Zdraví

Křupavý zázrak amerických domorodců

 
Malý, křehký, rychle stravitelný, a když se při hororu leknete, jeho vločky se hravě snášejí na sedačky v kinech a na okolní spolukřupající. Tahle tradice už trvá rovných 95 let – v roce 1912 se totiž v kinech objevil první popcorn. Ale jeho historie sahá mnohem dál.

Zrna pražené kukuřice nalezli archeologové roku 1948 v Netopýří jeskyni v Novém Mexiku a jejich stáří odhadli na 4–5 tisíc let. Nález byl prohlášen za suverénně nejstarší svého druhu. O jeho stáří se později vedly ještě mnohé spory, ale k jednoznačnému závěru se nedospělo. S jistotou tedy víme jen to, že první stroj pro komerční výrobu popcornu sestrojil Charles Cretors roku 1885 v Chicagu a že se zmínky o přípravě popcornu objevovaly v kuchařských knihách již ve druhé polovině 19. století.
Tolik tedy historie. Pojďme se teď podívat, jak příroda s drobnou pomocí člověka zařídila, aby se malé zrnko kukuřice přeměnilo na oblíbenou pochutinu.

Kukuřičné zrnko je stejně jako ostatní druhy obilí tvořeno vnitřní škrobovitou částí, botanicky nazývanou endosperm, a vnějším obalem, perikarpem, který chrání jádro před vlhkostí. Endosperm v sobě zadržuje vodu, ta se při pražení zahřeje na vysokou teplotu a přemění se v páru. Za těchto podmínek škrob obsažený v endospermu zrosolovatí. Tlak páry způsobí, že obal jádra rychle praskne, dojde vlastně k takové malé explozi, následně tlak poklesne a zároveň vytlačuje z endospermu škrob s proteiny v podobě lehké pěnové hmoty. Jakmile se pěnová hmota ochladí, škrob s proteiny se promění v nám tak dobře známý popcorn. Průměrná teplota pro pražení popcornu se pohybuje kolem 175 stupňů Celsia.

Z hlediska zdravé výživy lze samotný popcorn bez veškerých dochucovacích přísad jen doporučit. Je bohatý na vlákninu, má nízkou kalorickou hodnotu, neobsahuje sodík ani cukr a tuk. Aby se zachovalo jeho zdravé složení, je nutné dbát na vhodnou přípravu – to znamená pražit popcorn bez přídavku oleje a nakonec konzumovat bez másla, cukru nebo soli. Největším výrobcem popcornu v USA je dnes stát Illinois, ve kterém byl popcorn dokonce vyhlášen národním jídlem. Kromě toho v Severní Americe se popcorn podává tradičně solený, kdežto v Asii mají rádi jak slaný, tak sladký.

A na závěr bych chtěla ještě doplnit pár poznámek o tom, že není popcorn jako popcorn, protože i na tvaru záleží. Existují totiž dva základní druhy popcornu, které se od sebe zásadně liší, a popcornoví gurmáni to dobře vědí. Houbovitý tvar není tak křehký, zato je jemnější než motýlí tvar, nám známý ve tvaru vločky a více rozšířený. Motýlí vločky jsou nepravidelné a vyčnívá z nich množství nepravidelných „křídel", zatímco houbovitý" popcorn je kulatý. Rozdíl se projevuje i v chuti. Motýlí vločky se rozplývají na jazyku a není poznat, že by měly nějakou slupku. Tvrdší popcorn se prodává balený třeba v cukrárnách.

Zdroj: www.nekultura.cz

Soutěž:

   
01.03.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. [26] Mária [*]

    moc ho nejim

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:03:52
  2. [25] zuzhar [*]

    popcorn zboznuju - hlavne slany, sladky moc nemusim.....mohla bych ho jist od rana do vecera, jedine, co mi vadi, je, ze to leze mezi zuby a ne a ne se toho zbavit

    superkarma: 0 26.11.2007, 21:19:35
  3. [24] Vláďa [*]

    Do popkornu se nemusí dostat žádný tuk, dělám ho úplně na sucho v mikrovlně. Nasypu semínka do mísy a přiklopím a cca 4-5 min otáčím ve vlně a je neslaný, nemastný, ale teplý a křoupavý.

    superkarma: 0 09.03.2007, 13:27:55
  4. avatar
    [22] Evik8 [*]

    Popcorn môžem a je mi jedno či slaný,sladký,máslový...atď Minule som doma robila slano-medový a vyšiel mi

    superkarma: 0 03.03.2007, 19:58:23
  5. avatar
    [18] barkl2 [*]

    miluju medový popkorn. ale jak v jediném obchodě, kde jsem ho u nás sehnala, vyprodali krabici, tak uz nabízejí jen slaný a šunkový a česnekový a slaninový..... Tak myslím že tak za dva tři měsíce ho snad opět budou mít:-((

    superkarma: 0 01.03.2007, 17:21:08
  6. avatar
    [17] bokul [*]

    Věta: "neobsahuje sodík ani cukr a tuk" JE KRAVINA NA ENTOU... Autora bych sla strelit, kdyz napise takovou blbost - popcorn, ktery se dela z kukurice cukr obsahuje, neb kukurice je docela vyznamnym zdrojem cukru v porovnani s jinou zeleninou. Vsem, ktere jste uverily one vete opisu energeticke hodnoty sýroveho popcornu nejmenovane firmy. Ve 100 gramech je 7,3 g bilkovin, 41,6 g sacharidu, 28,8 g tuku a 10 g vlakniny. Ano, vysoky obsah vlakniny, chutova pritazlivost... Taky ho mam rada, ale jako diabeticce mi blbost na tema zadny cukr nikdo nevnuti a diky za prispevek 6. s tim plne souvisejici... Pricemz uznavam, ze tuk se tam dostane diky tomu, ze se to na necem musi udelat, ale slany ani syrovy popcorn nikdo nedocukrovava!!!

    superkarma: 0 01.03.2007, 16:46:27
  7. avatar
    [16] Simba [*]

    Luciš: jo, to byla kouzelná scéna

    superkarma: 0 01.03.2007, 16:42:44
  8. avatar
    [15] Vivian [*]

    Popcorn bez přísad chutná jako polystyren... Já si ho dám teda jednou za uherskej rok, ale když už, tak minimálně solenej a s máslem

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:37:27
  9. avatar
    [14] Meander [*]

    Gabi: To musí být poněkud hlučné.
    tyrkys: V Delvitě mají solenou praženou kukuřici.

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:19:38
  10. avatar
    [12] Gabi [*]

    Občas si popcorn dám (slaný), ale nesnáším ho v kině - pořád tam někdo mlaská a na koci filmu to v sále vypadá jak na smetišti .
    tyrkys: dá se koupit i pražená nepukavá velkozrnná kukuřice.
    Meander: já běžně vdechuji různé druhy potravin i nápojů - neumírám na to, jen to je silně neestetické

    superkarma: 0 01.03.2007, 13:30:40
  11. avatar
    [11] závislá na čokoládě [*]

    Popcorn já móóóóc ráda, doma ho milujeme všichni.

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:37:55
  12. avatar
    [10] Meander [*]

    Když se při hororu leknete - tak to vdechnete a je po vás.

    superkarma: 0 01.03.2007, 10:55:24
  13. avatar
    [9] tyrkys [*]

    Já mám stejně nejradši ta zrníčka, která neprasknou

    superkarma: 0 01.03.2007, 10:14:32
  14. avatar
    [8] arjev [*]

    Luciš:

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:45:24
  15. avatar
    [7] sweety77 [*]

    Popcorn mi mooooc chutná

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:33:29
  16. avatar
    [6] emma [*]

    ale vysoký glyemický index - 76, což je stejně jako například hranolky
    čili, co to znamená milé dámy? že se vám hodně z těch sacharidů obsažených v popkornu přesune do tukových zásob a že po něm budete mít rychle hlad

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:12:14
  17. avatar
    [4] Luciš [*]

    Doba ledová, jak té veverce udělal žalud PUF! vrrrrr

    superkarma: 0 01.03.2007, 07:37:10
  18. avatar
    [3] AnoliV [*]

    já mám ráda šunkovej zvlášť když je tam hodně koření :-))

    superkarma: 0 01.03.2007, 07:32:19
  19. [1] 1Mona [*]

    Popcorn miluju a je mi docela jedno, jestli je houbovitý, nebo motýlí!!!!!(nafutruju do sebe všechno!)

    superkarma: 0 01.03.2007, 00:19:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme