krkovice na bramborách

Nečeká nás příliš hezký víkend. Má pršet a ochladit se. Připravte si nějaký pohodový program a nachystejte jídlo, které vám nezabere moc času. Můžete tak den strávit s hezkou knihou nebo filmem. Oběd se uvaří skoro sám.

Jídla z jednoho hrnce, pánve nebo pekáče, jsou všeobecně velice oblíbená. A to hned z několika důvodů. Neušpiníte moc nádobí a jídla bývají většinou rychlá. U jídel pečených v troubě je bonus navíc, že nevyžadují příliš vaší pozornosti.

Vepřová krkovička je kus masa, oblíbený po celý rok. V létě je skvělá hlavně na grilu. Anebo ve snadných jídlech, jako je to dnešní.

Suroviny

  • 800 g krkovičky
  • 1200 g brambor
  • 4 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • oblíbené koření
  • sůl
  • pepř
  • trocha rostlinného oleje Lukana

podle chuti můžete přidat

  • hořčici
  • 150 ml smetany (ne do receptu bez laktózy)
  • čerstvé bylinky

krkovička

Postup

Vepřovou krkovičku omyjte, osušte a nakrájejte na čtyři až šest plátků. Lehce naklepejte. Osolte a opepřete, posypejte oblíbeným kořením nebo bylinkami. Zvolíte-li verzi s hořčicí, potřete plátky krkovičky z obou stran hořčicí. Obyčejnou nebo kremžskou, klidně i dijonskou. Nechejte chvíli odpočívat a připravte si zbytek pekáčku.

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné 1 až 1,5 cm. Vsypejte je do pekáče a přidejte olej. Asi jednu až dvě lžíce. Osolte a promíchejte, aby se brambory obalily solí i olejem.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Na malé trošce oleje ji osmahněte, až zesklovatí, klidně lehce dozlatova. Až začne cibule „vadnout“ v pánvičce, až se začne stávat průhlednou, přidejte na tenké plátky nakrájený česnek. Opékejte společně.

Směs cibule a česneku rovnoměrně rozprostřete na brambory. Nahoru naskládejte krkovičku.

Pečte přikryté, v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 35-45 minut. Ke konci pečení můžete asi na pět minut odkrýt.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nejen krkovička na všechny možné způsoby

grilovaná krkovička

grilované krkovičky

asijský bůček

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Reklama