Kulajda

Podzimní polévky vás zahřejí v každém počasí. Třeba taková kulajda. Polévka, která voní houbami, které jsme si sami nasbírali v lese a čerstvým koprem. Krásně v ní září právě rozkrojené ztracené vejce a všechno výborně doplňují brambory.

Tuhle polévku si jednou oblíbíte, a pak se na ni těšíte kdykoliv ji naplánujete na domácí jídelníček. Je plná skvělých chutí, výborně sladěných dohromady. Navíc si v ní pochutnáte na houbách, které jste si sami nasbírali v lese a pak je radost dvojnásobná.

Jak na dokonalé ztracené vejce?

My jsme si začali užívat i přípravu ztraceného vejce. V soutěži Masterchef jsme se naučili vychytávku jak na ztracené vejce, které má dokonalý tvar a je skvěle uvařené. Stačí vám k tomu potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek folie, který zpracujte do podoby provázku. Folii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.

Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.

Suroviny

  • 250 g brambor
  • houby podle chuti a momentálního stavu spíže či mrazáku
  • 200 g husté kysané smetany 
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • vývar

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.
Brambory spolu s houbami dáme vařit do vývaru, do kterého jsme přidali i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor. 
V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.

Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.

Důkladně promícháme a už nevaříme.

Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houbové dobroty na našem magazínu

těstoviny s houbami

kuřecí vývar s houbami

quiche

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama