Sušení masa

Máte ráda sušené maso? Všichni, kdo ho jednou ochutnali, se shodují na tom, že je to skutečná lahůdka, neřku-li delikatesa. Jenže ouha! Sušené maso se v obchodech špatně shání, a když už ho seženete, tak je pekelně drahé...

Proč je tak drahé? Nad tím mi zůstává rozum stát, protože maso si můžete usušit vesele doma. Není to nijak zvlášť pracné. My jsme to prostě jednou zkusili, protože se nám už za něj nechtělo dávat tolik peněz.

Já sám si doma suším ryby, protože jiné maso nejím, ale žena má si ráda vyrobí sušené kuřecí, vepřové i hovězí. Nedávno vyzkoušela sušit i debrecínku a prý to chutnalo jako masové chipsy.

Jak si vyrobit domácí sušené maso

  • Plátky masa
  • Domácí sušák na ovoce

Opravdu to není nic složitého a výsledek stojí za to! Nakrájejte maso na plátky a naklepejte je, aby byly maximálně půl centimetru silné (čím tenčí, tím lepší). Dochuťte dle své vůle kořením a solí. Maso klaďte na pláty sušáku, jako byste zde rozmisťovaly třeba nakrájená jablka - pěkně jedno vedle druhého, ale tak, aby se nedotýkalo, jinak se slepí k sobě. A usušte.

Pozor! Maso je při sušení poměrně aromatické, takže raději sušte v dobře větrané místnosti.

Asi hodinu po zapnutí sušičky

Sušení masa

Chvíli před vypnutím

Sušení masa

  • Doba sušení (podle druhu masa a síly plátku): 8 až 12 hodin

Maso je ze sušáku teplé a měkké, takže ho nechte vychladnout, tím i ztvrdne.

Přeji dobrou chuť!

Reklama