Vaření

Kulajda

kulajda

Jídla, ze kterých voní kopr, jsou u nás doma všemi členy rodiny milované. Koprová omáčka, polévka, losos s koprem, brambory s koprovým dresinkem... Pravou kulajdu jsem však vařila nedávno poprvé. A určitě ne naposled!

Hustá voňavá polévka vás zasytí, můžete si ji tedy dát klidně jako vydatnou večeři, a ne jen jako polévku před hlavním jídlem.

Základem polévky jsou houby. Použít můžete téměř jakékoliv, velice dobré jsou třeba lišky nebo praváky či křemenáče. Já jsem se pro vyzkoušení kulajdy rozhodla v době, kdy jsem neměla v celé kuchyni ani kousek jakékoliv houby. Přidala jsem proto do polévky houby naložené v octě. A byla to skvělá volba. Spolu s kysanou smetanou dodaly polévce nakyslou chuť, a nebylo proto už potřeba používat na dochucení ocet.

Suroviny

několik brambor
houby podle chuti a momentálního stavu spíže
hustá kysaná smetana
čerstvý kopr
sůl
trochu kmínu
pár kuliček nového koření
pár kuliček černého pepře
2 - 3 bobkové listy
trochu hladké mouky
ocet na okyselení
vejce (podle počtu strávníků)

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.
Brambory spolu s houbami dáme vařit do osolené vody, do které jsme přidali i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor.
V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. To u mého vaření odpadlo, protože polévka byla dost kyselá.
Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.
Důkladně promícháme a ještě povaříme.
Do té správné kulajdy patří také vejce. Někdo do hotové polévky rozklepne několik vajíček a rozmíchá je. Někdo uvaří vejce naměkko, natvrdo či nahniličko a přidá je do polévky až na talíři.
Nám zachutnala kulajda se ztracenými vejci.
Připravíme si tolik vajec, kolik máme strávníků. Polévku na sporáku ztlumíme, aby jen lehce probublávala, ale prudce nevařila. A postupně do ní opatrně rozklepneme jedno vejce za druhým. Vaříme asi tři až čtyři minuty.
Po uvaření opatrně přemístíme na talíř spolu s polévkou.

Dobrou chuť přeje elly.

   
20.09.2011 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] denisa23 [*]

    Obrázek vypadá lákavě,zvláště když mám hlad.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:30:48
  2. avatar
    [26] arminka [*]

    s koprem bych neuspěla...Sml16

    superkarma: 0 30.09.2012, 13:54:27
  3. [25] musilovahana [*]

    Kulajdu máme rády s mamkou. Chlapi brblají.

    superkarma: 0 12.09.2012, 18:49:54
  4. avatar
    [24] ladouch [*]

    Kulajdu máme moc rádi, dělám jí často i když trošku jinak než jak je v tomto receptu.Sml16

    superkarma: 0 27.06.2012, 18:31:04
  5. [23] jithule [*]

    kulajdu jsem ještě nikdy nedělala.

    superkarma: 0 02.04.2012, 16:15:35
  6. [22] ova9 [*]

    delam ji sice trosku jinak,ale je vyborna...vcera jsme ji dojedli

    superkarma: 0 20.12.2011, 20:10:41
  7. [21] setury [*]

    Kulajda se povedla, je výbornáSml16

    superkarma: 0 17.12.2011, 10:16:00
  8. [20] jithule [*]

    kulajdu nemám ráda, ale můj manžel ji zbožńuje

    superkarma: 0 30.11.2011, 12:06:49
  9. avatar
    [19] enka1 [*]

    Lukáš Čejka — #16 Něco podobného kulajdě - bez kopru a mnohem lepší

    Na 2l hrnec…..brambory,cibule,

    suš. houby,bobk.list, tymián, celý pepř, nové koření, hřebíček, smetana ke šlehání, polohr. mouka, vejce, ocet

    Cca 1,5l osolené vody v ní vařit 4 nadrobno rozkrájené brambory,celou cibulku(pak vyndat),houby,asi 3 bobkové listy a v plátýnku nebo čajítku-tymián,kul.pepř,nové koření,hřebíček(pak vyndat)- po uvaření doměkka. Mezitím ve 2dcl smetany ke šlehání rozmíchat 4-5 lžic polohrubé mouky, aby nebyly žmolky(případně ještě jednu rozmíchanou v trošce vody), vmíchat a mírně povařit do zhoustnutí.Vedle rozklepnout 2vejce,rozkvedlat a vmíchat.Dochutit octem(kdo má rád možno i Maggi),případně dosolit. Nejlépe dlabat s vdolky.

    vdolky

    ½ kg polohr.mouky

    lžička soli

    1 vejce

    10 dkg tuku

    asi kostka droždí

    1/4l mléka

    Trochu vlažného mléka s trochou cukru + kvasnice=kvásek Pak vše smíchat a zpracovávat těsto až „pšouká“, nechat kynout, cca hodinu. Vymazat plech, tvořit vdolky(na plechu ještě trochu kynou), namočit ruku, potřít a posypat mákem se solí, péct v předehřáté troubě dozlatova.cca 200st.

    superkarma: 0 20.09.2011, 17:43:32
  10. avatar
    [18] Lukáš Čejka [*]

    ToraToraTora — #17 tak to jo, to muzu i ja  Sml22Sml54

    superkarma: 0 20.09.2011, 17:24:30
  11. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    Lukáš Čejka — #16 asi fritovaná kotleta...zkratka Sml54

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #18
    superkarma: 0 20.09.2011, 17:23:14
  12. avatar
    [16] Lukáš Čejka [*]

    enka1 — #15 co je to friko?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #17
    2. na komentář reaguje enka1 — #19
    superkarma: 0 20.09.2011, 17:18:43
  13. avatar
    [15] enka1 [*]

    Lukáš Čejka — #14 Friko můžu i já, zvlášť se slanými vdolky, to bys zvládl takySml22

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #16
    superkarma: 0 20.09.2011, 17:17:24
  14. avatar
    [14] Lukáš Čejka [*]

    skoda ze to neni s masem. takle to nemuzu Sml23Sml54

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 0 20.09.2011, 16:41:25
  15. avatar
    [13] enka1 [*]

    Nic s koprem.

    Friko je lepší.

    superkarma: 0 20.09.2011, 15:53:40
  16. avatar
    [12] polla [*]

    A pro ty, co nemají rádi kopr, dělám úplně stejně, jenom místo kopru dávám tymián. A protože patřím k těm, co kopr nemusí, tak dělám jenom s tymiánem. Sml30

    superkarma: 0 20.09.2011, 15:32:16
  17. avatar
    [11] Rampepurda [*]

    Kulajda je naše oblíbená Sml22 jen do ní hned na začátku vaření dávám kroupy a nejlépe moučné brambory,které ji zahustí tak akorát  i bez mouky ,jinak všechno stejněSml80 Houby mám v mrazáku vždycky.

    superkarma: 0 20.09.2011, 14:24:00
  18. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    Milala — #9 Ty jsi z Moravy?

    superkarma: 0 20.09.2011, 13:49:03
  19. avatar
    [9] Milala [*]

    Kulajda je nejlepší z kuřátek.Příští týden mám dovolenou na sběr hub,tak snad porostou.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    superkarma: 0 20.09.2011, 13:32:20
  20. avatar
    [8] Evininka [*]

    Podobně vařím i já a je to moc dobré!!!Sml16

    superkarma: 0 20.09.2011, 12:41:36
  21. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    carmi — #6 Jo, rostou, spousta kozáků, klouzků, nějaká ta  bedla , jedna růžovka, pravák....nestěžuji si. Já když jdu, tak najdu. Ale minulý týden byli naši a prý fakt uplně přestaly houby růst. A přitom prší a je teplo....nevím, co jim vadí.

    superkarma: 0 20.09.2011, 12:28:03
  22. avatar
    [6] carmi [*]

    ToraToraTora — #4 Proboha - oni někde rostou houby? My jsme o víkendu přinesli z lesa asi šest babek. To by ani na tu kulajdu nebylo.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 20.09.2011, 12:22:45
  23. avatar
    [5] ivcule [*]

    Kulajdu dělám pouze z naložených hub - směs a nemá to chybu.

    superkarma: 0 20.09.2011, 12:13:29
  24. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    O víkendu jsem naložila do octa asi dvě kila klouzků. Na zimu na kulajdu budou dobrý:)

    1. na komentář reaguje carmi — #6
    superkarma: 0 20.09.2011, 12:05:05
  25. avatar
    [3] elly [*]

    carmi — #2 to zní dobře Sml67 Díky za tip...

    superkarma: 0 20.09.2011, 11:20:27
  26. avatar
    [2] carmi [*]

    Jedla jsem kulajdu poprvé v životě asi před dvěma měsíci v jedné restauraci. Od té doby jsme ji už vařili asi pětkrát, tak nám zachutnala. Jo a v tý restauraci v ní měli křepelčí vajíčka. Působilo to moc hezky (a dobrý byly taky!)

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 20.09.2011, 11:04:18
  27. avatar
    [1] delfi.na [*]

    dobrý nápad s těmi houbami v nálevu. Kulajdu jsem nevařila ani nepamatuji, mohla bych to zase zkusit. Sml22Sml16

    superkarma: 0 20.09.2011, 09:51:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme