Těmi kuchařkami ovšem nemáme na mysli paní kuchařky, ale knihy Kuchařky. Schválně, kolik jich doma máte? A pomáhaly vám při vašich prvních gastronomických začátcích? Pomáhají vám ještě dnes? Obejdete se bez nich, nebo nesmí chybět ve vaší knihovně?

Magdalena Dobromila Rettigová, autorka slavné Domácí kuchařky, by měla radost, kolika podob a vydání se knihy o vaření dočkaly. A možná by se také podivila, co všechno se v nich dnes nachází. Od pokynů k dobrému nakynutí těsta až po „vaření“ v mikrovlnné troubě.

kniha

Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové

Kuchařky tu byly odedávna

Avšak kuchařské „knihy“ tu byly už dávno před naší paní Magdalenou...
Tyto specifické knihy mají za sebou velmi dlouhou historii. První zmínku o knize, kterou lze považovat za jakousi obdobu dnešní kuchařky, nalezneme už ve 3. st. n. l. Jednalo se o souhrn poznatků římské kuchyně a stravování, a autorem byl Apicius Caelius.
Další informace, které se týkaly přípravy pokrmů a stolování, byly zaznamenány o 6 století později, v době vlády Karla Velikého. Díky těmto poznatkům si dnes můžeme utvořit představu o tehdejší skladbě jídelníčku, menu většinou také obsahovalo 3 chody, včetně masa, ovoce, zeleniny a sladkostí, a dále se ve spisech dozvíme například i to, že nebývalo zvykem, aby muži a ženy stolovali společně.

První opravdové kuchařky

Velký rozvoj kuchařského umění nastal v 17. století, kdy se začaly utvářet tradiční národní kuchyně té které země. V Evropě byla nejvíce vyhlášenou francouzská kuchyně.
V 18. století se stalo velmi moderní záležitostí vymýšlení nových receptů a spousta jídel se také začínala pojmenovávat podle svých „vynálezců“. Například bešamelová omáčka, kterou vymyslel jistý bankéř de Béchamel.
První podoby „kuchařek“ začaly vznikat v 16. století, ale teprve od 19. století začaly vznikat profesionální kuchařské časopisy a také knihy.
Pro zajímavost Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové byla poprvé vydaná roku 1826. Od té doby se pak dočkala několika set vydání.

použitý zdroj: www.ekucharka.net

Kniha je kniha

V současné době můžeme získat na trhu nepřeberné množství nejrůznějších kuchařek. A i přesto, že recepty lze získávat nejrůznějším způsobem - přes elektronická a jiná média, kniha je kniha.
Máte doma nějakou tu kulinářskou knihu? Dostaly jste ji? Vyhrály? Podědily po mamince, po babičce, nebo si ji i samy koupily? A vaříte podle ní?
Napište nám o tom.

Téma dnešního dne: Kuchařská kniha

  • Máte doma nějakou kuchařskou knihu?
  • Máte jich víc?
  • Vzpomenete si, kdo vám dal tu první?
  • Kupujete si kuchařské knihy i vy samy?
  • Kupujete je druhým?
  • Podle čeho vybíráte jejich obsah?
  • Experimentujete s cizokrajnými kuchařkami?
  • Vaříte podle kuchařky?
  • Jak často?
  • Máte nějakou nejoblíbenější, nejvíc používanou?
  • Našly jste v ní recept, který se stal vašim oblíbeným?
  • A naopak recept, který se nevydařil?

Tolik pár záchytných bodů, jinak pište samozřejmě vlastním stylem, jak chcete, ale aby se to týkalo kuchařské knihy a jejího využití - nebo nevyužití.

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Těšíme se na vaše příspěvky, a aby těch kuchařek nebylo málo, jedné pisatelce další kuchařskou knihu pošleme. Blíží se Vánoce, může se hodit (i to nakupování s rozumem :)).

kucharkakniha

Reklama