domácí paštika

Když jednou zjistíte, že domácí paštika není žádná věda, tak na „kupovanou“ už ani nesáhnete. Doma vyrobená paštika stojí pár korun a je ze zaručeně pravých surovin. Žádná éčka, žádná zapečená zvířata. A opravdu to není tolik práce, aby se vám nechtělo.

Suroviny

1 kg krůtích jater
500 g bůčku
1 červená cibule
2 jablka
jalovec
sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup

Bůček osolíme, opepříme a upečeme v troubě. Cibuli nasekáme nahrubo a na trošce oleje osmahneme. Po chvilce k ní přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka.

Játra osolíme a krátce ze všech stran osmahneme na pánvi. Jalovec rozdrtíme.

Všechny uvedené suroviny proženeme strojkem na maso nebo rozmixujeme dohladka v mixéru. Část jablek a cibule můžeme nechat nahrubo a do paštikové směsi přidat později, aby v paštice byly celé kousky něčeho dobrého.

Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií a vlijeme do ní směs na paštiku. Formu vložíme do pekáčku, do kterého jsme napustili vřelou vodu tak, aby byla forma ve vodě alespoň ze 3/4. Pečeme v troubě vyhřáté na 90 °C, asi hodinku a půl.

Před krájením nechejte vychladnout do druhého dne. Jinak paštika nebude držet tvar.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama