kaiserky

Receptů na domácí pečivo není nikdy dost. Není vůbec těžké upéct si doma křupavé rohlíky, nadýchané kaiserky, dalamánky nebo kváskový chléb. Chce to jen trochu cviku a dobrý recept. A ten pro vás dnes máme.

Autor receptu je Luděk Krejčí z facebookové skupiny Pečem Pecen. Sem se chodí inspirovat začátečníci i zkušení domácí pekaři. Občas sem zabrousím i já a neodolám, vyzkouším nějaký nový, hodně vychvalovaný recept. Stejné to bylo i s těmito kaiserkami.

Suroviny

  • 260 ml vlažné vody
  • 20 g oleje (já jsem dala rozpuštěnou Heru)
  • 10 g soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 5 g cukru nebo medu

Postup

Do vlažné vody dejte cukr. Míchejte, až se rozpustí a rozdrobte droždí. Až se na povrchu začnou dělat bubliny, je kvásek hotový.

Promíchejte kvásek s ostatními surovinami a vypracujte hladké, nelepivé těsto.

Těsto nechejte hodinu kynout. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a oddělujte kousky. Já si je ještě vážím, abych měla všechny kaiserky přibližně stejně veliké.

Z kousků těsta vypracujte válením v ruce kuličku, ideálně hladkou, bez spojů.

Kuličky skládejte na pečící papír, dost daleko od sebe. Hodně zvětší svůj objem.

Do kuliček udělejte zářezy nebo nebo ještě lépe použijte raznici na kaiserky (prodává Tescoma).

Potřete vejce a posypejte kmínem, sezamem, hrubou solí...

Nechejte dalších 30 minut kynout.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 15 - 20 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chutné pečivo z domácí trouby? No jasně!

domácí pletynky

Hradecký kváskový chléb

pečivo bez kynutí

Zdroj fotografií: Gabriela Hradecká, Alena Kolaříková

Reklama