Domácnost

Kterak sobě maso usušiti

Sušení masa

Máte ráda sušené maso? Všichni, kdo ho jednou ochutnali, se shodují na tom, že je to skutečná lahůdka, neřku-li delikatesa. Jenže ouha! Sušené maso se v obchodech špatně shání, a když už ho seženete, tak je pekelně drahé...

Proč je tak drahé? Nad tím mi zůstává rozum stát, protože maso si můžete usušit vesele doma. Není to nijak zvlášť pracné. My jsme to prostě jednou zkusili, protože se nám už za něj nechtělo dávat tolik peněz.

Já sám si doma suším ryby, protože jiné maso nejím, ale žena má si ráda vyrobí sušené kuřecí, vepřové i hovězí. Nedávno vyzkoušela sušit i debrecínku a prý to chutnalo jako masové chipsy.

Jak si vyrobit domácí sušené maso

  • Plátky masa
  • Domácí sušák na ovoce

Opravdu to není nic složitého a výsledek stojí za to! Nakrájejte maso na plátky a naklepejte je, aby byly maximálně půl centimetru silné (čím tenčí, tím lepší). Dochuťte dle své vůle kořením a solí. Maso klaďte na pláty sušáku, jako byste zde rozmisťovaly třeba nakrájená jablka - pěkně jedno vedle druhého, ale tak, aby se nedotýkalo, jinak se slepí k sobě. A usušte.

Pozor! Maso je při sušení poměrně aromatické, takže raději sušte v dobře větrané místnosti.

Asi hodinu po zapnutí sušičky

Sušení masa

Chvíli před vypnutím

Sušení masa

  • Doba sušení (podle druhu masa a síly plátku): 8 až 12 hodin

Maso je ze sušáku teplé a měkké, takže ho nechte vychladnout, tím i ztvrdne.

Přeji dobrou chuť!

Máte ráda sušené maso?

Možnost%
Ano.56
Ne.44

   
11.05.2010 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Jakub D. Kočí [*]

    Pianistka — #16 Normálně :-)

    superkarma: 0 14.05.2010, 09:09:45
  2. [16] Pianistka [*]

    Jakub D. Kočí — #15 Tak dalo by se aspoň orientačně říct, jestli ten syrový plátek masa nakořeníš normálně/méně/více než obvykle ?

    1. na komentář reaguje Jakub D. Kočí — #17
    superkarma: 0 12.05.2010, 20:03:18
  3. avatar
    [15] Jakub D. Kočí [*]

    Juana — #12 Těžko říct, ta sušička jede jen jednu teplotu... zkusím se podívat, jestli není napsaná v papírech k ní, ale možná je už nemáme :-(

    Pianistka — #13 To si asi musí každý vyzkoušet sám podle chuti. Já třeba moc kořeněné a slané rád nemám, ale žena zase solí víc, takže se v tomhle občas trochu dohadujem.

    1. na komentář reaguje Pianistka — #16
    superkarma: 0 12.05.2010, 15:41:35
  4. [14] Pianistka [*]

    Lucimo — #11 já myslím že plast pachy nepřijímá, ostatně když to nesmrdí po bylinkách tak po masu podle mě taky ne.

    superkarma: 0 11.05.2010, 22:47:17
  5. [13] Pianistka [*]

    Jakub D. Kočí — #8 super, mám sušičku ezidri která je na sušení masa jak dělaná. Jen mě zajímá - jak hodně to kořenit ? Když se to maso hodně smrskne aby to pak nebylo třeba přesolené...Sml58

    1. na komentář reaguje Jakub D. Kočí — #15
    superkarma: 0 11.05.2010, 22:46:12
  6. avatar
    [12] Juana [*]

    Při jaké teplotě to suší? Sušičku nemám,ale určitě by to šlo v horkovzdušné troubě. Manžel miluje sušené maso, bylo by to fajn překvapení - když nebude zlobit Sml52

    1. na komentář reaguje Jakub D. Kočí — #15
    superkarma: 0 11.05.2010, 18:46:50
  7. avatar
    [11] Lucimo [*]

    Jakub D. Kočí — #8 A nenačuchne ta sušička? Nebudou pak jabka smrdět masem?

    1. na komentář reaguje Pianistka — #14
    superkarma: 0 11.05.2010, 15:30:28
  8. [10] novedvory [*]

    Určitě to může být zajímavá chuť, ale nemám sušičku. Nedelo by se to nějak usušit v troubě?

    superkarma: 0 11.05.2010, 15:13:50
  9. avatar
    [9] Sonne [*]

    Mňam, a jak jednoduché!! Sml67 Díky. Sml59

    superkarma: 0 11.05.2010, 12:52:43
  10. avatar
    [8] Jakub D. Kočí [*]

    RenataP — #1 Docela jinak - je to takový slaný pronikavý pach.

    SStream — #6 Jéje, teď z hlavy značku nevim, ale řekl bych, že je to celkem běžný sušák, který vyrábí kdekterá firma - takový velký kruhový, má asi deset pater.

    1. na komentář reaguje Lucimo — #11
    2. na komentář reaguje Pianistka — #13
    superkarma: 0 11.05.2010, 11:57:02
  11. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    To by se mohlo zkusit....to se musí zkusit!!

    superkarma: 0 11.05.2010, 11:44:27
  12. avatar
    [6] SStream [*]

    sušené maso jsem ještě nezkoušela, světe div se. Musím zkusit Sml16 Mám dotaz - jaký používáte sušák a na co všechno se to dá využít? Vždycky jsem sušila ovoce na roštu nad plotnou, ovšem ty romantické časy jsou už dávno pryč...

    1. na komentář reaguje Jakub D. Kočí — #8
    superkarma: 0 11.05.2010, 09:53:16
  13. avatar
    [5] femme [*]

    Sml67 sušené maso je mňamka  Sml20

    superkarma: 0 11.05.2010, 08:40:27
  14. [4] kimil [*]

    u nás začal sušit maso syn, který si ho bere hlavně na tůry a chutná i kamarádům../../../images/smiles/sml22.gif

    superkarma: 0 11.05.2010, 08:30:59
  15. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Sml23 ne, nechutná mi to Sml23

    superkarma: 0 11.05.2010, 07:22:31
  16. avatar
    [2] kareta [*]

    msuri ňamaSml20

    superkarma: 0 11.05.2010, 07:07:58
  17. avatar
    [1] RenataP [*]

    možná bych ten výrobek ochutnala, ale takhle na těch obrázcích mi to přijde strašně nechutné a fakt se mi takhle po ránu pohejbal žaludek....

    A jak to smrdí při sušení? Jako, když se vaří nebo jinak....?

    Sml80

    1. na komentář reaguje Jakub D. Kočí — #8
    superkarma: 0 11.05.2010, 06:47:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme