Vaření

Krůtí stehna s medvědím česnekem

krůtí stehna s medvědím česnekem

Ještě máte poslední šanci. Posledních pár dní, medvědí česnek se nám opět schová do země a my budeme muset čekat do příštího jara. Nadělali jste si zásoby? Jděte ještě sklidit pár čerstvých lístků a rozpalte troubu. Dnešní recept je plný česnekové chuti i vůně.

Improvizace s medvědím česnekem. Tak vznikají chutné nové recepty. Žádné velké přemýšlení a pouze kombinování osvědčených chutí. Čím ochutit krásná krůtí stehna, když už vidím, že nám pomalu končí sezona medvědího česneku? To se přece musí využít.

K pečení krůtích stehen jsem použila již hotové pesto z medvědího česneku. Jak si takové doma vyrobit, najdete v našich receptech. Když si pospíšíte, ještě stihnete česnek sklidit. Bramborovou přílohu připravil můj manžel. Jsou to velice obyčejně upečené plátky brambor, s kapkou smetany, posypané parmezánem. Velice snadné, ale velká paráda.

Suroviny

  • 2 velká krůtí stehna (spodní část)
  • sůl a pepř
  • pesto z medvědího česneku (asi 3–4 lžíce)
  • trocha mletého kmínu

Postup

Krůtí stehna omyjte, důkladně osušte a dejte do pekáčku, kde se budou marinovat.

Smíchejte pesto s trochou soli, pepře a kmínu. Touto směsí natřete ze všech stran stehna. Lehce podlijte vodou (asi 150 ml).

Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte do té doby, než se začne maso ze stehen odlupovat. Bude to trvat asi 45 minut, záleží na velikosti stehen a také stáří krůty.

Zároveň s masem můžete dát do trouby péct přílohu. Recept na ni najdete TADY.

Pečená krůtí stehna podávejte s přílohou a s trochou čerstvého medvědího česneku. Teď, když kvete, můžete ozdobit i medvědími květy.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Krůtí játra se zlatavou cibulí
Krůtí játrová paštika s jablky
Lasagne s mletým krůtím masem

   
11.05.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [16] MikiProdej [*]

    čerstvé listy medvědího česneku,

    je možno zakoupit i cibulky medvědího česneku,pokud by byl zájem můžu vyrobit i domácí pesto z medvědího česneku.Pouze Brno. Na fotce cca 100g trs medvědího česneku.Volat mezi 9-22hodinou,osobní předání možné v Brně Černovicích zastávka Spáčilova 730699910

    superkarma: 0 13.03.2016, 19:37:58
  2. [15] gazdina [*]

    Mnam....

    superkarma: 0 05.10.2015, 16:25:59
  3. avatar
    [14] monkee [*]

    Suzanne — #12 Hele osobo, zvěř je taky v době, když má mladé a ptáci sedí na hnízdech, hájená. Totéž platí i pro byliny v květu. O cévku se nebojímSml32

    superkarma: 0 12.05.2015, 07:33:47
  4. avatar
    [13] Jandywoman [*]

    Vypadá to nádherně. My jsme dnes měli shodou okolností taky mňamku s medvědím česnekem, navíc umocněnou kopřivovým špenátem. Včera jsem naložila do oliváče prsíčka natřená pestem z medvědího česneku, dnes jsem je opekla na teflonce, k tomu jsem udělala bramborový knedlík a špenát z mladých kopřiv. Výborné!

    superkarma: 0 11.05.2015, 20:50:49
  5. avatar
    [12] Suzanne [*]

    monkee — #11 Tak tady snad jde o chuť. Elly jen píše, že se dá jíst, dokud jsou listy šťavnaté. Sml58 A nezlob se, praskne ti cévka Sml30

    1. na komentář reaguje monkee — #14
    superkarma: 0 11.05.2015, 19:50:34
  6. avatar
    [11] monkee [*]

    elly — #5 Pravověrné babky bylinkářky už česnek, když kvete, nesbírají. Květ vždycky odebírá listům aroma (silice) i další ceněné látky. Sml31Sml15 Neblbněte davy, jste jako Nova. Fakt se zlobím.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 0 11.05.2015, 19:21:55
  7. [10] setury [*]

    Sml16 vypadá to úžasně Sml22 moc děkuju za tip, zkusím Sml67

    superkarma: 0 11.05.2015, 15:17:58
  8. avatar
    [9] řeřicha [*]

    pesto už mám v lednici Sml16

    superkarma: 0 11.05.2015, 11:32:48
  9. [8] Suesanqa7 [*]

    Zbožňujem medvedí cesnak Sml16 Mňam

    superkarma: 0 11.05.2015, 11:24:59
  10. avatar
    [7] bonda [*]

    Já teda medvědí česnek nemusím, i ta barva mi vadí.

    superkarma: 0 11.05.2015, 10:47:51
  11. [6] manislava [*]

    elly — #5prý se jedí i cibulky a květy,ale já to nezkoušela-medvědí česnek miluju,jen na nej ne a ne narazitSml15

    superkarma: 0 11.05.2015, 10:38:35
  12. avatar
    [5] elly [*]

    Jarek9 — #3dokud jsou listy krásně šťavnaté a zelené, tak se dá jíst i při květu. Jen jeho síla a chuť už není taková jako na začátku. Pořád je ale skvělý.

    1. na komentář reaguje manislava — #6
    2. na komentář reaguje monkee — #11
    superkarma: 0 11.05.2015, 09:13:49
  13. [4] alenabl [*]

    to musí být dobrůtka - pesto mám nadělané v lednici, zkusímSml67

    superkarma: 0 11.05.2015, 07:24:16
  14. [3] Jarek9 [*]

    Medvědí česnek už nám kvete. Použiji z mražáku moje zásoby. Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 11.05.2015, 07:17:20
  15. [2] janavys [*]

    Lákavé Sml67

    superkarma: 0 11.05.2015, 06:56:43
  16. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Sml67 Nějak mi to probudilo chuťové buňky a dostala jsem hlad Sml22

    superkarma: 0 11.05.2015, 06:34:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme