    [36] wich [*]

    Midsummer — #32 Sml22 Co se odkyselování organismu týče, nějakou literaturu jsem o tom načetla a co mi z toho vyšlo, že více méně jím hlavně odkyselující potraviny. Ale nevím, bůh ví, jestli to zase není jen další trend, jako byly různé diety podle krevních skupin, dělená strava a teď tu máme odkyselování Sml30

    superkarma: 0 25.01.2012, 12:59:32
  19. avatar
    [35] jikra [*]

    Midsummer....    To je tvoje na tom obrázku?Sml16

    superkarma: 0 25.01.2012, 12:46:47
  20. avatar
    [34] jikra [*]

    Ještě bych chtěla dodat, že to když někdo říká že mu po běžném jídle bůhvíjakého původu nic není a je zdráv, tak to může poznat o pár let později. To všechno se sčítá! Teprv v pozdějším věku může srovnávat s vrstevníky kteří si na stravování dávali víc záležet. Bude mít vysoký tlak, Dnu, vysoký cholesterol, a to je teprv začátek nemocí které přijdou posléze, jestli se jich dožije. A je víc než jisté že toto je z 90% způsobeno špatným stravováním a můžete se tomu vyhnout jedině už v mladším věku kvalitním jídlem kde je dostatek živin a vitamínů a ne semletýma pilinama. A to platí i pro zvířata. Když zvířeti vypoví ledviny třeba z přesolených jídel-třeba levných uzenin, víte kolik vás pak bude stát za pár let veterinář? Dyť je to nad slunce jasnější!

    1. na komentář reaguje Suzanne — #41
    superkarma: 0 25.01.2012, 12:43:18
  21. avatar
    [33] ajjana [*]

    átéčko — #22 blbost..

    superkarma: 1 25.01.2012, 12:38:28
  22. avatar
    [32] Midsummer [*]

    wich — #30 Upřímně řečeno, sředomořskou i já považuji za jeden z nejlepších způsobů stravování v současné době a s ohedem na dostupnost potravin. Fakt je, že přítel Řek, který se tak stravuje, samozřejmě celý život, by mohl děĺat reklamu na super zdraví, vzhled a postavu. Ale oni to mají v genech - jsou to přeci potomci olympských bohů a spartánských válečníků Sml57

    1. na komentář reaguje wich — #36
    superkarma: 0 25.01.2012, 12:28:53
  23. avatar
    [31] jikra [*]

    Složení výrobku čtu, lezu v krámě pod světlo abych na to viděla. Když se trošku vyznáte tak si to co tam výrobci ve složení stojí, dokážete představit. Oni tam totiš musí napsat pravdu, ale dokážou to napsat hodně šikovně, nebo hodně malé. Co nedokážu přečíst to nekoupím. Mám už své potraviny vytipované. Mléko kupuju "mlekozfarmy.cz" které k nám v Praze 6 jezdí, nebo Biomlíko. Jsou srovnatelné. Pečivo jím pečivo, které mi zas kupuje přítel v okolí Prahy v jednom krámě. Nejsem moc masová tak vám tohle nepovím, ale tohle jistí zas přítel, kterej si taky radši zajede tam kde ví co kupuje. Akorát mě štve s uzeninama. Ty já bych nepozřela, krom občas pěkné Anglické, nebo 3unky od kosti kterou u nás v sámošce mají dobrou, NEKŘEHČENOU! Do hypermarketu chodíme jen pro základní potraviny jako kafe hajzlpapír drogerie, kocourům Darlink nebo Kitekat, pejsce taky. Papáníčko jim kupuju i v DM drogerii které je tam levné ale od pohledu i vůně kvalitní a můžou se po tom utlouct. Neznačkové. Jinak kupujem na Farmářských a třeba rajče v zimě bych nepozřela. Jo a na na etikety s s označením "vyrobeno v EU" jsem alergická a bleju jen to vidím.

    superkarma: 0 25.01.2012, 12:17:03

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] wich [*]

    Midsummer — #25 Netuším, jestli frčí, ale stravuje se takhle přítel (pochází ze země ve Středomoří), takže se takhle přirozeně stravuju taky. Vyjde nás jídlo na pár eur, jsme zdraví, nejsme tlustí a hlavně si pochutnáme. Nemocná jsem nebyla ani nepamatuju Sml67 a to tu fučí o 106 a prší skoro denně.

    1. na komentář reaguje Midsummer — #32
    superkarma: 0 25.01.2012, 12:11:11
  2. avatar
    [29] řinka [*]

    átéčko — #22 Tak to budu oponovat náš ne.Sní všechno.Baští i citrus,okurky,rajčata, papriky dokonce i jahody ale je fakt,že jen ze zahrádkySml30Granule mu nedělají problém žádné ani konzervy.No doma mu říkáme ,,Živá Popelnice"Sml79

    superkarma: 0 25.01.2012, 12:06:18
  3. avatar
    [28] enka1 [*]

    Lukáš Čejka — #27 Sml52

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:40:13
  4. avatar
    [27] Lukáš Čejka [*]

    s tema bramborama tomu nerozumim  preci:

    brambory dostane prasatko a prasatko pak dostane Lukas, tak proc se mam starat o kvalitu brambor Sml80 Sml54

    1. na komentář reaguje enka1 — #28
    2. na komentář reaguje Marbulka — #38
    superkarma: 0 25.01.2012, 11:39:08
  5. [26] cilani [*]

    átéčko — #22 Sml23 každý skutečně ne. Mám pesana, co přechod na nové zvládne naprosto v pohodě a druhý se z toho totálně vy... z podoby.

    enka1 — #21 Na nové granule se má pes zvykat pozvolna přidáváním nových do starých.

    ToraToraTora — #19 já ten rozdíl nepoznám a navíc mi ta kaše s krabičákem chutnáSml80

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:25:56
  6. avatar
    [25] Midsummer [*]

    wich — #20 "středomořská" patří mezi ty co zrovna frčí. Tady jedna z mnoha zkušeností:

    www.varimezdrave.cz/slazeni-bez-prekyseleni-organismu

    1. na komentář reaguje wich — #30
    superkarma: 0 25.01.2012, 11:23:33
  7. avatar
    [24] enka1 [*]

    átéčko — #22 Sml16jenže z těch šuntových ji neměl ani když na ně  přešel z vařený stravy

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:10:12
  8. avatar
    [23] átéčko [*]

    Já kupuji u nás v pekárně chleba za 24. Sýr si koupím dražší, ale jen na chuť. Nejím salámy, ale neohrnuji nad ničím nos.

    superkarma: 0 25.01.2012, 11:07:18
  9. avatar
    [22] átéčko [*]

    enka1 — #21 KAŽDÝ pes má sračku z KAŽDÝCH nových granulíSml22

    1. na komentář reaguje enka1 — #24
    2. na komentář reaguje cilani — #26
    3. na komentář reaguje řinka — #29
    4. na komentář reaguje ajjana — #33
    superkarma: 0 25.01.2012, 11:04:43
  10. avatar
    [21] enka1 [*]

    cilani — #18 My jen jednou koupili granule jedné super značky z reklam, naštěstí jen kilové balení, a pes chudák taky podělal kde co a se "šuntovými " nebyl léta problémSml80

    1. na komentář reaguje átéčko — #22
    2. na komentář reaguje cilani — #26
    superkarma: 0 25.01.2012, 10:45:07
  11. avatar
    [20] wich [*]

    Stravujeme se středomořskou "dietou" a jsme jen dva, takže jídlo nás stojí poměrně málo Sml22 Zeleninu míchám do salátů, k tomu bagetku, často jíme těstoviny, ryby, luštěniny, dobré sýry. To nestojí skoro nic. Vůbec nekupujeme x druhů pečiva, vepřové a hovězí maso, majonézové saláty, čokoládičky, sušenky apod. - to jsou věci, za které se utratí nejvíc a tělu nic dobrého nedají Sml68

    Hlídám si země původu, vajíčka si taky radši koupím od "sportujících" slepic v malých baleních, než těch v halách, protože spotřebuju jedno vejce týdně. Pravda je, že v ČR je jídlo opravdu drahé a málo kvalitní. Z nařízení EU je povoleno vozit do zemí Východní Evropy to, co by si Belgičan, Nizozemec, Němec... nedal Sml22

    1. na komentář reaguje Midsummer — #25
    superkarma: 0 25.01.2012, 10:37:18
  12. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    V týdnu vezmu ve večerce pár kousků, co momentálně doma docházejí a jednou za týden se musí nakoupit holt velký koš. Ale mám to štěstí, že v ulici máme fajnového řezníka, zelináře, sýrový obchůdek, takže v marketu nakoupím jen to základní a těžké, bo jedu autem. V létě pak zeleninu a ovoce máme ze zahrádky, od našich, nebo, co člověk uloví v přírodě a to jsem nejšťastnější.Sml16

    Jenom bych ráda vyvrátila omyl, že je jedno, jaké mléko použiji při vaření. Krabice nekupuji nikdy, kdyžtak čerstvé chlazené, ale když koupím u farmáře, tak i z palačinek či brkaše poznám zřetelně, že to je kvalitní mléko. je to znát a to tak, že mne ty peníze nemrzí. Koupím u farmáře mléko i tvaroh. Udělám palačinky, naplním slazeným tvarohem a nechám je do druhého dne, aby byly studené....to je můj fetiš, moje závislost. Nic tak lahodného s krabicákem a tvarohem za 9,- nelze vytvořit.

    1. na komentář reaguje cilani — #26
    superkarma: 0 25.01.2012, 10:33:13
  13. [18] cilani [*]

    Kupuju mlíko v krabici, protože do bramborové kaše, na krupici a palačinky mi to fakt stačí. Chleba kupuju výjimečně a nejlepší je tak den - dva starý - na topinky s česnekemSml29. S eidamem taky problém nemám, zrovna dneska bude smažák, už se na to mooc těším. Jiné sýry skoro nejím, nějak mě neberou. Česnek mám od dědy a jinak kupuju i s bramborama český v takové malé prodejničce, když teda mají otevřeno. Ovoce a zeleninu jím minimálně, nějak mě nebere - jedině tak papriku a rajče do naší verze číny Sml24.

    kareta — #9 můj pes, když jedl šunty granule, málokdy měl průjmy. Co jsme přešli na Brit (ne že by to byl zázrak, ale prý je o něco kvalitnější), nedostává vůbec maso - zadělá pak celou obyvačku, když to nemůže vydržet. I když možná by to tak měl i na těch levných, protože zbylí dva pesani (3 roky a 10 let) jsou jak kyseliny a sežerou vše, ať se to hýbe nebo ne... Sml80

    1. na komentář reaguje enka1 — #21
    superkarma: 0 25.01.2012, 10:23:04
  14. avatar
    [17] Tina5 [*]

    evelyn — #14 Přidávám se k tobě, jedna z těch zákaznic s přetékajícím košem v hypersuper jsem i jáSml15 abych nemusela moc často, navíc máme větší rodinu, tak se to nasčítá, ale zas jezdím jednou za čas..Sml16

    superkarma: 0 25.01.2012, 10:21:55
  15. avatar
    [16] ondrasek74 [*]

    Tak já za chleba dávám i 60-80Kč v dospělosti mi byla zjištěna celiakie a bezlepkové pečivo je příšerně drahé. Někdy si ho peču i sama ale kilo mouky 1kg za 99kč no sranda. Zeleninu mám od rodičů, když to nezničí povodeň a mléko pro jistotu nepiju. Sýry kupuju v Polsku ve velkém, kde jsou výborné a nesrovnatelně levnější než u nás.

    superkarma: 0 25.01.2012, 09:47:20
  16. [15] Alexandra Stušková [*]

    Lanolinka — #12 Přímo naproti Českého rozhlasu. Je tam otevřena asi teprve tři měsíce.  Sml16

    1. na komentář reaguje denkas — #43
    superkarma: 0 25.01.2012, 09:41:49
  17. avatar
    [14] evelyn [*]

    Mozna, ze v tom supermarketu vypadam jak kdyby mela prijit treti svetova, ale nakupuju desne nerada, takze se to snazim skrouhnout na dlouhe intervaly mezi, tim padem jsou nakupy vetsi. Spoustu veci (vcetne chleba) narvu do mrazaku a mam klid. Mleko zadne trvanlive tady ani nemameSml80

    1. na komentář reaguje Tina5 — #17
    superkarma: 0 25.01.2012, 09:03:26
  18. avatar
    [13] Dante Alighieri [*]

    Já vybírám chleba tak, že do něj píchnu, jestli je měkkej. Sml54 Ale vážně, nešetřím spíš na ostatním pečivu. Kupuju si téměř výhradně francouzský bagety.

    superkarma: 0 25.01.2012, 08:56:25
  19. avatar
    [12] Lanolinka [*]

    a kde na Vinohradech je ta farmářská prodejna?

    1. na komentář reaguje Alexandra Stušková — #15
    superkarma: 0 25.01.2012, 08:33:38
  20. [11] Lisa11 [*]

    Nechápu, proč by mi mělo být po eidamu špatně. Kupuji eidam z mléka a ne nějakou alternativu z rostlinných tuků. To chce taky číst obaly a ne jen koukat po názvu eidam. Chleba se u nás prodává výborný. Stojí 13,- Kč malý bochníček a vydrží týden dobrý. Nekysne, neplesniví. Je to z takové malé pekárny v okolí. Asi nechutná jen mně,protože je problém ho občas odpoledne sehnat. Teď je obchod,kde tento chleba prodávají,na nějaký čas zavřený a tak jsem závislá na chlebu ze supermarketu.Nechutná mi, ale co nadělám. Jinak potraviny kupuji jak u nás, tak v Německu. Musím bohužel konstatovat,že v Německu jsou potraviny kvalitnější a levnější. Jsou lidi, co koupí jedině české potraviny a nekoukají na kvalitu.Až se začnou výrobci k zákazníkům chovat slušně a nebudou do všeho dávat levné náhražky,tak je budu také kupovat. Do té doby budu kupovat párky s masem, sýry s mlékem, okurky bez sladidla, a to bez ohledu na to, kdo to vyrábí.

    superkarma: 0 25.01.2012, 08:13:08
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    Suzanne — #6 Píšeš mi z dušeSml24

    superkarma: 0 25.01.2012, 07:56:42
  22. avatar
    [9] kareta [*]

    OlgaMarie — #7 granule pro čokla kupuju nejlacinější šunty a prospívá nátramně. Občas i zbytky dostane. To bude tím, že je z ruska..tam se s nima taky neserouSml54

    1. na komentář reaguje cilani — #18
    superkarma: 0 25.01.2012, 07:54:42
  23. avatar
    [8] kareta [*]

    Chleba si peču, mouku míchám a mléko nepiju, ale kupujeme pro děti krabicové a nijak nevypadají churavě. Eidam..no, tak 30% nám prostě chutná, ty "pravé" do cibulačky..není to ono. Zeleninu a ovoce- něco vypěstuju, něco koupím od zemědělců, něco v hypersuper. Nehrotím to. Jo, a 40Kč bych za chleba taky nedala. Sml23

    superkarma: 0 25.01.2012, 07:52:48
  24. avatar
    [7] OlgaMarie [*]

    A ještě tu chybí popis granulí pro psy...

    1. na komentář reaguje kareta — #9
    superkarma: 0 25.01.2012, 07:51:56
  25. avatar
    [6] Suzanne [*]

    Nakupuju intuitivněSml80 Po eidamu mi ještě špatně nebylo, kupujeme nějaký dobrý. Zeleninu a ovoce bereme formou farmářských bedýnek, ale dost často koupím i něco v supermarketu, prostě kouknu, sáhnu, je to vždycky dobré. Možnost koupi domácího chleba nemám, ale pečeme si vlastní. No jo, ze směsi. Obarvená voda ve formě mléka mi nevadí, občas to prostřídám. Ale nijak se nestresuji, myslím, že stres z toho, "jak jsme konzumní společnost" je horší, než samotné nekvalitní jídlo.Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    superkarma: 2 25.01.2012, 06:56:04
  26. avatar
    [5] Tina5 [*]

    Je to smutné, ale je to tak. Musíme číst etikety, ptát se, chutnat.. a také velmi často dělat doma, aspoň vím, co jím. A ten pocit.. vlastí jahody z vlastní zahrádky, nebo brambory.. loni jsem poprvé zkusila česnek, dozvěděla jsem se o tom kupovaném, že je většinou z Číny a k nám se dostane rok po sklizni.. co v něm ještě může být léčivého.. také naši předkové vždy říkali, ať jíme, to, co vyrostlo tady s námi, tak proč bych měla konzumovat česnek, který vyrostl na druhé straně zeměkoule..

    superkarma: 0 25.01.2012, 06:03:08
  27. avatar
    [4] moula [*]

    Naprosty souhlas! Lacinym suntem se odmitam krmit. Byla doba, kdy nic jineho nezbylo, ale NIKDY vice. Zdravi mam jen jedno.

    superkarma: 0 25.01.2012, 01:29:28
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    A zapomnela jsem dodat, ze i velmi levne.

    superkarma: 0 25.01.2012, 01:28:34
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    V zivote jsem nejedla lepe a kvalitneji.

    superkarma: 0 25.01.2012, 01:27:29
  30. avatar
    [1] řinka [*]

    Je to složité.Je to také v lidech.Naučili jsme se nehospodařit mít všeho dostatek,přežírat se nekvalitním jídlem.Místo na výlet do přírody,valíme vrchovaté koše potravin.Večer k televizi brambůrky nebo tatranky v akci,kterých  kupujeme kvanta,protože jsou laciné.Stala se z nás konzumní společnost.

    superkarma: 0 25.01.2012, 00:15:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme