Vaření

Kulajda - polévka, která vás zahřeje

Kulajda

Podzimní polévky vás zahřejí v každém počasí. Třeba taková kulajda. Polévka, která voní houbami, které jsme si sami nasbírali v lese a čerstvým koprem. Krásně v ní září právě rozkrojené ztracené vejce a všechno výborně doplňují brambory.

Tuhle polévku si jednou oblíbíte, a pak se na ni těšíte kdykoliv ji naplánujete na domácí jídelníček. Je plná skvělých chutí, výborně sladěných dohromady. Navíc si v ní pochutnáte na houbách, které jste si sami nasbírali v lese a pak je radost dvojnásobná.

Jak na dokonalé ztracené vejce?

My jsme si začali užívat i přípravu ztraceného vejce. V soutěži Masterchef jsme se naučili vychytávku jak na ztracené vejce, které má dokonalý tvar a je skvěle uvařené. Stačí vám k tomu potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek folie, který zpracujte do podoby provázku. Folii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.

Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.

Suroviny

  • 250 g brambor
  • houby podle chuti a momentálního stavu spíže či mrazáku
  • 200 g husté kysané smetany 
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • vývar

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.
Brambory spolu s houbami dáme vařit do vývaru, do kterého jsme přidali i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor. 
V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.

Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.

Důkladně promícháme a už nevaříme.

Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houbové dobroty na našem magazínu

těstoviny s houbami

kuřecí vývar s houbami

quiche

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
09.11.2016 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] AmeA [*]

    Kulajdu eeee Sml23

    superkarma: 0 09.11.2016, 22:21:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] zzandaa [*]

    Popravě jsem ji nikdy nejedla. Dělám takovou čistou houbovou polévku, jenom bez kopru, nového koření a bobkového listu. A místo octu volím kyselinu citronovou.

    superkarma: 0 09.11.2016, 20:49:18
  2. [29] babos [*]

    Kulajdu miluju, dělám jí často a houby mám takéSml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 20:13:21
  3. avatar
    [28] koralek59 [*]

    Sml67 mňam, dala bych si všechno, co je z hub Sml59Sml22

    superkarma: 0 09.11.2016, 14:06:53
  4. avatar
    [27] vladka321 [*]

    elly — #26Má to někdo štěstí Sml67Sml16

    superkarma: 0 09.11.2016, 13:32:48
  5. avatar
    [26] elly [*]

    vladka321 — #25u nás se naopak chodilo skoro s kosou :-) i z malé vycházky do lesa jsme si odnášeli hromádku hub. Z cílené výpravy na houby plné koše. Hlavně teda praváky.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #27
    superkarma: 0 09.11.2016, 13:17:48
  6. avatar
    [25] vladka321 [*]

    Kulajda je výborná, ale hub letos nebylo. Nemám ani v mrazáku, ani nasušeno a jen jednou jedinkrát byla smaženice a houbový kuba. Na polévku se ani nedostalo Sml15

    1. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 0 09.11.2016, 13:04:23
  7. avatar
    [24] Janki [*]

    Milujeme kulajdu, mňam.

    superkarma: 0 09.11.2016, 12:54:21
  8. [23] V19 [*]

    Kulajdu milujeme,Sml67 ja robím stratené vajíčko tak, že do kastróla nalejem vodu /do výšky asi 2 prstov, aby tam vajce bolo ponorené, ale nie úplne celé/. Prilejem ocot, vodu nechám ohriať a ešte pred tým, ako voda začne vrieť, do nej opatrne vlejem rozbité vajce /z misky/. Zvrchu ho polejem pomocou lyžice vodou a počkám asi 3 minúty. Sml16

    superkarma: 0 09.11.2016, 12:40:49
  9. avatar
    [22] paníliška [*]

    elly — #15 Ano, vím. Ale na druhoustranu ta fólie je určená k balení potravin, nikoli k vaření. Plasty se k vaření používat nemají, uvolňují se toxiny. Nejsem znalec, ale ve fólii nic vařit nebudu, byť to vypadá hezky. :)

    superkarma: 0 09.11.2016, 12:18:12
  10. [21] nea [*]

    miluju kulajdu

    superkarma: 0 09.11.2016, 12:09:56
  11. avatar
    [20] elly [*]

    chanahd — #19tak občas kvedláme :-) I tak ji máme rádi Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 11:53:54
  12. avatar
    [19] chanahd [*]

    Kulajdu máme moc rádi. Akorát to vajíčko dáváme do kulajdy rozkvedlané, protože když je takhle v kuse, odmítá to bratr - nevím proč, konzumovat. Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 09.11.2016, 11:15:29
  13. avatar
    [18] Myškomedvídek [*]

    vajíčko dám do igelitu a šoupnu ho do vařící vody, je to perfektníSml22

    superkarma: 0 09.11.2016, 10:00:02
  14. avatar
    [17] Majoranka1997 [*]

    Kulajda je jedna z nejlepších českých polévek - mňam, mám ji moc ráda Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 09:58:03
  15. avatar
    [16] elly [*]

    Sharka1_4 — #12použijte smetanu ke šlehání, smetanu na vaření nebo plnotučné mléko a dokyselte octem Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 09:25:54
  16. avatar
    [15] elly [*]

    paníliška — #7je to trik šéfkuchařů. Myslím, že to mají promakané :-)

    1. na komentář reaguje paníliška — #22
    superkarma: 0 09.11.2016, 09:25:11
  17. avatar
    [14] elly [*]

    hyenka — #4Není to klasické vařené vejce. Klasické vařené vejce je to ve skořápce. Solí se dochutí vajíčko přímo na talíři, kdo chce, může i pepřem. My používáme jemnou fleur de sel. Ocet ve vodě při klasickém vaření ztraceného vejce nemá funkci dochucovací, ale přidává se proto, aby se bílek moc "nerozjel". Octem je dochucená kulajda, to stačí :-)

    superkarma: 0 09.11.2016, 09:24:38
  18. avatar
    [13] delfi.na [*]

    kulajda je úžasná a vejce zatím děláme tak, že do vroucí vody uděláme vír a do toho šoupneme vajíčko, zatím to funguje, i když s tou folií to taky není špatný nápad.

    superkarma: 0 09.11.2016, 09:07:24
  19. [12] Sharka1_4 [*]

    tý jo mám na ni zrovna chut, ale nemám zakysanku

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 09.11.2016, 09:06:24
  20. avatar
    [11] RenataMor [*]

    ne e

    superkarma: 0 09.11.2016, 09:00:40
  21. [10] Andreadornova [*]

    Sml59

    superkarma: 0 09.11.2016, 08:46:24
  22. [9] babinka [*]

    KULAJDU MILUJEME...kopr si na zimu zamrazím ze zahrídky...super !!!!!!!Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 08:39:42
  23. [8] bobani [*]

    dobrůtky

    superkarma: 0 09.11.2016, 08:32:31
  24. avatar
    [7] paníliška [*]

    Kulajdu miluji a už dlouho jsem ji nevařila, mohla by být dnes. Ale ten trik s vajíčkm se mi taky nezdá, nejsem si jistá, jestli je folie vhodná k vaření, plastové vajíčko mě neláká.

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 1 09.11.2016, 08:24:11
  25. avatar
    [6] amphora [*]

    Sml16 mňam, kulajda, to je moje,miluji ji Sml59Sml59Sml22Sml22

    superkarma: 0 09.11.2016, 08:11:54
  26. avatar
    [5] řeřicha [*]

    Včera jsem jí vařila Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 07:44:45
  27. avatar
    [4] hyenka [*]

    Kulajdu miluju. Jen ten trik s vajíčkem se mi moc nezdá, ztracená vejce, pokud se vaří klasicky, jsou už zároveň ochucená solí a octem, takhle je to jen vařeé vejce, ač hezky tvarované.

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 09.11.2016, 06:26:50
  28. avatar
    [3] babytka [*]

    dala bych si....

    superkarma: 0 09.11.2016, 06:12:44
  29. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Kulajdu milujeme doma Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 05:38:51
  30. avatar
    [1] HankaPU [*]

    Kulajdu všichni máme moc rádi. Ale ta vychytávka s vajíčkem vypadá zajímavě. Zkusím příště.Sml63

    superkarma: 1 09.11.2016, 00:38:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme