Novinky

Kupovaný plesniví po dvou dnech

Čtenářka Gerda peče chléb z vlastního kvásku a když si kvůli své lenoře nedávnou chléb koupila, hned toho litovala. Děkuji Gerdo za příspěvek.

Zdravím po ránu všechny amatérské pekaře i vděčné konzumenty:)

Je fakt, že po našem chlebu se v cizině asi nejvíc stýská. Všechny ty vatovité veky nebo chorvatský bílý chléb našinec jakž takž přetrpí u vědomí, že si může doma zakrojit poctivý krajíc s křupavou kůrkou. Jen musí vědět, kam pro něj zajít.

Udělat dobrý chleba není jenom tak, já vlastně nikdy nepřemýšlela, co do něj dávají. Tolik to byla všední záležitost. Až na stará kolena a poté, co jsem se párkrát napálila, jsem začla vyhledával chleba z pekařství, a protože i on jako všechno jiné notně podražil, naučila jsem se ho dělat doma.

Chleba je doma vždycky, moc nám chutná a tolik práce zas nedá. Podotýkám, že pekárnu nemám, jen dvě ruce a elektrickou troubu. Radost by mi udělala dlouhá velká ošatka, ale i bez ní si poradím. Peču od letošního roku a rozhodl vlastně kolující vtipný mail o chlebu Šumava z Alberta - nebudu to sem dávat, ale asi všichni ví a fórek znají, která složka podle autorů mailu v tomto chlebu v podrobné informaci co tam je, ještě scházela:) Sušené h., prý...

Tak jsem si sehnala kvásek a postupně metodou pokus-omyl se mi začlo dařit. Už jsem i kvásek s receptem porozdávala, kvásek se totiž nekupuje, ten se předává! Jako olympijský oheň. Základ kvásku mám stále v chladničce a zatím se drží dobře. Do těsta dávám mouku od oka a podle nálady, celozrnnou, hladkou, semínka, fenykl, kmín...

Od rána mám na nový chleba zaděláno, vytvarovaná šiška právě kyne pod utěrkou na stole a večer bude chlebíček upečený. Na něj mám moc ráda máslo, džem, med anebo domácí Lučinu z jogurtu. Už se těším, až zakrojím. Jo, nedávnou jsem podlehla lenoře a vedru a zakoupila půlku obyčejného chleba, aby doma nechyběl.

Za dva dny začal plesnivět! To se mi u mého chleba nestane ani po týdnu, pořád je bezvadný.
Gerda


Můj vztah k chlebu

  • Pečete si vlastní chléb? Prozradíte recept?
  • Nedáte dopustit na bochník šumavy?
  • Nebo dáváte přednost rohlíkům, nebo bagetám?
  • Milujte černé chleby se semínky?
  • S čím si chleba nejraději mažete?
  • Vyrábíte si vlastní kvásek?
  • Pořídila jste si pekárnu na chleba? Používáte ji?
  • Vítáte hosty chlebem a solí?
  • Co pro vás znamená chléb?

Vaše úvahy, recepty, příběhy, fotky, videa, prostě vše, co vás k tomuto tématu napadne, posílejte na známý redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace odměním jednu z vás, co přispějete, dvěma krásnými knihami.  První je k tématu: Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové a druhá je z edice Hubneme s rozumem od Ivy Málkové a Jany Dostálové a jmenuje se: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

   
08.08.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [29] Luca22 [*]

    Ahoj, my máme doma klasickou chlebovku viz. obrázek. V ní je chleba ještě v sáčku a vydrží čerstvý docela dlouho. Samozřejmě nakrájený chleba ze supermarketu má životnost velice krátkou. Ale takový celistvý Zábrďák je dobrý i po týdnu. Jinak co se týká kvality chleba v ČR, není to s ní úplně růžové. Tady je o tom krátký článeček, jen nevím, jak je starý: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%A9b#Kvalita_chleba_v_.C4.8Cesku

    superkarma: 0 24.03.2014, 10:44:23
  2. avatar
    [28] emkop [*]

    Já chleba nejím jak je týden dlouhý,jen sojové rohlíky.Sml80

    superkarma: 0 08.08.2013, 15:39:21
  3. avatar
    [27] Suzanne [*]

    secret — #26 Když se to dá do igeliťáku, zplesniví i ten domácí Sml22 Záleží na obsahu vody. Někdy dám víc tekutiny a hned je to náchylnější Sml22

    superkarma: 0 08.08.2013, 14:49:18
  4. [26] murat [*]

    supermarkeťák klidně zplesniví, ale běžný chleba z "normální" pekárny ne

    1. na komentář reaguje Suzanne — #27
    superkarma: 0 08.08.2013, 14:36:44
  5. [25] Lyoness [*]

    Ja ho koupim - ne teda takovy ten klasicky obycejny - a dam ho do lednice nebo ho nakrajim a do mrazaku.

    Pokud ho necham jen tak na lince, je tvrdy, pokud v pytliku, tak zlesnivi...

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:43:00
  6. avatar
    [24] peetrax [*]

    Kupovaný chleba nám nezplesnivěl už roky.Sml80

    Jednou se na ten domácí z trouby taky chystám, jen čekám na tu správnou náladu. Sml39

    superkarma: 0 08.08.2013, 10:58:24
  7. avatar
    [23] Dimsy [*]

    Mně teda chleba nesplesnivěl už drahná léta. Koupím buď krájený, nebo si ho nakrájím a dám zmrazit. V mrazáku fakt nemá možnost splešnivět, ba ani ztvrdnout.Sml80

    superkarma: 0 08.08.2013, 10:11:51
  8. avatar
    [22] Aprilka1 [*]

    mě se tedy často stane, že je chleba rychle plesnivý. nejhorší jsou ty balené. posledně jsem ho kupovala v Albertu, neb jsem byla líná si chleba nakrájet a do dvou dnů opravdu plísěn.

    chleba nepeču, nejsem nadšenec, ale našla jsem si druh chleba, který je dražší, chutná nám a neplesnivý. bohužel ho v naší prodejně nemají, takže mi někdy opravdu nezbývá než koupit pečivo v Albertu

    superkarma: 0 08.08.2013, 09:56:40
  9. avatar
    [21] gerda [*]

    dasena — #19 No a?! Já přece taky neSml30

    superkarma: 0 08.08.2013, 09:29:22
  10. [20] V19 [*]

    U nás dostať kúpiť veľa druhov chlebov od rôznych výrobcov, ale najviac nám chutí z družstevnej pekárne, ktorá má svoju predajňu, kde je aj cena nižšia ako keď kupujem ten istý druh napr.v JednoteSml15

    superkarma: 0 08.08.2013, 09:07:27
  11. avatar
    [19] dasena [*]

    gerda — #12 nemám ošatkuSml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 08.08.2013, 09:06:24
  12. avatar
    [18] Suzanne [*]

    Nejsem náročný konzument chleba Sml80 Pečeme si v domácí pekárně ze směsi a miluju nakrojení ještě teplého chleba. Přidáváme si do něj různá semínka, občas ořechy, kmín apod. Ale když si koupíme kus chleba v obhodě, taky mi to nedělá problém. Před pár lety jsem tři roky nejedla pečivo, to mi chleba vůbec nechyběl. A když jsem v zahraničí delší dobu, ani si nevzpomenu, přitom spousta lidí říká, jak už se strašně těší na český chléb. Inu, v tomhle jsem opravdu nenáročná Sml22

    superkarma: 0 08.08.2013, 09:01:45
  13. avatar
    [17] gerda [*]

    Rikina — #16 jo, já všude čtu, jak je to bezva, i marmeláda se v tom prý dá dělat, škvarky...já na ni ani nemám místo.

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:54:03
  14. [16] Rikina [*]

    gerda — #14 to opravdu nevím, neptala jsem se. Sml80 Ona je z pekárny vůbec nadšená, jak v tom prý jde dělat "všechno"...

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 08.08.2013, 08:44:33
  15. avatar
    [15] bezinka [*]

    Sml16 mám pekárnu, dostala jsem jí jako dárek od dětí a chleba si peču - chutná mi, protože vím, co si do něj dámSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:44:32
  16. avatar
    [14] gerda [*]

    Rikina — #7 no jestli ho dělá z hotové namíchané směsi, tak to musí být skoro stejné.Sml80 A hlavně, jestli to dělá z kvasnic.

    1. na komentář reaguje Rikina — #16
    superkarma: 0 08.08.2013, 08:38:48
  17. [13] cilani [*]

    Ještě se mi nestalo, aby mi kupovaný chleba zplesnivěl, pokud jsem na něj teda nezapomněla.. vydržel mi v pohodě několik dní jedlý a kdybych měla lepší chlebník, tak by vydržel i dýl, řekla bych...

    superkarma: 1 08.08.2013, 08:37:54
  18. avatar
    [12] gerda [*]

    dasena — #10 nepotřebuješ, máš ruceSml16 a troubu.

    1. na komentář reaguje dasena — #19
    superkarma: 0 08.08.2013, 08:37:37
  19. avatar
    [11] gerda [*]

    Holky, mrkněte sem http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

    -najdete tam naprosto všecko! Ale musíte se do toho pustit samy a přijít na nejlepší postup pro vás. Není to vůbec žádné tajemství, když vím, že budu chtít zítra dělat chleba, sáhnu do ledničky, vytáhnu zavařovačku, kde mám na dně trochu zbylého kvásku od minule. Cvrknu tam půl skleničky teplé vody, 2 lžíce hladké žitné mouky (jenom žitné, ne jinou), rozšlehám vidličkou na hladkou kaši a nechám na teple. Během dne ještě 2-3x zopakuju a pozoroju, jak to dělá bublinky a má to taky nakysle vonět. No a další den vezmu místu, nasypu hladkou mouku, celozrnné dám asi třetinu - to je na každém, co tam dá - na 3/4 kg moučné směsi tak 2-3 čajové lžičky soli. Semínka jaká chcete nebo nic, ale má tam být kmín - podle chuti, aspoň hrst - a 3 špetky fenyklu, s tím je to lepší. Vleju na to skoro všechen vzešlý kvásek, zbytek dám do lednice. Promíchám, přilévám vlažnou vodu a udělám měkké těsto jen tak halabala. Pak vyklopím na pomoučenou linku a rukama propracuju. Nemá to být tuhé, tvrdé, ale ani se nemá roztékat. Nechám vykynout v míse pod utěrkou někde na teple. Není spěch, od rána to kyne pomalu až do odpoledne. Když je pěkně nafouknuté, vyklopím z mísy, rukama z toho udělám šišku (nebo jaký tvar chcete, můžete to rozdělit i na malé bochánky), dáte na plech s pečícím papírem, zas to přikryjete utěrkou a necháte hodinu odpočinout a dál dokynout. No a pak už jen roztopíte troubu na 200, frknete to tam, po chvilce zmírníte na 180 a pečeta cca 3/4 hodiny, až nahoře zčervená. To je všecko. Vypadá to složitě, ale věřte - není.

    superkarma: 2 08.08.2013, 08:36:25
  20. avatar
    [10] dasena [*]

    Sml15nemám pekárnu

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 08.08.2013, 08:35:04
  21. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16doma pečený chléb je velká dobrotaSml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:31:58
  22. avatar
    [8] ladouch [*]

    U nás je pekárna, kde chléb kupuji a vydrží i týden je výborný a neplesniví.Sml22Sml22

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:29:17
  23. [7] Rikina [*]

    No, mně se stalo jednkrát v životě, že jsem vyhazovala plesnivý chleba, a to bylo někdy v 80.letech, kdy jsme odjeli na 14 dní pod stan, a chleba zůstal zapomenutej ve špajzu. Tak těch 14 dní v letním počasí fakt nedal. Sml57 Ale od té doby nic. Sml80 Chleba kupuju různě, když se podaří, abych se trefila do otvírací doby, tak v soukromé pekárně, a když je málem půlnoc, tak klidně i v tom Albertu... buď mám kliku, nebo jsem skromný spotřebitel, co sežere všechno, a ani o tom nevím. Sml57 Ale nějak mi v tom nepřijde rozdíl, když mi kamarádka donesla ochutnat takový ten hranatý chleba z domácí pekárny, v nadšení, jak je úžasný, tak jsem rozpačitě hleděla a nevěděla, co říct, neb to byl prostě chleba... žádný zázrak. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 4 08.08.2013, 08:27:14
  24. avatar
    [6] marde [*]

    Občas si také upeču chlebaSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:22:37
  25. [5] dadma [*]

    lidicka — #1 Mohla by nám Gerda to tajemství prozdradit.?Sml22

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:13:22
  26. [4] dadma [*]

    Nic jiného mě nezbývá než souhlasit.Já sice doma chléb nepeču,ale asi začnu.Nyní máme sice na výběr z x druhů chleba,ale ani jeden není chléb ,tak jak by měl být.

    U nás v Chomutově byla pekárna,kde se pekl výborný chleba.Vozil se i do Prahy a Němci co sem jezdili,tak ho nakupovali ve velkém.Po privatizaci  vlastník pekárnu zavřel.Škoda,ale třeba by pod tíhou konkurence začali ,taky péct ty hrůzy co jsou dnes na pultech.

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:12:14
  27. avatar
    [3] lenig [*]

    taky jsme se kdysi předávaly s kámoškama kvásek, říkaly jsme tomu vatikánský chléb přátelství a to byla dobrůtka...jenže to bylo ještě v Liberci...nicméně u nás snad na náměstí mají stát stánkaři se svým chlebem a k němu dávat kvásek, tak se tam jednou vypravím...o chleba ani zájem nemám, prý stojí asi 40 Kč, ale je výborný....tak si třeba ten kvásek koupím bez chleba...

    jinak já doma peču chleba už 5 let Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:10:04
  28. avatar
    [2] Brixik [*]

    Taky nad domácím kváskovým chlebem uvažuju. Je to totiž fakt o několik tříd lepší než kupovaný v marketu. Vlastně vůbec nechápu, že to lidi ještě kupují, když ho pak stejně plesnivý za dva dny vyhazuji.

    superkarma: 0 08.08.2013, 08:07:24
  29. [1] lidicka [*]

    Taky bych zkusila upéct domácí chleba, akorát neznám recept na domácí kvásek.Sml80

    1. na komentář reaguje dadma — #5
    superkarma: 1 08.08.2013, 08:04:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme