Bulvár

Kulinářské jaro na Baště

Bašta

Na jaře se na Baště otvírá terasa s krásným výhledem na rybníček. A k tomu připravil šéfkuchař výtečnou jarní nabídku. Můžete se těšit na chřestovou polévku, chřest s holandskou omáčkou, carpacio z červené řepy a hlavně na jarní pochoutky z výtečného masa. Třeba na pečené kůzlátko na másle či jehněčí pečínku s mangoldem. Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již čtrnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, milé obsluhy a romantického prostředí.

Bašta

Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Při vstupu do restaurace navíc nemůžete minout dvě velká akvária s humry a langustami.Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem).

Bašta

Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky.

Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto v denní nabídce najdete také celou řadu sezónních pokrmů - na jaře zde například nechyběla jídla z lahodného chřestu či vynikající pečené kůzlečí maso.

Bašta

 

Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

Bašta

V restauraci Hliněná bašta vládne až neuvěřitelně pohodová atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

   
22.03.2011 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] IKE [*]

    Když jsem viděla ty ceny, tak mě přešla chuť. Sml68

    superkarma: 0 08.04.2011, 12:35:44
  2. [1] Fofo [*]

    Bašta byla dobrá tak před 4 - 5 lety. Jezdili jsme tam často - kousek odtamtud jsem pracovala. Pak se nějak zkazili, ne že by špatně vařili, ale ta obsluha - čekat na objednávku i přes půl hodiny a na jídlo i dvě, to otráví každého. Takže jsme se přesunuli blíže do Grosseta - tam vaří pořád dobře, je tam narváno a příjemně Sml22 

    superkarma: 0 30.03.2011, 14:01:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme