Domácnost

Kuchyňská příručka

Nám ženám byla kuchyně bohužel dána již do vínku. Některá z nás se s tím smířila, některou vaření natolik uchvátilo, že si bez vaření život nedokáže představit a některá se s tímto faktem neztotožnila a možná má natolik tolerantního partnera, kterému to nevadí.
Neb možná tento partner převzal v kuchyni vládu a vaření je jeho koníčkem, protože i někteří muži jsou „hospodyňky“ a říká se o nich, že jsou to vynikající kuchaři.

Tyto rady možná pomohou ženám - nekuchařinkám, ale třeba i ženám – hospodyňkám.

Takovou prvotní základní surovinou v kuchyni je:
KOŘENÍ
Nemělo by se nakupovat do zásoby, jelikož delším skladováním vysychá a ztrácí aroma. Uchovávat by se mělo v dobře utěsněných tmavých kořenkách.

Anýz – sušená semínka podobná kmínu
Využití: pečivo, perníky, nakládaná zelenina
Badyán – malé hvězdičky červenohnědé barvy
Využití: pečivo, cukrovinky, likéry
Bobkový list – sušené listy vavřínu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, maso
Dobromysl (oregáno ) – sušené lístečky
Využití: guláše, mleté maso, pizzy, zelenina, ryby, těstoviny
Fenykl – drobná sušená semena
Využití: sladké pečivo, dušené maso, nakládaná zelenina, omáčky, likéry
Hřebíček – poupata tropického stromu hřebíčkovce
Využití: omáčky, maso, likéry, nakládaná zelenina, ovoce, houby, cukrovinky, perníky a 
také vánoční cukroví
Chilli – plody exotických křovitých paprik
Využití: maso, guláše, rýžové pokrmy
Jalovec – semena modrohnědé barvy
Využití: nakládaná zvěřina, ryby
Kmín – plod luční rostliny, vyskytující se i u nás. K dostání celý i mletý.
Využití: omáčky, maso, polévky, sýry, pečivo
Koriandr – světlé hnědé kuličky keříku
Využití: nakládaná zelenina, houby, pečivo, uzeniny, omáčky, dušená masa, likéry
Majoránka – květy, lístky a stonky domácí rostliny
Využití: polévky, mletá masa, jitrnice, omáčky
Muškátový květ – oranžové osemení tropických plodů
Využití: polévky, těsta, omáčky
Muškátový oříšek – semena muškátovníku
Využití: polévky, omáčky, pečivo
Nové koření – hnědé kuličky myrtovitého stromu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, houby, maso, perníky, nakládané
Paprika – rozemleté sušené červené plody. K dostání sladká a pálivá.
Využití: omáčky, sýry, guláše, maso, pomazánky
Pepř – hnědočerné až černé malé kuličky. K dostání celý i mletý, bílý, černý i zelený.
Využití: polévky, omáčky, pomazánky, saláty, nakládaná zelenina, houby, maso
Skořice – kůra tropických stromů. K dostání celá i mletá.
Využití: cukroví, sladké pokrmy, sladké pečivo a cukrářské výrobky, při zavařování ovoce
Tymián – sušené listy a květy domácího keříku
Využití: polévky, omáčky, saláty, zvěřina, mletá masa, pizzy
Zázvor – část kořene rostliny
Využití: polévky, omáčky, pečivo, zavařeniny, do perníků

Koření samo o sobě nemá žádnou výživnou hodnotu, ale je nutnou složkou potravy, protože jí dodává lákavou vůni, chuť a podporuje trávení.
Celá řada koření je rostlinného původu, jsou to vlastně léčivé rostliny, ať u nás rostoucí, či dovážené.
Koření exotické či bylinkové je pro zdravého člověka v normálních dávkách naprosto neškodné.
Proto se nebojte jídla ochucovat. Vždyť bez koření by to nebylo ono.

 

   
20.02.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Komentáře:

  1. avatar
    [14] Dášule [*]

    Dámy, prosím, pokud jste z Brna, nevíte, kde jsou tam kurzy vaření pro úplně, ale úplně neznalého mladého muže? Pokud víte, prosím na mejl nebo na vzkazy. Děkuji

    superkarma: 0 13.03.2004, 20:53:42
  2. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    aninas: pokud pouzijes hovezi maso, tak to absolutne bez tuku neni.... resp. pokud pouzijes maso.....

    superkarma: 0 22.02.2004, 16:24:51
  3. avatar
    [10] aninas [*]

    Charmed: lze delat z jakehokoli masicka. Na tom receptu je dobre, ze je to absolutne bez tuku, takze je to i ZDRAVE

    superkarma: 0 20.02.2004, 16:21:54
  4. avatar
    [7] kacaba [*]

    kardamon zboznuji. Ted jsem nedavno delala omacku, do ktere jsem do zakladu dala kardamon, drceny kmin a curry a bylo to moc dobry.

    superkarma: 0 20.02.2004, 10:12:54
  5. avatar
    [6] Gabi [*]

    Aninas: Prima recept! Ano ano - zázvor je do masa úžasný. Když není čerstvý, tak aspoń sušený. Má i léčivé účinky .
    P.S.: Chybí mi ti další koření, třeba kardamon, bazalka, saturejka, římský kmín, petržel, kopr atd.

    superkarma: 0 20.02.2004, 09:57:57
  6. avatar
    [5] Žábina [*]

    Z koření mám nejradši provensálské -třeba do mletýho masa je ...

    superkarma: 0 20.02.2004, 08:25:13
  7. avatar
    [4] Charmed [*]

    aninas: Dík za receptík... určitě vyzkouším. Jen jedna otázka - jak to chutná s kuřecím masem?

    superkarma: 0 20.02.2004, 07:23:19
  8. avatar
    [3] aninas [*]

    otazník: no, stejny zaklad jidlo mit muze a tema ruznyma korenima ho prave udelas pokazde jinak, ne?

    superkarma: 0 20.02.2004, 07:00:45
  9. [2] otazník [*]

    Díky za pěkný článek. Spoustu informací vím, něco je nového. Jsem na koření závislá. Strašně ráda dělám pokusy. Spíše na základě reálných receptů, protože v chutích se ještě zcela úplně nevyznám a mám ráda charakteristická jídla a ne, aby každé mělo stejný základ

    superkarma: 0 20.02.2004, 06:55:09
  10. avatar
    [1] aninas [*]

    Jenom bych jeste podotkla, ze zazvor se pridava i do masa. Tady je recespis na Cinske nudle:

    - 1/2 az 3/4 kg liboveho hoveziho
    - testoviny -nejlepe spiraly
    - 2-3 velke mrkve
    - 2 zelene papriky[ty tluste]
    - 1/4 mensi hlavky zeli
    - 1 celou hlavicku cesneku
    - kousek korene zazvoru
    - 1-2 dcl sojova omacka, sul, pepr[pripadne pul kostky masoveho bujonu]
    Nejdrive si pripravime vsechny ingredience do misticek
    -mrkev na nudlicky[cca5-6cm dlouhe]
    -zeli na sirsi nudlicky
    -papriky na sirsi nudlicky nebo kousky
    - celou palici cesneku na platky nebo kousky
    -koren zazvoru na drobno nasekat
    Kdyz mame vse pripraveno, dame varit osolenou vodu na testoviny a vrhneme se na maso.
    To dame do hluboke panve[jako na cinu] a BEZ omastku jej orestujeme, dokud neni maso sypke a neztrati cervenou barvu. A ted zacneme postupne pridavat - pepr, sul, zazvor, mrkev, pariku a zeli a restujeme. Mezitim uz vari voda na testoviny, tak je dame varit. K orestovane zelenine a masu pridame sojovku popripade i kousek kostky hoveziho bujonu. Pred koncem smazeni pridej cesnek a jeste 1-2 minuty smaz. Pak do toho pridej uvarene testoviny.
    Dobrou chut

    superkarma: 0 20.02.2004, 06:19:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme