Reklama

křupavé topinky s houbami

Směs lesních hub na dnešní topinky není potřeba příliš dochucovat. Protože houby jsou samy tak voňavé, že je škoda jejich chuť a vůni přebíjet kořením. Dolaďte je špetkou čerstvého tymiánu, solí a pepřem.

Jaké houby se na topinku hodí? Takové, jaké přinesete z lesa. Praváky, babky, klouzky, kozáky. Kdo má o lesní houby nouzi, může použít žampiony, ale raději si zajděte do lesa...

Suroviny

  • 500 g lesních hub
  • 2 šalotky
  • 100 g anglické slaniny
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • trocha sádla
  • parmezán na posypání
  • bílý chléb nebo toastový chléb, veka...
  • kousek másla na potření topinek

Postup

Šalotku nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Stejně na malé kostičky nakrájejte i slaninu.

V pánvi rozehřejte lžící sádla a dejte opékat cibuli se slaninou. Až začne cibule zlátnout, přidejte houby. Promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu sádla, aby se směs nepřipalovala.

Ochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a tymiánem. Promíchejte a na mírnou teplotu opékejte asi 15 - 20 minut. Můžete i velice lehce podlít, ale ke konci vaření musíte přebytečnou vodu vyvařit. Směs musí být „suchá“.

Mezitím, co se připravuje houbová směs, si opečte topinky. Chléb nakrájejte na plátky, lehce potřete máslem (kdo chce, může do másla prolisovat 1 stroužek česneku) a naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Zapečte pod grilem v troubě, dokřupava. Hlídejte topinky, aby se vám pod grilem nespálily.

Hotovou houbovou směs dejte na topinky a na každou topinku lehce strouhněte parmezán. Ozdobte snítkou tymiánu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Křupavé topinky. Z čeho je připravit a k čemu je podávat?

bílý chléb

houbová smaženice

lososový tatarák

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková