kroupoto

Koupila jsem překrásnou uzenou špici. Kus voňavého, ne příliš tučného masa. Prvotní záměr byly šunkafleky, ale když jsem maso uvařila, bylo mi líto ho rozkrájet na kusy a míchat s těstovinami. Vystačila bych si s jemnou bramborovou kaší, ale smůla - neměli jsme ani jeden brambor.

Vzpomněla jsem si na pochoutku, kterou jsme ochutnali na Špilberk Food Festivalu, kroupové rizoto. A pokusila jsem se vytvořit něco podobného. Podle nadšeného ohlasu jediného strávníka - mého manžela, se mi pokus povedl na jedničku.

Suroviny

vývar z uzeného masa (nebo jiný vývar, či obyčejná osolená voda)
kroupy
svazek jarní cibulky
anglická slanina
kus vařené mrkve z uzeného vývaru
malá plechovka žampionů
jiná oblíbená zelenina
může být i kousek uvařeného uzeného masa

Postup

Kroupy dáme uvařit. Můžete použít obyčejnou slanou vodu, já jsem použila výborný vývar z uzené špice. Pro urychlení vaření jsem použila tlakový hrnec, takže kroupy byly uvařené během chvilky.
Než se kroupy uvaří, nakrájíme anglickou slaninu na kostičky a osmahneme ji ve velké, hluboké pánvi. Přidáme na kousky nakrájenou jarní cibulku, včetně zelených natí, žampiony a nasekanou mrkev. Nakonec do pánve vyklopíme vařené kroupy a důkladně promícháme.

Když vám zbyde nějaké uzené maso i kroupoto, můžete maso nakrájet na malé kousky a promíchat.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama