Domácnost

Kuchařské průšvihy: Jak jsem dělal salát

O mužích se tvrdí, že vařit buď umí (a v tom případě jsou skvělými kuchaři), anebo je jim toto umění zapovězeno. Dobrovolně se přiznám, že nejspíš patřím do té druhé skupiny, přesto vařím rád. To je právě ta katastrofa...

cookingKuchyně, to bylo vždycky posvátné místo. Už v dětství jsem ke kuchyni vzhlížel obdivně - vždycky se zde našly různé dobroty. A nejen to: V kuchyni je i spousta pozoruhodných věcí! Ale o svém dětském nadšení kuchyní dnes psát nechci. Zmiňuji ho jen proto, že toto nadšení mi vydrželo do dospělosti. Ne, že bych se v kuchyni vyskytoval příliš často, leč když už se tak stane, jde z pravidla vždy o nezapomenutelný zážitek pro mne i mé okolí.

Jsem asi příliš hrdý aneb Salát

Když už něco ukuchtím, tak si za tím stojím. A proto nechápu, proč mé kulinářské delikatesy často zkřiví strávníkům obličeje do nepřirozených grimas - vždyť jsou to gurmánské rarity, které nikdy víc jíst nebudou! Zvláštní...

Ale abych byl konkrétní. Rozhodl jsem se kdysi, po vzoru maminky, na jednu párty vytvořit mandarinkový salát a la krab. Základní princip tohoto salátu je v netradiční kombinaci sladkokyselé chuti kompotovaných mandarinek a slané chuti krabích tyčinek. Další běžné ingredience, které maminka používá, jsou majonéza a sterilovaný hrášek. Rozhodl jsem se celou pochutinu obohatit vajíčkem na tvrdo a pomerančovým džemem.

Výsledná kompozice chutí byla velice invenční a dráždila smysly. Bohužel mé smysly dráždila docela jiným způsobem než smysly pozvaných hostů - ti do salátu několikrát rýpli a mističku s přídělem odsunuli.

Kde se stala chyba? Vždyť jsem použil jen samé dobré věci?

Téma dne 8. září 2011: Kuchařské průšvihy

I mistr tesař se někdy utne. Tedy, jste-li geniální kuchařky, milé čtenářky, jistě máte zkušenost i s nějakým nepovedeným pokrmem. A je-li pro vás kuchyně spíše mučírnou, myslím, že k historce na dnešní téma nebudete muset příliš dlouhou brouzdat po stezkách paměti.

  • Jaký byl váš největší kulinářský průšvih?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže). Chcete-li mít šanci k uveřejnění a získání dárku, zasílejte své příspěvky do 8. 9. 2011 15.00 hodin. Pozor! Uveřejním pouze příspěvky, které budou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu. A ještě ten dárek... tentokrát jím budou dvě knížky: BioAbecedář Hanky Zemanové (vydalo nakladatelství Smart Press) a Kniha o kávě od Petry Veselé (taktéž Smart Press).

bio kava

   
08.09.2011 - Příběhy - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [16] wich [*]

    kareta — #15 Dětem snad ani ta ostrá jídla nepatří, ne? Kvůli citlivým střevům. Můj přítel teda má ještě sourozence docela mladšího věku a těm tak ostrá jídla, jako jíme my, nedávají, ale občas něco přiměřeně ostrého jí taky.

    superkarma: 0 08.09.2011, 21:05:09
  2. avatar
    [15] kareta [*]

    wich — #4 tato jídla miluju, ael děti ne...takže vařím dvojmo. Nevím, jak to ty národové nacpou do dětí, ale mi se to ještě nepodařilo!Sml54

    1. na komentář reaguje wich — #16
    superkarma: 0 08.09.2011, 20:16:26
  3. [14] pramati [*]

    Muj je skvely kuchar, ale ten bo...l v kuchyni... Pak musi nastoupit skritci a naplnit alespon  mycky, umyt sporak, poutirat linku... Ja za ten cas uvarim normlani jidlo - polevka, druhe, salat, muz uvari jen druhe, ale za to neopakovatelne

    superkarma: 0 08.09.2011, 16:22:00
  4. avatar
    [13] Věrulinka [*]

    Manžel vaří, peče, ale hodně dlouho jsem nezažila, aby se objevil u sporáku Sml31Sml30

    Jakube, snaha se cení Sml67Sml30

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:54:50
  5. [12] Rikina [*]

    wich — #8 Nevím, když chodili do ZŠ mí synci, tak to ještě existovalo. Ale jak dnes, a jestli na všech školách... Sml80 

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:14:39
  6. avatar
    [11] Krysa [*]

    Rikina — #5 Ačkoliv rodinu tj. děti ještě nemám, tak můj přístup k vaření (když se naskytne) je velice podobný. Kamarádky od rodin říkají, že s příchodem dítěte se vztah ke sporáku změní - mám jim věřit? Určitě nechci pak dítě, chlapa krmit instaním pokrmem, ale stejně si nedovedu představit, že bych ráno nedočkavě vyskakovala z postele s barvitým receptem na oběd před očima. Někdy si přeji být "šikovná hospodyňka" TO ANO! ale jak nahradit gramlavé ruce a nejistotu přidávání ingrediencí a hlavně malou víru ve výsledek?

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:08:34
  7. [10] cilani [*]

    Anai — #3 chutě nikomu neberu, ale já bych to nedala, jsem v tomhle docela sucharSml26

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:59:32
  8. avatar
    [9] peetrax [*]

    Jakube, výborný článek. Pokus se taky cení. Sml16

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:33:43
  9. avatar
    [8] wich [*]

    Rikina — #6 Tak mě napadá - Existuje vůbec ještě na ZŠ něco jako rodinka, vaření atd.?

    1. na komentář reaguje Rikina — #12
    superkarma: 0 08.09.2011, 11:28:49
  10. avatar
    [7] Midsummer [*]

    cilani — #2 A vůbec nejlepší je sladký loupák s domácími švestkovými povidly (extra kyselé bez cukru) a kozím sýrem Sml20

    superkarma: 0 08.09.2011, 10:57:31
  11. [6] Rikina [*]

    oprava... jak mě maminka učila. Sml39 Jo a taky ve škole jsme měli vaření, v 8. a 9.třídě ZŠ, a to jsem překvapivě měla jedničku. Sml30 

    1. na komentář reaguje wich — #8
    superkarma: 0 08.09.2011, 10:42:35
  12. [5] Rikina [*]

    Vaření mě nebaví, následkem čehož je kulinářský průšvih téměř všechno, co se snažím uplácat. Sml80 Jo, pokud se striktně držím osvědčeného receptu, vypnu a jenom tupě krájím, mísím, vařím a vůbec konám jak robot dle programu, většinou je výsledek poživatelný. Ale pak se to sní, zbyde špinavé nádobí a pro mne chmurný pocit ztráty času... že jsem mohla dělat něco zábavnějšího, za čím by byl vidět lepší výsledek. Takže dokud jsem měla rodinu, poctivě jsem se snažila vařit co nejlépe, a jak mě to manika učila, že aby se teda neřeklo - ale furt jen z povinnosti. Co jsem sama, neřeším, nevařím a je mi blaze. Sml57 

    1. na komentář reaguje Krysa — #11
    superkarma: 0 08.09.2011, 10:40:46
  13. avatar
    [4] wich [*]

    Mě salát přijde v pohodě, akrorát bych vynechala ten džem. Experimentovat - proč ne? Sml33

    Vaření u mužů hodně oceňuji a vítám u nich právě ty netradiční kombinace a nápaditost Sml59 Můj přítel taky vaří, ale je zvyklý na "středomořskou" + orientální kuchyni, takže to jsou jídla velice jednoduchá, ostrá jak ďábel Sml57, skoro do všeho cpeme olivy, chili papričky, kari... Je fakt, že co se takhle stravuju, vymizely mi jakékoli trávicí problémy Sml22

    Nevěste hlavu Jakube, já bych Váš produkt ocenila Sml22Sml20

    1. na komentář reaguje kareta — #15
    superkarma: 0 08.09.2011, 09:34:35
  14. [3] Anai [*]

    cilani — #2 Tak tyhle kombinace (masi + ovoce nebo třeba med) já naopak miluju. Mám dobrou představivost a ne, že bych chtěla Jakubovi pochlebovat, ale ten recept mi vůbec nepřipadá špatný! Nedávno jsem jedla salát s kešu oříšky, kozím sýrem a malinovým přelivem a bylo to výborné. Sml16

    1. na komentář reaguje cilani — #10
    superkarma: 0 08.09.2011, 09:10:56
  15. [2] cilani [*]

    Snad tvá manželka/přítelkyně umí vařit, jinak budete jak pejsek a kočička, když vařili dortSml32

    Nemám ráda kombinaci masa a ovoce a vůbec sladké k masu Sml43. Jediné divné kombinace, co snesu je čokoláda s chipsy a rohlík se sýrem a marmeládou Sml58

    1. na komentář reaguje Anai — #3
    2. na komentář reaguje Midsummer — #7
    superkarma: 0 08.09.2011, 09:00:07
  16. avatar
    [1] femme [*]

    můj vařit dovede, ale skvělý kuchař rozhodně není Sml24

    superkarma: 0 08.09.2011, 08:18:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme