pomalu pečené krůtí maso

Když krůtí prsa upečete vcelku a pěkně pomalu, budete mít velký kus šťavnatého masa, které využijete na mnoho zajímavých jídel. Můžete je zamotat do tortilly, nakrájet na slanou palačinku, přidat k nim přílohu nebo vykouzlit obědové sendviče do práce a do školy.

Výborně chutnají teplé i studené. Když nakrájíte silnější i slabší plátky, nebo klidně malé kousky. Můžete pár kousků přidat do syté polévky nebo tence nakrájené plátky zakomponovat do studené obložené mísy na večeři nebo pro návštěvu.

Krůtí prsa 24 hodin marinujte a potom velice pomalu pečte. Nespěchejte, určitě se to vyplatí a dlouhé pečení ucítíte na šťavnatosti masa. Ideální je, když máte troubu s teplotní sondou do masa nebo teploměr na maso. Uprostřed prsa by správně upečené maso mělo mít 82 °C.

Co mám na této úpravě masa nejraději, je následné studené využití. Prostě kus masa, který využijete na mnoho způsobů

Suroviny

  • 1 kg krůtích prsou vcelku
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř
  • 3 lžíce medu
  • olivový olej
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce bílý sezamových semínek
  • 1 lžíce černých sezamových semínek

Postup

Ze všech surovin si umíchejte marinádu, do které naložíte krůtí prsa přes noc (v lednici).

Na druhý den troubu předehřejte na 120 °C. Krůtí prsa dejte do pekáčku s víkem a pečte pomalu, asi 2,5 až 3 hodiny.

Při pečení je můj geniální pomocník sonda do masa, kterou mám ve výbavě své trouby Electrolux. Před pečením ji napíchnete do středu masa, navolíte požadovanou teplotu (což je v našem případě 82 °C) a dáte péct. O nic víc se nestaráte. Trouba se ozve zvukovým signálem až je maso hotové, případně se sama vypne.

Maso není potřeba podlévat, pustí dost šťávy. Jen občas pekáč otevřete a maso přelijte šťávou, která se z něj vypekla. Případně otočte na druhou stranu.

Po upečení a vyndání z trouby nechejte maso asi deset minut odpočinout a až potom krájejte.

krůtí maso

Sendvič s krůtím masem

  • bageta
  • plátkový sýr - gouda, čedar, ementál
  • zelené salátové listy
  • na tenké plátky nakrájená salátová okurka

Upečené krůtí maso nakrájejte na tenké plátky. Přidejte, co máte rádi a zkompletujte svačinovou nebo obědovou bagetu pro děti i dospělé. Chutná výborně!

Dobrou chuť přeje Elly.

Pár tipů na obědy do krabičky? Tady jsou!

čočkový salát

cornflakes řízek

lososový quiche

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama